Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Boo Raan

Boo Raan

Ik hou van de Thaise keuken, zelden van Thaise eethuizen. Zeker in ons land zijn ze al te vaak in de greep van de voedingsindustrie, met haar flesjes, tubes, potjes, zakjes, blokjes en blikjes.

Wat een verademing is daarom dit Thaise restaurant waar een Thaise jongedame, Dokkoon Kapueak, de keuken brengt die ze van haar oma leerde, en zweert bij verse ingrediënten en bereidingen. "Boo Raan" heet het, en in het Thais betekent dat "volgens de traditie". Voor één keer is dat echt zo.

De initiatiefnemer is een Vlaming, Patrick De Langhe, hij moet de enige Vlaamse eigenaar van een Thais eethuis zijn die niet met een Thaise getrouwd is. Als organisator van events heeft hij vaak nood aan catering. En zo ontmoette hij Kapueak, die in Bangkok een kookcursus volgde en naar ons land emigreerde. De Langhe - zelf een enthousiast tafelaar - transformeerde een bescheiden rijhuis in een rustige wijk van Knokke tot een eethuis zonder Thaise tierelantijntjes: sober, strak en eigentijds, met discrete Thaise accenten, en een grote open keuken omdat er niets te verbergen valt.

Leve de kortere spijskaarten uit Azië: een twintigtal gerechten waarvan vijf vegetarisch. Ze kunnen als voor- of hoofdgerecht besteld worden. Op de wijnkaart een twintigtal wijnen, geselecteerd in functie van de Thaise keuken, en bijna allemaal per glas verkrijgbaar. Ik ben al goedgemutst vòòr ik begin te eten.

De loempia moet zowat het vaakst verknoeide gerecht uit de geschiedenis van de Aziatische keuken zijn, maar deze vijf exemplaren - met nobashigarnaal gewikkeld in knisperend rijstdeeg en droog gefrituurd - zijn voortreffelijk. Ook kipsaté - van oorsprong Indonesisch maar populair in Thailand - wordt vaak mismeesterd, hier is het kippenvlees sappig en mals, gemarineerd in kokos en curry, en opgediend met verse pindasaus vol gehakte noten en een pittig slaatje van komkommer en rode ui.

Uitmuntend is ook het rundsvlees in de "Thai beef": gemarineerd in limoen, chili, koriander en look, en dan kort gebakken met verse koriander en munt, lente-ui en kerstomaat. Liefhebbers van pikant komen in de Thaise keuken aan hun trekken: "Laab moo" is gehakt varkensvlees met limoen, sjalot, lente-ui, koriander en chili die met zorg gedoseerd is zodat je de gewenste pikante sensatie krijgt zonder je hele palatum in de fik te steken.

Dit is de verse Thaise keuken, eenvoudig en eerlijk, zonder de artificiële smaken en glibberige sauzen die we in Thaise eethuizen zo vaak moeten verduren. En dit tegen redelijke prijzen. 

 

 


Gegevens
Boo Raan
Edward Verheyestraat 17
8300 Knokke-Heist
tel. 0476/30.30.48
www.booraan.be