Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Otomat

Foodnews

Otomat

Ze weten van geen ophouden. David Claeys (50), Robin Manso (40) en Yannick Berkvens (59), ooit werkzaam in en rond de reclamewereld, hadden nog maar net hun betere hamburgerketen Ellis Gourmet Burger verkocht, of ze associeerden zich al met Daniel Krug (52), de managing director van Duvel Moortgat, en Bernard Sironval (43), ex-directeur van Exki en Colmar, om samen Otomat op te richten. Deze keer beloven ze de betere pizza, creatiever dan de Italiaanse bovendien. En als er culinaire beloftes worden gedaan, ga ik altijd graag na of die ingelost worden.

Dus trok ik naar de tweede vestiging van Otomat in Gent, ondergebracht in een historische herberg langs de Leie, die getransformeerd werd tot een soort hippe loft met rough industrial look. De heren-ondernemers zien het groot: 90 plaatsen op twee verdiepingen, met nog eens 30 plaatsen op een terras. Dat blijkt nodig te zijn, want het is hier een constant komen en gaan van klanten van allerlei slag.

"Heavenly pizza with the Duvel inside": die slogan slaat op het feit dat het pizzadeeg hier rijst met gist van het bekende Duvelbier. Een ideetje van de heer Krug van Duvel Moortgat, neem ik aan. De copywriter van dienst kon zich ook uitleven in allerhande blitse benamingen voor de verschillende pizza's. Zoals Little Red Courgette, met een topping van courgette, rode peper, munt en mozzarella, die veelbelovend verwijst naar een song van Prince, maar in de smaak de punch ervan mist (€ 14,50). Gelukkig staat er overal chili-olie op de tafels.

Een veganistische pizza, onontbeerlijk als je vandaag cool wil zijn, heet Mega Vega en bevat wortelen, bloemkool, boerenkool en champignons (€ 13,90). Give Pears a Chance, alweer een verwijzing naar een song, deze keer van John Lennon, is een dessertpizza, met een lekker smeuïge topping van peer, blauwe kaas en stroop (€ 14,90). Ik had Zorba the Freak (met feta, tomaat en aubergine) nog willen leren kennen, maar ijzeren discipline is in deze professie een must. Het formaat van de pizza's maakt dat de gemiddelde homo sapiens hier met één exemplaar voldoende gegeten heeft.

Gastronomie moet je natuurlijk niet verwachten, maar de kwaliteit is goed: prima korst, verse ingrediënten, niet vettig of zwaar. En terwijl hier vooral op de consumptie van bieren wordt gemikt (een ideetje van de heer Krug van Duvel Moortgat, neem ik aan), stelde ik met tevredenheid vast dat er ook - in tegenstelling tot in vele ketens van dit genre - wijnen van een aanvaardbare kwaliteit worden geschonken (zoals Domaine d'Eole uit Coteaux d'Aix-en-Provence voor € 37).

De ondernemers achter Otomat weten inderdaad van geen ophouden: ze openden onlangs de eerste vestiging van Baraque Friture, die de betere frieten belooft. En als er culinaire beloftes worden gedaan ....

 

Otomat, Kleine Vismarkt 3, 9000 Gent, tel. 09/278.04.04., www.otomat.be, elke dag open (ook vestiging op Van Schoonbekeplein 11, 2000 Antwerpen)toegevoegd op 10.02.2018