Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Bar Bulot

Bar Bulot

Een persbericht loopt binnen: "Joachim Boudens en Gert De Mangeleer openen Bar Bulot by Hertog Jan". Hoezo? Bar Bulot was toch die tijdelijke zeevruchtenbistro van de afgelopen zomer, die eind oktober ging sluiten? Ging die niet vervangen worden door het langverwachte project "Classics", waar  Belgisch-Franse klassiekers op gastronomisch niveau gebracht zouden worden? "Bar Bulot IS Classics", krijg ik te horen.

Op de website lees ik dat Bar Bulot een "gloednieuwe à la carte brasserie" is geworden, alsook een "volwaardig restaurant dat zowel vis- als vleesliefhebbers verleidt". En het Classics-concept dan? Dat werd een mix van "Classic & Modern".  

Enkele gerechten zijn onmiskenbaar klassiekers, zoals de garnaalkroketten die de gemiddelde brasserieversie gewoon wegblazen. Vooral de vederlichte, knisperende korst is meesterlijk: je voelt er De Mangeleers liefde voor Japan in, waar de knisperende korst tot kunst wordt verheven, zoals in tempura. Ook de goujonettes van inktvis, met een uitmuntende tartaarsaus, getuigen ervan. Lauwe Noordzeekrab, vermengd met ei, mayonaise en bieslook in een juist afgemeten dosis, en gepresenteerd in zijn schaal, is verrukkelijk.

Sommige klassiekers, zoals paling in 't groen, krijgen een moderne twist: de verse groene kruiden worden niet gemixt tot een homogene saus, maar blijven intact, zodat ze hun beet behouden en de smaaksensatie krachtiger is.

In andere gerechten komen dan weer uitheemse invloeden aan bod, zoals wulken met een licht pikante sechuandressing. Of zeetong meunière die een golf van zuiderse aromaten en knapperige broodkorstjes over zich heen krijgt.

Achteraan op die kaart lees ik: "Bar Bulot is proud member of the Hertog Jan *** restaurant group". Waar die drie sterretjes niet allemaal goed voor zijn en blijven. Het doet mij terugdenken aan de tijd toen het succesverhaal van Hertog Jan hier, op deze plek, vanuit het niets is begonnen. Pieter Lefevere en Maxime Depreitere, die Bar Bulot in de praktijk runnen, draaiden trouwens al mee in Hertog Jan, de eerste als souschef, de tweede als maître van de zaal. De kwaliteit die hier wordt geserveerd, komt dus niet uit de lucht vallen. Terwijl de prijzen werden aangepast aan wat in een brasserie gebruikelijk is.

Ik blijf hopen dat het oorspronkelijke sterke idee van Classics ooit uitgevoerd wordt. Intussen hebben we er een sterke eigentijdse brasserie voor in de plaats gekregen.

 


Gegevens
Bar Bulot
Torhoutsesteenweg 479
8200 Sint-Michiels (Brugge)
tel. 0494/86.84.84
www.barbulot.be