Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Eten als totaalervaring

Foodnews

Eten als totaalervaring

Het restaurant Bar Bulot uit Brugge zit nu op de vroegere driesterrenlocatie van Hertog Jan in Zedelgem. Daarbij werd de hele eetzaal getransformeerd tot een nostalgische Franse brasserie. Het typevoorbeeld van een "conceptrestaurant", waarbij gasten niet alleen eten maar een totaalervaring krijgen voorgeschoteld. Het restaurantmodel van de toekomst?

 


De banken in blauw fluweel doen aan een Parijse brasserie denken, net zoals de tafelkleden en servetten in witte stof. Rond de open keuken hangen koperen potten en pannen, gedroogde kruiden, slierten look en espelettepeper, er staan schalen met citrusvruchten en manden met broden, de koks zelf hebben allemaal dezelfde donkere schort aan. De kelners zijn gekleed in een wit hemd met zwart strikje, boven een broek met bretellen, alleen de maître draagt een kostuumvest om zijn leidinggevende positie in de zaal duidelijk te maken, geheel volgens de Franse traditie. De klankband versterkt de nostalgische brasseriesfeer met Frans chanson en lichte jazz.

Waarom doet de Hertog Jan Groep, in deze tijd van hoge inflatie, deze extra investeringen die niets met de inhoud van het bord te maken hebben?
"Het pand van onze Bar Bulot in Brugge was uitgeleefd", legt De Mangeleer uit, "en dus drong een verhuis zich op naar ons vroegere driesterrenrestaurant waarvan de eetzaal nog in prima conditie was. Maar algauw zagen we in dat een gewone verhuis niet zou volstaan. Mensen gaan vandaag niet meer uit eten voor het eten alleen, ze zoeken een totaalbeleving waarbij alles in het restaurant - interieur, decoratie, muziek, kleding - op elkaar is afgestemd en bijdraagt tot de culinaire ervaring. We zijn dus voor een volledige transformatie gegaan."

Conceptrestaurants, waar alle zintuigen worden aangesproken, zijn in buitenlandse steden al een heuse trend. In ons land nog niet echt, omdat het een omschakeling vergt in het denken van chefs. Voor een conceptrestaurant moeten ze immers niet alleen aan het creëren van gerechten denken, maar ook talent en feeling hebben voor andere creatieve domeinen zoals architectuur, kunst, mode en muziek. Bovendien vraagt het een grotere investering dan alleen een keuken en een eetzaal, wat niet iedereen aankan of aandurft, zeker nu de kosten zo sterk gestegen zijn.

Ook Sergio Herman gelooft in dergelijke totaalconcepten. Hij was daarmee in ons land een voorloper, die de restaurantsector in ons land opschudde en vernieuwde. De Mangeleer en Boudens gaan nu ook die internationale trend achterna. In Zedelgem of all places.


Er is ook een Bar Bulot in het Hotel Botanic Sanctuary van Antwerpen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 toegevoegd op 26.11.2023