Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Luxe zonder kaviaar

Foodnews

Luxe zonder kaviaar

15 restaurants waar luxe niets met prijs of omkadering te maken heeft.

"Echte luxe is geen kaviaar of ganzenlever, maar een perfect en gezond gekweekte tomaat." Zo zei ooit Andoni Luis Aduriz, eigenaar en kok van restaurant Mugaritz in San Sebastian, een van de beste restaurants ter wereld.
Echte luxe aan tafel heeft inderdaad niets te maken met dure ingrediënten en tafelgerei, kelners in maatpak of artistieke decoratie.
Wij maakten een selectie van restaurants waar de luxe te vinden is in de perfecte eenvoud van producten, gerechten en sfeer.

 

3 x Bistro

 Le Pigeon Noir, Geleytsbeekstraat 2, 1180 Brussel, tel. 02/375.23.74, www.lepigeonnoir.be, gesloten op zaterdag en zondag

Eigenaar Henri De Mol straalt een en al liefde voor eten en drinken uit. Hij vervulde zijn jongensdroom toen hij dit voormalig duivenmelkerscafé kon overnemen om er zijn ideaalbeeld van een restaurant te realiseren: een ode aan de eenvoudige terroirgerechten uit de Belgisch-Franse keuken. Attilio Basso, de legendarische kok uit de gloriejaren van L'Ecailler du Palais Royal, komt twee keer per week langs om erop toe te zien dat de brigade de klassiekers van de kaart perfect uitvoert: haring met aardappel, kalfshersens met tartaar, andouillette, gevulde varkenspoot, kalfsnieren met dragon, confit van eend ... Altijd bereid met aandacht voor versheid, lichtheid en fraîcheur.

 Au Vieux Port, Napelsstraat 130, 2000 Antwerpen, tel. 03/290.77.11, gesloten op zaterdag en zondag

Antwerpenaar en bon-vivant Jan Boogaerts weet hoe hij de perfecte tafelervaring moet creëren. Het begint bij een authentiek interieur van een echte Franse bistro, mèt patine. Dan zoek je een kok die tijdloze klassiekers kan bereiden als geen ander. En de kers op de taart is een gedreven sommelier die een schitterende wijnkaart samenstelt tegen redelijke prijzen. En die voor de meeste wijnen zelfs het type bodem vermeldt waarop de wijnstokken staan. En elke wijn in een aangepast wijnglas schenkt. Hier voel je gewoon de liefde voor eten en drinken. De nostalgische comptoir en een grote snijmachine dragen nog bij tot dat gevoel van echte luxe.

 Bistro Vin d'Ou, Terlinckstraat 2, 2600 Berchem, tel. 03/230. 55.99, www.vindou.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

Zeventien jaar lang was Tom Fluit de kok van het bekende en drukbezochte Dock’s Café. Bekend om zijn voorliefde voor authentieke ingrediënten tilde hij het boven het niveau van een doorsnee brasserie. Maar na zoveel jaren wil een mens wel eens iets anders, iets kleinschaligers, een project waarin je nog meer van jezelf kan leggen.

Samen met zijn vrouw Ilse De Backer was hij al een wijnwinkel begonnen, Vin d’Où, met een focus op zuivere, natuurlijke wijnen, vaak afkomstig uit de biodynamische wijnbouw. En daar kwam een bistro uit voort, waarin Tom het opnieuw in de natuurlijke eenvoud zoekt: uitstekende ingrediënten, juiste gaartijd, harmonieuze saus en garnituur. Waar de wijnen van de wijnwinkel perfect bij passen.

 

3 x Vlees

Viva M' Boma, Vlaamsesteenweg 17, 1000 Brussel, tel. 02/512.15.93, gesloten op zondag, maandagavond, dinsdagavond en woensdag.

De spijskaart van Viva M'Boma doet watertanden. Al die zogenaamd minderwaardige, maar o zo smakelijke delen van het varken, het lam en het rund worden hier in al hun glorie in gerechten verwerkt: uier, nieren, wangen, lever, darmen, hersenen, merg, staart, tong ... Daarnaast zijn er klassiekers als "stoemp" (met spek of worst), "andouillette" en  "choesels" (een typisch Brusselse stoverij op basis van onder meer de alvleesklier van het rund). Waar vind je dat vandaag nog? Bovendien worden deze "plats canailles" hier op hoog niveau bereid, met veel aandacht voor de keuze en versheid van de ingrediënten, en voor technieken van ontvetting. Zodat je hier nooit met een zwaar gevoel van tafel gaat.

De Laet & Van Haver, Kapelstraat 102, 2540 Hove, tel. 03/455.63.71, www.delaet-vanhaver-dining.com, gesloten op zondag en maandag

Luc De Laet is een van die weinige slagers in Vlaanderen die zich niet tevreden stellen met vlees uit de grote industriële kweekbedrijven en slachthuizen, maar die op zoek gaat naar kwaliteitsvlees van runderrassen van betrouwbare herkomst. Stilaan breidde hij dat aanbod uit met groenten, fruit, kazen, wijn en een eigen traiteur- en cateringdienst. Het voorlopige sluitstuk van die uitbreiding is een bistro, achter zijn winkel. Met dezelfde focus op vlees van topkwaliteit. Entrecôtes van liefst negen verschillende runderrassen staan op de kaart.

Bovis, Heldenplein 16, 1930 Zaventem, tel. 02/308.83.43, www.bovis-zaventem.be, gesloten op zaterdagmiddag en zondag

Kok Jan Meulenijzer stond al in de keuken van Folliez, Baron van Zon en 't Vliegend Peerd. In dat laatste eethuis leerde hij Sven Vander Elst kennen, die instaat voor de zaal en de wijn. Samen startten ze Bovis, wat "van het rund" betekent. Want dit eethuis spitst zich toe op gerijpt rundsvlees van hoogwaardige rassen: Piemontese, Simmenthal, Maine-Anjou, Black Aberdeen Angus, Wagyu. Meulenijzer bakt het tot in de perfectie: mooi gekorst aan de buitenzijde, mals en sappig binnenin. Met perfecte frieten, gebakken in ossenwit. En een perfect slaatje: fris, pittig en krokant. Om de focus op topvlees compleet te maken, kan je vooraf ook schitterende artisanale charcuterie krijgen.

 

3 x Vis

Ten Bogaerde, Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde, tel. 058/62.00.00, www.tenbogaerde.be, gesloten op maandag en dinsdag  

In Koksijde, enkele kilometers van de kustlijn, vind je het restaurant Ten Bogaerde, schitterend gelegen in een gedeeltelijk gerestaureerde, eeuwenoude abdijhoeve. Hier kookt Iain Wittevrongel, de zoon van een vishandelaar, en dat merk je. De basiskwaliteit en versheid van de vissen is uitmuntend, en hij verknoeit die niet met een ingewikkelde of zware bereiding. Gewoon een perfecte cuisson, en enkele accenten met groenten en kruiden: het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Anders zou het niet zo zeldzaam zijn. 

 Het Nieuwe Palinghuis, Sint-Jansvliet 14, 2000 Antwerpen, tel. 03/231.74.45, www.hetnieuwepalinghuis.be, gesloten op maandag en dinsdag

Voor de nieuwste culinaire trends moet je niet in Het Nieuwe Palinghuis zijn. Dit is een restaurant met traditie: tapijt op de vloer, linnen tafelkleden en servetten, rustiek meubilair, oude foto's van Antwerpen. Vis, schaal- en schelpdieren zijn hier sinds jaar en dag de specialiteit. De patron, Erik Haentjens, kiest zijn producten met grote deskundigheid, maakt ze zelf schoon en bereidt ze in alle eenvoud. Hij kent deze grote wijsheid: wat kraakvers uit de zee komt, moet je vooral met rust laten. De eigen aroma's zijn zo al delicieus genoeg.

 
De Kromme Watergang, Slijkplaat 6, 4513KK Hoofdplaat, Nederland, tel. (0031) 11 734 86 96, www.krommewatergang.nl, gesloten op maandag en dinsdag

Zeeuws Vlaanderen behoort officieel tot Nederland, maar voor Vlamingen is deze regio makkelijker te bereiken dan voor de meeste Nederlanders. Gelukkig maar. Want hier vind je de absolute top in vis, schaal- en schelpdieren. De Kromme Watergang is gehuisvest in een voormalig dorpsschooltje in het prachtige polderlandschap tussen Breskens en Hoofdplaat, temidden van de koeien en schapen, met zicht op de duinen. Alleen al die locatie typeert de filosofie van chef Edwin Vinke: die van de eenvoud. In de keuken vertaalt zich dat door spartelverse producten uit de zee zo licht en puur mogelijk te bereiden.

 

3 x Authentiek

 Le Coq Aux Champs, Rue du Montys 71, 4557 Soheit-Tinlot, tel. 085/51.20.14, www.lecoqauxchamps.be, gesloten op dinsdag en woensdag

Dit eethuis ligt middenin het weidse glooiende landschap van de Condroz. Al sinds de jaren '70  - toen het nog een rurale woning was - kwam de lokale bevolking hier eten. Een jong koppel, de kok Christophe Pauly en zijn echtgenote, namen het over en de woning werd met smaak gerenoveerd. Eten in deze authentieke woning in deze tijdloze omgeving is eeen ware luxe. Pauly werkt met uitstekende ingrediënten van uitgelezen herkomst en heeft gevoel voor smaakharmonie. Terwijl zijn keuken vroeger bekend stond om de klassiek-Franse stijl, heeft hij nu meer lichtheid en fraîcheur in zijn gerechten gebracht. Pauly is nog maar 34 en heeft alles in zich om een van de beste koks van Wallonië te worden.

 Appelsveer, Hoofdstraat 175, 9200 Appels, tel. 052/55.44.90, www.appelsveer.be, gesloten op zondagavond, dinsdagavond en woensdag

Chef Olivier Van de Meerssche vond in het dorp Appels een geklasseerde herenwoning uit de achttiende eeuw, vlakbij het veer naar Berlare. Vandaar de naam Appelsveer. De ligging is idylllisch, de restauratie van de woning gebeurde met respect voor de authentieke ziel, de eetzaal dompelt je onder in een vervlogen tijd, met een prachtige oude tegelvloer, eenvoudige houten tafels en stoelen, het zelfgebakken brood zichtbaar op een van de tafels. In de keuze voor authentieke producten van goede herkomst sluit de keuken van Olivier Van de Meerssche daarbij aan. Maar hij voegt daar eigentijdse variatie, fraîcheur en lichtheid aan toe. De wijnkaart wordt gepresenteerd op een iPad. Een verrassende mix van de eenvoud van het verleden en die van het heden.

 J.e.F., Lange Steenstraat 10, 9000 Gent, tel. 09/336.80.58, www.j-e-f.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

Na de gesofisticeerde culinaire stijl in restaurant Marcus, en de modern gestileerde gerechten bij C-Jean, streeft Jason Blanckaert in zijn eigen eethuis een heel andere stijl na: eenvoudiger, directer, authentieker. De inrichting, met ruwe houten tafels, sluit daarbij aan. Hij wil als het ware de landelijke keuken heruitvinden, en geeft er een hedendaagse schwung aan. Leuk is het initiatief om op vrijdagavond kleinere gerechten te serveren van tien uur 's avonds tot één uur 's nachts: "streetfood & snacks de luxe".

 

3 x Uitheems

 Grieks: Notos, Livornostraat 154, 1000 Brussel, tel. 02/513.29.59, www.notos.be, gesloten op zondag en op maandagavond

Constantin Erinkoglou  was als Grieks ambtenaar verbonden aan de Europese Gemeenschap in Brussel, maar voelde zich hoogst ongelukkig over het culinaire aanbod in de Griekse restaurants hier. Hij besloot om de Belgen de echte, fijne Griekse keuken te leren kennen. En hij doet dat met verve. In een sober maar elegant interieur maak je kennis met authentieke Griekse ingrediënten en gerechten, eenvoudig maar hypervers, in de juiste dosering op smaak gebracht, en gecombineerd met verrassend mooie Griekse wijnen. Notos betekent "zuiden" in het Grieks: je raakt hier altijd in een mediterrane stemming.

 Japans: Takigawa, Maliestraat 81, 1050 Brussel, tel. 02/544.18.81, gesloten op dinsdag en zondagmiddag

Takigawa is gloednieuw en al goed op weg om de reeds bestaande Japanse eethuizen in ons land naar de kroon te steken. Niet door ongebreidelde creativiteit, maar net door de regels van de Japanse keuken heel strikt te volgen, met name in de kwaliteit van de basisproducten en de versheid van de rauwe vis in sushi en sashimi. De tofu behoort tot de beste die u ooit al hebt gegeten. Venusschelpen in sake en gegrilde zandvis ("black cod") zijn verrukkelijk in al hun eenvoud. Takigawa - elegant en zen ingericht in de voormalige Bistrot du Mail - is een initiatief van Yoshifumi Takishita (die instaat voor de bediening en ook Belgische chocolade exporteert naar zijn thuisland) en Kenji Hama-San (de vroegere kok van Oomi en Kushi-Tei of Tokyo).

 Chinees: Lam & Yin, Reyndersstraat 17, 2000 Antwerpen, tel. 03/232.88.38, gesloten op maandag

Dit is een van de weinige Chinese eethuizen zonder ellenlange, genummerde spijskaart. Slechts enkele gerechten staan op een bord geschreven, omdat ze op het moment zelf bereid worden met verse ingrediënten. Yin is de charmante gastvrouw, haar echtgenoot Lam staat in de keuken. Lam & Yin is sober en stijlvol ingericht, zonder de gebruikelijke lampions en andere prullaria, maar met zelf ontworpen meubels. En vooral: met een keuken die hun eetcultuur eer aandoet.toegevoegd op 23.09.2012