Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Lento

Foodnews

Lento

Van klanten die alleen groenten eten, kijken koks en restaurateurs al niet meer op. Maar nu is veganistisch in opmars, of - cooler gezegd - vegan. Wat betekent dat er geen enkel product van dierlijke oorsprong meer gegeten wordt, dus ook geen melk, boter, kaas en eieren. Voor heel wat koks een onoverkomelijke barrière, vandaar dat ik op spijskaarten al de vermelding zag opduiken dat vegetarische opties wel mogelijk zijn, maar geen veganistische.

Het jonge koppel Tekla Vancleynenbreugel (27) en Yolan Bamps (30) wil bewijzen dat een vegan keuken nochtans gevarieerd, voedzaam en lekker kan zijn. Zelf zijn ze helemaal overgeschakeld op vegan, ook voor hun kind.

Als onverbeterlijk carnivoor, visverslinder, kaasvreter, melkslurper en eierenschranser acht ik het toch mijn journalistieke plicht om u eveneens in te wijden in deze voor mij nog wat mysterieuze wereld van het veganisme. Zeker nu een virus van dierlijke oorsprong een aantal van mijn lezers er misschien toe aanzet hun voedingsgewoonten te herzien.

Lento biedt elke week een ander afhaalmenu aan in drie en vier gangen tegen de scherpe prijs van 26 en 30 euro. De vegetarische dumplings in dashi zijn uitstekend, al was het handiger geweest om er wat dashi bij te leveren om ze te kunnen opwarmen zonder risico op uitdroging. Wel zit er een nogal schraal slaatje bij zonder vinaigrette.

Pittige Thaise currysoep met judasoor, bamboescheuten, kokosmelk en verse koriander toont het gevoel voor smaakbalans van de chef. Ook het belang van textuurvariatie ontgaat hem niet: hij heeft er knapperige rauwe wortel en paprika aan toegevoegd.  

Kung Pao* bloemkool met rijstnoedels is een vegan variant op het gelijknamige Chinese gerecht met kip. De zuurzoete saus is goed gedoseerd, zowel in zijn samenstelling als in de hoeveelheid, net voldoende om de noedels prettig glibberig te houden zonder ze te verdrinken. Voor een groentengerecht rond bloemkool ben ik wel verrast over de schaarse aanwezigheid van deze groente, wat slechts gedeeltelijk wordt goedgemaakt door enkele cashewnoten, ajuinsnippers en stukjes rode en groene paprika.   

In het kleine nagerecht - vegan wittte chocolade met mango en passievrucht - wordt het zoet aangenaam gecompenseerd door frisse zurigheid.

Yolan Bamps heeft geen klassieke opleiding als kok gehad, en dat is wellicht beter als je vegan wil koken: je zou te veel moeten afleren. Hij toont ook aan dat scholing geen noodzakelijke voorwaarde is om gevoel voor smaakbalans, smaakexpressie en textuurvariatie te ontwikkelen. Alleen miste ik af en toe wat groenten: dat een carnivoor dat moet zeggen! 

 

Lento, Zuivelmarkt 34, 3500 Hasselt, tel. 011/57.44.17, lentohasselt.be, online bestellen, afhalen op vrijdag en zaterdag van 17 tot 19 u.

 toegevoegd op 04.12.2020