Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Meest eigenzinnige top 100 van beste Europese restaurants komt uit Amerika

Foodnews

Meest eigenzinnige top 100 van beste Europese restaurants komt uit Amerika

Steven Plotnicki (foto) was een hotshot in de Amerikaanse muziekindustrie. Hij verkocht zijn platenfirma en stortte zich sindsdien op zijn grote passie: eten. Hij richtte een website op, "Opinionated About Dining", en begon de wereld rond te reizen om boeiende restaurants te ontdekken. Stilaan werd zijn website een referentie in de Verenigde Staten. En in de loop der jaren bouwde Plotnicki een trouwe schare van volgelingen-foodies op, die hem hun scores meedelen en op die manier meehelpen om representatieve lijsten van de beste restaurants op te stellen (dus niet op basis van enkele inspecteurs). Zo is deze nieuwe top 100 van de beste Europese restaurants in 2013 tot stand gekomen.

Ik maakte onlangs kennis met Plotnicki en dineerde met hem - samen met onze Belgische überfoodie Jean-Paul Perez -  in twee restaurants in Zweden: Frantzén (het vroegere Frantzén/Lindeberg) en Fäviken. Al komen onze voorkeuren niet altijd overeen, hij heeft in ieder geval een grote kennis èn nieuwsgierigheid over de culinaire wereld. En hij heeft een mening. ("Opinionated" betekent niet voor niets "koppig, eigenwijs, zelfverzekerd".)

Zijn top 100 van de beste Europese restaurants is alvast eigenzinniger en gedurfder dan wat de gekende culinaire gidsen ons jaarlijks voorschotelen. Ook in België: volgens Plotnicki is In De Wulf veruit het beste Belgische restaurant.

Klik op deze link om de volledige top 100 te zien: http://2013.opinionatedaboutdining.com/europe.htmltoegevoegd op 18.06.2013