Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant De Vijf Seizoenen

De Vijf Seizoenen

Dat ik ooit nog in Brakel zou belanden om er te eten! Dit provincienest is hoofdzakelijk bekend als thuisbasis van het notabele geslacht De Croo. Welnu, wat mij betreft mag een gastronomisch geslacht van hier ook bekender worden, meer bepaald Jonas en Laurence Haegeman, broer en zus.

Sinds zij het roer van hun vader in de keuken hebben overgenomen, waait er een frisse wind door deze elegante familiezaak. Het talentrijke duo interesseert zich bovendien in het bijzonder voor groenten en kruiden, ingrediënten waarvoor ik eveneens - hier komt de woordspeling - een boon heb, vanwege de lichte verteerbaarheid, de gezondheid, en de creatieve mogelijkheden door hun oneindige variatie in kleuren, vormen, geuren en smaken.

Merkwaardig eigenlijk dat de vegetale wereld zo lang onderbenut werd door koks: de hoofdrol op het bord was steevast weggelegd voor vlees en vis, terwijl de rest slechts "garnituur" was. Vandaag bieden topkoks als Peter Goossens, Viki Geunes en Michaël Vrijmoed zelfs een volledig vegetarisch menu aan. Daardoor ontdekken heel wat mensen dat - als de gerechten boeiend en lekker zijn - ze meer vegetarisch gezind zijn dan ze zelf dachten. 

Door de uitmuntende huischampagne van Charles Dufour en de hoogst verfijnde en vederlichte hapjes voel ik al dat ik hier aangenaam verrast zal worden.

Onder het motto "een goede kok kan in drie gangen overtuigen", bestel ik het kleinste menu. En dat ís overtuigend: de heerlijk verfrissende mengeling van variëteiten van kleine tomaat, bolletjes watermeloen, geitenkaas en jus van tomaat, de open ravioli van koolrabi met jonge prei en citroenverbena, en de aardbeien in een jus van rode vruchten en vlierbloesem, onder een licht krokant schijfje van witte chocolade.
Stuk voor stuk wondermooi van presentatie, verfijnd en precies, meticuleus gedoseerd, licht en natuurlijk, zonder enige artificiële truc. Tussendoor maakt een verrukkelijke "shot" van zuring en munt weer eens duidelijk hoe krachtig en expressief smaken uit de natuur kunnen zijn.

Jonas en Laurence Haegeman zijn toptalenten, met bovendien een gezonde visie op voeding en gastronomie. 

 

 


Gegevens
De Vijf Seizoenen
Kasteelstraat 5
9660 Brakel
tel. 055/42.84.48
www.devijfseizoenen.be