Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Reageert Michelin altijd op dezelfde manier als een chef vertrekt?

Foodnews

Reageert Michelin altijd op dezelfde manier als een chef vertrekt?

Volgens de website van Michelin worden sterren toegekend aan het restaurant, niet aan de chef. Maar in de praktijk verliest een restaurant meestal zijn ster(ren) als de chef vertrekt of verandert. Waardoor de indruk wordt gewekt dat de ster(ren) eigenlijk toch toebehoren aan de chef. Bovendien worden soms alle sterren ineens afgenomen, soms ook niet.

Zo moest chef Lionel Rigolet van Comme Chez Soi slechts één van de drie sterren inleveren toen hij in 2006 de keuken overnam van zijn schoonvader Pierre Wynants. Dat was in 2023 anders toen chef Syrco Bakker Pure C verliet en Michelin de twee sterren ineens afnam. Ook Château du Mylord, waar de chef afgelopen jaar vertrok, verloor zijn twee sterren ineens, en kreeg er dit jaar geen enkele terug.  

Heeft de timing er iets mee te maken? Syrco Bakker kondigde zijn vertrek aan vòòr de uitreiking van de nieuwe sterren, en vertrok pas kort erna. Voor Michelin was er dus geen kans om de opvolger van Bakker te beoordelen vòòr de nieuwe sterrenuitreiking. Die kans was er wel toen Lionel Rigolet de keuken in de loop van 2006 overnam, en de nieuwe gids (toen nog op papier) pas eind van dat jaar verscheen. Bovendien was Rigolet al enkele jaren de feitelijke chef. Wellicht waren dat redenen om hem twee van de drie sterren te laten behouden.

Met Floris Van Der Veken was het voor Michelin nipt om Hof van Cleve te bezoeken en te beoordelen alvorens de nieuwe sterren werden uitgereikt. Hij is immers pas sinds 10 januari aan de slag als nieuwe eigenaar en chef, terwijl de sterren nu werden uitgereikt. Bovendien werkt hij al tien jaar als Goossens' rechterhand, net zoals Rigolet ook de rechterhand van Wynants was.

In het geval van Christophe Hardiquest lijken de sterren eerder aan het restaurant dan aan de chef gelinkt te zijn. Hardiquest vormde vorig jaar zijn restaurant Bon Bon om tot Menssa, en krijgt nu slechts één ster, terwijl hij met Bon Bon twee sterren had.

Dat was niet het geval met Bart Desmidt, die zijn twee sterren behield toen hij het concept van zijn restaurant Bartholomeus veranderde. Gert De Mangeleer moest dan weer een ster inleveren toen hij Hertog Jan met een nieuw concept verhuisde naar Antwerpen.

De waarheid is dat er geen algemene coherente regel is, en dat Michelin in elke situatie een afzonderlijk oordeel velt. 

 

 toegevoegd op 06.03.2024