Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Bruun

Bruun

"Vatje Verstraete" werd hij genoemd, vanwege zijn bedrijf dat biervaten produceerde. Maar toen hij dat bedrijf verkocht, werd Marc Verstraete in één klap rijk. De opbrengst herinvesteerde hij in het wijndomein Castigno in Languedoc. Dat bouwde hij verder uit met een hotel en restaurants. En een daarvan, La Table de Castigno, behaalde een Michelinster. Dank zij twee Vlaamse broers die er kookten, na een parcours bij Michel Bras en Zilte: Pieter en Ruben De Maesschalck.

Waarom ik u dit vertel? Omdat deze twee broers naar België zijn teruggekeerd en er hun eigen restaurant hebben geopend. Genoemd naar Bruun de Beer uit het verhaal van Reynaert de Vos, dat zich in Destelbergen zou hebben afgespeeld. 

Een glas goede champagne Lombard brut nature wordt begeleid door een bouillon van groene tomaat met olijfolie. Daarna komt er een knisperend taartje met zure room en helgroene erwten. En een verrukkelijk warm broodje met comté en parmezaan. De wijnkaart bevat uitstekende wijnen tegen een aanvaardbare prijs, naast dure kleppers boven de 100 euro.

Dit was nog maar het voorspel. Nu schieten de broers De Maesschalck echt uit hun krammen in hun open keuken. Met een tartaar van halfgare hamachi, koolrabi en watermeloen in een verrukkelijke dashi. Drie langoustines met ragfijn gehakte bloemkool en een sausje van blanke boter. En een ronduit formidabele borst van duif met spitskool en abrikoos in een jus van rode biet, met de boutjes op een apart bordje.

Wat kunnen die gasten koken, zeg! Zonder artistieke pretentie of moeilijkdoenerij, zonder overbodige franjes, brengen ze gerechten in compacte trefzekere presentaties, met nauwkeurige cuissons, afgelijnde intense smaken en een hoge graad van verfijning. Het ligt allemaal sober en ongedwongen op het bord, maar het is gewoon perfect. Ik doe mijn hoed af voor zoveel talent.


 

 


Gegevens
Bruun
Dendermondesteenweg 532
9070 Destelbergen
tel. 09/229.31.99
www.restaurantbruun.be