Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Mondieu

Mondieu

"Moderne gastronomie is te complex geworden", zegt chef Iain Wittevrongel. Deze zoon van een vishandelaar had, samen met zijn echtgenote, in deze prachtig gerestaureerde abdijhoeve vlak bij de kust een gastronomisch restaurant geopend, dat terecht met een ster werd bekroond. Maar dan gooide hij het roer om. Naar eigen zeggen bekeerde hij zich tot de MOF-MOF-filosofie van wijlen Antonio Carluccio: Minimum of Fuzz, Maximum of Flavour. Een filosofie waarin ik mij helemaal kan vinden, te meer omdat ze ook inhoudt dat je à la carte kan eten in plaats van verplicht te worden meer gangen te verstouwen dan goed is voor je gestel. Het koppel heeft bovendien niet de fout gemaakt om te denken dat minder formeel eten ook een minder verzorgd interieur behoeft.

Waarom zou je meer betalen voor Franse champagne die minder goed is dan de Belgische Ruffus? Enkele oesters van Oléron, elegant opgediend op gebroken ijs, zijn een voorsmaakje van de kwaliteit die hier wordt nagestreefd.

Kalfskop zie je nog zelden op een spijskaart wegens veel werk in schoonmaak en verwerking, maar het uitgeplukte vlees ervan is een delicatesse: hier werd het wedersamengesteld in een krokant gebakken cilinder, de garnituur van augurk, ui, tomaat en olijf is meesterlijk gedoseerd. Veelzeggend detail: er wordt een apart potje voorzien om de olijfpitten in te deponeren.
Aan de overzijde van de tafel wordt gezucht van genot bij perfect gebakken langoustinestaarten in een zalig-fluwelige saus van tomaat en basilicum, het brood wordt gretig ingezet om de saus op te deppen tot de laatste druppel.

Paling met groene peper en groene selder: het klinkt als een variant van paling in 't groen, maar het is helemaal anders, en zo mogelijk nog verrukkelijker, met die pittige pep van de peper en selder. Alweer dat oog voor detail: vanuit een gietijzeren potje kan ik de paling zelf opscheppen op een bord dat is voorverwarmd.

Ik was al een fan van dit restaurant toen het nog Ten Bogaerde heette. Maar Mondieu beantwoordt helemaal aan mijn idee van een hedendaagse ongedwongen tafelcultuur.

 

 

 

 


Gegevens
Mondieu
Ten Bogaerdelaan 10
8670 Koksijde
058/62.00.00
www.mondieu.eu