Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Fiera

Foodnews

Fiera

Met zijn ligging in de magistraal gerestaureerde historische Handelsbeurs, behoort dit restaurant bij de mooiste van ons land, in de categorie van The Jane en 't Zilte. Alleen zit hier geen bekende chef achter, wel een grote cateringgroep, J&M Catering, wat niet meteen doet dromen van spannende gastronomie. De recensent staat dan voor de uitdaging om zich daar niet door te laten beïnvloeden en zich bij elk gerecht de vraag te stellen: wat zou ik hiervan denken als een bekende chef dit had bereid?

Ik besef meteen bij het binnenkomen dat de uitdaging even groot zal zijn om mij niet in positieve zin te laten beïnvloeden door het machtige hoge plafond in hout en gietijzer, de prachtige mozaïekvloer, de grote open keuken die als een altaar de grote eetzaal overschouwt, de professionele bediening, de aanstekelijke muziek, de internationale vibes, de sfeervolle bar die doorlopend open is, de ronduit spectaculaire feestzaal naast het restaurant. Antwerpen een wereldstad? Het lijkt er hier sterk op.   

Komt daarbij een perfect gekoelde en voortreffelijke champagne Autréau in een brede coupe die tot aan de rand gevuld wordt, waardoor het alweer een uitdaging wordt om er zonder morsen van te nippen (€ 12,5). Verder is de wijnkaart een allegaartje zonder visie, de rest van de drankenkaart (cocktails, bieren, spirits) is boeiender.

Ik ben er een week na de opening, dus kan ik genieten van een scherp geprijsd lanceringsmenu van 57 euro voor drie gangen uit de spijskaart, waarop de prijzen ambitieuzer zijn (voorgerechten tussen 17 en 25 euro, hoofdgerechten tussen 26 en 32 euro).

Waarom de chefs de gekende "tonnato" bij de "vitello" vervingen door enkele karige druppels ansjovismayonaise, is mij een raadsel. Zowel het gerecht als het bord zijn koud, wat wijst op een volledige voorbereiding vooraf, gevolgd door een verblijf in de koeling.

Een mooie moot hagelwitte skrei, met perfect-glazige cuisson en schuim van gerookte melk, wordt vergezeld van een ravioli met gamba, daarnaast groene asperge en broccoletti die nog prettig krokant zijn: het is allemaal technisch in orde, maar mist bezieling en smaakexpressie. Er zit geen dash in, zou de plaatselijke burgemeester zeggen.

In vervlogen tijden werden overzeese producten verhandeld in de Handelsbeurs: is het daarom dat in hartje winter rode en blauwe bessen, frambozen en braambessen in een jus van rooibos worden geserveerd als nagerecht?

Alleen al voor het indrukwekkende decor loont het de moeite om minstens één keer hier naartoe te komen. Maar om u te overtuigen dat ook een tweede keer te doen, zullen de sommelier en de chefs een tandje moeten bijsteken om de gevraagde prijzen te verantwoorden. Met het vakmanschap waarvan J&M Catering hier blijk geeft, moet dat lukken.

 

Fiera, Lange Nieuwstraat 14, 2000 Antwerpen, tel. 03/369.23.32, fiera.be, gesloten op zondag en maandag, vanaf einde maart elke dag opentoegevoegd op 07.03.2020