Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Tafeltje Rond

Tafeltje Rond

Filip Slangen werkte nog als souschef in 't Fornuis van Johan Segers, nadien was hij vele jaren lang traiteur en cateraar. Zo leerde ik hem kennen bij vrienden thuis, en ik was verbluft door de kwaliteit die hij vanuit andermans keuken op de tafel bracht.

In de voormalige dokterswoning waar hij vroeger zijn traiteurzaak had, heeft hij nu zijn restaurant, of liever: zijn brasserie, zoals hij het zelf noemt. Een van het stijlvolle soort dan wel, met parket op de vloer, smetteloos witte tafelkleden, kelners in uniform, mooie wijnglazen, blinkend servies. Van zoveel elegantie word ik instant gelukkig.

Algauw zal blijken dat Slangen en zijn team ook op andere vlakken in staat zijn om hun klanten gelukkig te maken. Om te beginnen met een schitterende champagne Palmer, op de perfecte temperatuur geschonken in mooie glazen. Vervolgens met een uitstekende selectie van wijnen, alweer geschonken volgens alle regels van de kunst. En met een spijskaart in verzorgde typografie die duidelijk maakt waar Slangen voor staat: geen opsomming van exotische ingrediënten met een schuine streep ertussen, maar klassiekers van ons culinaire erfgoed waar hij een eigen moderne twist aan geeft.

Er zijn spijskaarten waar je vruchteloos zoekt naar iets dat je echt plezier doet, hier zou je alles wel willen eten. Gegratineerde oesters, cassoulet van kreeft, kikkerbil "Joël Robuchon", zeetong, gebraden haantje "archiduc", krokante kalfszwezerik, Berkshire varkenskotelet, Txogitxu rundsvlees ...

Ik zet mijn tanden in een fantastische kroket van varkenswang, bros aan de buitenkant, warm-smeuïg binnenin, met huisgemaakte pickles en een heerlijk ouderwetse maar kraakverse huzarensalade. Aan de overzijde van de tafel is het feest met een "toast champignon", een ogenschijnlijk eenvoudig gerecht dat in menig restaurant wordt verknald, maar hier perfect wordt uitgevoerd met verschillende soorten paddenstoel die hun knapperige beet bewaard hebben. Dan komt tarbot, geroosterd aan de graat, met dijonaisesaus en spinazie. En een royale "vol-au-vent" met zwezerik, alweer een klassieker waarvan heel wat moderne versies circuleren die echter nooit het onverwoestbare origineel overtreffen.

Zelden zo'n spijt gehad dat ik al van tafel moest. Maar niet zonder nog een verrukkelijke dame blanche achter de kiezen te steken.

Dit is een restaurant - sorry, brasserie - waar men de nobele kunst van het tafelen, bedienen en koken tot in de puntjes beheerst. Was het overal maar zo.

 

 


Gegevens
Tafeltje Rond
Peperstraat 14
9120 Beveren
tel. 0468 301 310
www.tafeltjerond.be