Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Nieuwe brasserie van Yves Mattagne aan de rand van Luik

Foodnews

Nieuwe brasserie van Yves Mattagne aan de rand van Luik

We leven in een toptijd: topchef, topkeuken, topgerecht, topwijn ... "Top-top-top, top-top-top, het lijkt wel een fles die leegloopt", schreef de Nederlandse wijnschrijver Nicolaas Klei ooit.

Zou Yves Mattagne er ook zo over denken? Sinds hij twee Michelinsterren torst in zijn Sea Grill in Brussel, wierp hij zich op laagdrempeliger eetconcepten: een catering/traiteur (L'Atelier Yves Mattagne), een lounge/brasserie in Brussel (YuMe) en sinds kort een brasserie op het marktplein van het dorp Tilff waar ik nog nooit van had gehoord, maar dat wondermooi gelegen is in de vallei van de Ourthe, aan de rand van Luik.

Topchefs die minder top doen: daar hou ik wel van. Ik maakte ooit een diner voor 500 genodigden mee, waar Mattagne de catering verzorgde: de kwaliteit was voortreffelijk. Zulk vakmanschap waardeer ik nog meer dan wat topchefs in hun toprestaurant serveren.

Intussen heeft u natuurlijk de dubbele betekenis achter de naam doorgrond: MA Brasserie staat voor Mattagne, maar ook voor "Mijn", wat zijn persoonlijke betrokkenheid moet benadrukken. Maar uit ervaring weet ik: een chef mag zoveel sterren hebben als hij wil, uiteindelijk moet het personeel ter plekke het elke dag waarmaken. Of grondig verknallen.

De eerste indruk is alvast positief: er staan mensen aan de toog iets te drinken. Kijk, die sfeer heeft een echte brasserie nodig, al is dit in Vlaanderen nog niet ingeburgerd. De eetzaal is opgedeeld in een donker knus gedeelte en een heldere veranda die bij zonnig weer open kan. Open is ook de keuken, een must in het hedendaagse horecawezen: mensen willen zien wat er met hun eten gebeurt. De champagne is van Drappier, een huis van vertrouwen, en wordt geschonken in een goed glas, niet in zo'n belachelijk klein fluitexemplaar (€ 9). De wijnkaart is matig, er staan zelfs wijnen op zonder vermelding van het domein: dat zijn we van MA niet gewoon.

Drie witte asperges verschijnen met goede mousseline (€ 17). Aan de overkant worden twaalf steurgarnalen naarstig ontpeld alvorens ze in een espuma van cocktailsaus te dopen (€ 20). Een prima hamburger van Wagyu beef wordt vergezeld van voortreffelijke frieten (€ 20). En net zoals in zijn brasserie YuMe waagt Mattagne zich ook hier aan oosterse gerechten. Maar de gelakte eend - warrig vermengd met ganzenlever, groenten, koriander, sesam en pinda's - kan niet tippen aan de Chinese versie (€ 29).
En kijk eens aan: in de streek van de Luikse wafel wordt een Brusselse versie met bloemsuiker en vanilleijs geserveerd, knapperig, licht en smakelijk zoals je ze niet overal in Brussel krijgt (€ 10).

MA Brasserie is goed maar niet top. Liever dat dan een fles die leegloopt.

 

MA Brasserie, Place du Roi Albert 1A, 4130 Tilff, tel. 04/369.21.50, www.ma-brasserie.be, gesloten op maandag en dinsdagtoegevoegd op 31.05.2015