Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

The Jane

Foodnews

The Jane

Verleden week ging The Jane open, het langverwachte nieuwe restaurant van Sergio Herman, gelegen in de voormalige kapel van een militair hospitaal. Je kon al online reserveren vanaf 18 februari. "Na enkele uren voor drie maanden volgeboekt!" kraaiden de media. Nog vòòr de opening verdrongen journalisten elkaar om de heilige Sergio in zijn culinaire kapel de hemel in te prijzen. Geen wonder dat de man vaak zo visionair in de verte staart als hij gefotografeerd wordt.

Twee dagen vòòr de opening boekte ik online een tafel voor twee, zoals altijd onder een andere naam. Op de dag van de opening nota bene. De hele maaltijd lang zouden er 20 plaatsen onbezet blijven. Tot zover de mythe van de volgeboekte reserveringskalender.

Zoveel mediatieke aandacht heeft een keerzijde: de verwachtingen zijn zo hooggespannen dat de ontgoocheling nabij is. Een buitenaardse ervaring is The Jane alvast niet, het is een chique brasserie zoals je die ook in Londen of New York kan aantreffen. Maar je moet al een überverwend nest zijn om het decor van deze grote kapel niet schitterend te vinden.

De culinaire hogepriester is hier Nick Bril, de souschef van Oud Sluis. Maar Sergio zelf stond, in deze opstartfase, ook mee te draaien in de grote keuken achter glas, dravend en werkend als een gewone apostel. Respect!

Ik hoef u wellicht niet te vertellen dat deze heilige tweevuldigheid kan koken. Maar tegen welke prijs? Uit één vast menu kan je kiezen voor 5, 7 of 9 gerechten, die respectievelijk 55, 70 en 85 euro kosten: dat is verrassend laag. Ook de prijzen van de wijnen en bieren per glas, prima passend bij de gerechten, zijn zeker niet overdreven. Alleen de huischampagne - een uitstekende cuvée van Jérôme Dehours speciaal gemaakt voor The Jane - valt qua prijs uit de toon: 17,5 euro per glas. Of liever: per coupe. Want die is alweer in de mode, en trends ontgaan Sergio Herman niet.

Zullen we het even over de geile gerechjes hebben? Ceviche van makreel met duindoornbes, hart van artisjok met avocadocrème en bloemetjes, gepofte pompoen en couscous, een vegetarische creatie van spruitjes, rode kool en aardpeer, een mengeling van inktvis, chorizo en witte bonen, om te besluiten met duif, rode biet en toast met lever, en een dessert op basis van framboos, violette en plattekaas. Stuk voor stuk kleurrijk, verfijnd en licht. Iets te vaak in het smeuïge register naar mijn smaak, maar ach, een culinair recensent moet toch één punt van kritiek hebben op wie de goddelijke status heeft bereikt.

Ik heb een hekel aan hypes. Het is dan ook met enige tegenzin dat ik deze hype nog wat verder moet aanzwengelen. Maar eerlijk is eerlijk: dit is niet alleen een schitterende plek om te eten, het is er ook zeer goed èn de prijzen zijn redelijk. Laat ons bidden dat dit zo blijft.

The Jane, Paradeplein 1, 2018 Antwerpen, tel. 03/808.44.65, www.thejaneantwerp.com, gesloten op zondag en maandagtoegevoegd op 27.03.2014