Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Tien goede adressen om te dineren en te overnachten in Wallonië

Foodnews

Tien goede adressen om te dineren en te overnachten in Wallonië

Wallonië is voor vele Vlamingen een geliefde bestemming voor korte trips. Gastronomie hoort er dan onverbrekelijk bij. Ook al omdat de prijzen zoveel lager zijn dan in Vlaanderen. En omdat je er zo vriendelijk en genereus onthaald wordt. Ziehier tien warme plekken om te eten en te overnachten bij onze Waalse buren.

Le Coq aux Champs

Dit eethuis (foto) ligt middenin het weidse glooiende landschap van de Condroz. Al sinds de jaren '70  - toen het nog een rurale woning was - kwam de lokale bevolking hier eten. Een jong koppel, de kok Christophe Pauly en zijn echtgenote, nam het over en de woning werd met smaak gerenoveerd.

Pauly werkt met uitstekende ingrediënten van uitgelezen herkomst, heeft een meticuleuze aandacht voor gaartijden en gevoel voor smaakharmonie. Hij combineert de genereuze smakelijkheid van de Frans-Belgische keuken met de lichtheid en elegantie die hij tijdens zijn culinaire reizen doorheen Azië ontdekte. De wijnkaart is zonder meer uitmuntend, de jonge vrouwelijke sommelière kent haar vak.

Pauly is nog maar 34 en heeft alles in zich om een van de beste koks van Wallonië te worden.

Le Coq aux Champs is niet verder dan 50 km verwijderd van Namur, Dinant, Marche-en-Famenne, Baraque de Fraiture en Liège, en is dus een ideale uitvalsbasis om dit mooie deel van Wallonië te verkennen.


- Le Coq Aux Champs, Rue du Montys 71, 4557 Soheit-Tinlot, tel. 085/51.20.14, www.lecoqauxchamps.be

- Aanbevolen overnachting in het prachtig gerenoveerde Château de Vierset, op 7 km van het restaurant: www.châteaudevierset.be.

 

Les Pieds dans le Plat

In  het godvergeten Waalse dorpje Marenne heeft de kok Jean-Michel Dienst het oude dorpsschooltje met smaak omgetoverd tot een charmant en gezellig eethuis. Een blik op de spijs- en wijnkaart volstaat om te weten dat eten en drinken hier met de nodige passie worden benaderd. De prijzen zijn bijzonder scherp.

Jean-Michel Dienst is een grapjas in de omgang, maar een serieuze chef in zijn keuken. Zijn inspiratie zoekt hij niet in verre landen of nieuwe trends: hij gaat resoluut voor de Frans-Belgische keuken, maar brengt die met zoveel flair en smaak dat je altijd wel zo traditioneel zou willen eten. Jean-Michel heeft al voor zijn opvolging gezorgd, want zijn zoon Max staat bij hem in de keuken.

Van Marenne had u allicht nog niet gehoord, maar het wordt omringd door beter bekende Ardense plaatsen als Marche-en-Famenne (op 5 km), Durbuy (op 15 km), La Roche-en-Ardenne (op 20 km), Ciney (op 30 km) en Bastogne (op 45  km). 


- Les Pieds dans le Plat, Rue du Centre 3, 6900 Marenne, tel. 084/32.17.92, www.lespiedsdansleplat.be

- Aanbevolen overnachting in Hotel Le Manoir, een gerenoveerd en geklasseerd landhuis uit de 17de eeuw, op 5 km van het restaurant: www.le-manoir.be

 

La Table de Maxime / Les Terrasses de l'Our

Zes jaar geleden verliet Maxime Collard De Karmeliet waar hij souschef was, om in in zijn Ardense geboortestreek La Table de Maxime te openen. Het restaurant kreeg terecht een Michelinster en je kan er overnachten.

Dit jaar liet Collard in hetzelfde dorp een groter hotel bouwen, prachtig gelegen langs de oevers van de rivier Our. Daarin bracht hij een brasserie onder, waar hij opnieuw zijn grote talent demonstreert, met eenvoudiger gerechten tegen lagere prijzen: charcuterie van de streek, garnaalkroketten, wildpaté, Ardense forel, gevogelte aan het spit, rundsvlees uit de Josper ... Al zijn ingrediënten betrekt hij bij plaatselijke producenten.

Beide zaken bevinden zich op wandelafstand van elkaar, zodat je de ene avond op sterrenniveau kan dineren, en de volgende middag of avond kan aanschuiven in de brasserie (of omgekeerd).

Paliseul ligt diep in de Ardennen, op 15 km van de bekende gemeente Bouillon en de Franse grens. Uitermate charmant is het Franse dorpje Williers dat slechts een veertigtal inwoners telt en net over de grens is gelegen.

 

- La Table de Maxime, Our 23, 6852 Our (Paliseul), tel. 061/23.95.10, www.tabledemaxime.be, mogelijkheid tot overnachting ter plaatse

- Les Terrasses de l'Our,  rue de Lesse 1, 6852 Our (Paliseul), tel. 061/24.20.00, www.lesterrassesdelour.be, mogelijkheid tot overnachting ter plaatse

 

L'Air de Rien

In Fontin, een piepklein dorpje nabij Luik, lijkt het of de tijd is blijven stilstaan. Hier heeft Stéphane Diffels zijn al even kleine restaurant ondergebracht in een eenvoudig rijhuis, gehouwen uit de steen van deze streek. Maar eens aan tafel val je van de ene verrukking in de andere.

Diffels stelt een symfonie voor van negentien verschillende gerechten in miniatuurversie, waarin hij de producten van zijn streek op een creatieve, haast poëtische manier naar voor brengt. Hij houdt van verrassingen en contrasten, van complexe smaken van fermentatie, en van planten die hij in het wild plukt. Voortdurend word je geprikkeld, soms zelfs ontroerd. Diffels creëert een culinaire ervaring die je niet snel vergeet.

Fontin bevindt zich in de prachtige streek van de Ourthe en de Amblève, twee rivieren die doorheen het grillige landschap snijden. De watervallen van Coo liggen op 40 km afstand. Een bezoek aan Luik (20 km) en aan Spa (30 km) behoort ook tot de mogelijkheden.


- L'Air de Rien, Chemin de la Xhavée 23, 4130 Fontin, tel. 04/225.26.24, www.lairderien.be

- Aanbevolen overnachting in de mooie Gîte de Catherine, op 3 km van het restaurant: www.gite-de-catherine.be

 

La Grappe d'Or / L'Empreinte du Temps

In het uiterste zuiden van ons land, vlak bij de grens met Frankrijk, ligt het dorpje Torgny. Hier nam een jonge kok, Clément Petitjean, een restaurant met hotel over. Hij had er na zijn studies aan de hotelschool in Namen al gewerkt. Nadien ging hij in Frankrijk in de leer bij klassieke grootmeesters als Antoine Westermann, Guy Savoy en Guy Martin.

Maar toen La Grappe d'Or - zijn vroegere werkgever - werd overgelaten, greep hij zijn kans. Petitjean baseert zich op de Franse keuken, maar kookt met branie en bezieling en durft spannende en ongewone combinaties aan, meestal met producten uit zijn eigen streek.

Eén straat verder heeft hij L'Empreinte du Temps geopend, een tweede hotel met brasserie waar eenvoudiger gerechten bereid worden onder zijn supervisie.                

Torgny, 40 km ten zuidwesten van Aarlen, wordt ook "la petite Provence" genoemd. Hier heerst immers een mild microklimaat zodat zelfs wijnbouw mogelijk is. Het is een prachtige streek om te wandelen en te fietsen.

 

- La Grappe d'Or, Rue de l'Ermitage 18,  6767 Torgny, tel. 063/57.70.56, www.lagrappedor.com, mogelijkheid tot overnachting ter plaatse

- L'Empreinte du Temps, Rue de l'Escofiette 12, 6767 Torgny, tel. 063/ 60.81.80, www.lempreintedutemps.be, mogelijkheid tot overnachting ter plaatse

 

Au Sanglier des Ardennes

Dit wildrestaurant mag je vooral niet verwarren met LE Sanglier des Ardennes in Durbuy. Want beide keukens hebben niets met elkaar te maken.

De èchte onvervalste Ardense wildkeuken vind je in AU Sanglier des Ardennes, in Oignies-en-Thiérache, een vergeten dorpje vlakbij de Franse grens. Het kleine rustieke restaurant is van Jacky Buchet, die de keuken bestiert met zijn zoon Rudy. Ernaast ligt de voortreffelijke beenhouwerij-charcuterie van zijn jongste zoon Eddy. De aankomende vijfde generatie dient mee op.

Hier wordt niet aan culinaire creatie gedaan. Het wild wordt eenvoudig gebakken, gegrild of gestoofd, of verwerkt in rillettes, ham, pâté en mousse. Maar zo valt des te meer op van welke topkwaliteit het wild hier is. Jacky Buchet is bovendien een wijnliefhebber en -kenner: de wijnkaart is grandioos, met ook oudere jaargangen tegen redelijke prijzen.

Oignies-en-Thiérache ligt 50 km ten zuiden van Charleroi, temidden van uitgestrekte bossen waarin op wild wordt gejaagd en die zich lenen tot lange wandelingen. Chimay, bekend om zijn bieren en kazen, ligt op 30 km.

 

- Au Sanglier des Ardennes, rue J.-B. Périquet 4, 5670 Oignies-en-Thiérache, tel. 060/39.90.89, www.ausanglierdesardennes.be, mogelijkheid tot overnachting ter plaatse (goedkoop maar met beperkt comfort)

 

NE5T / La Plage d'Amée

Benoît Gersdorff (52) studeerde af als kok in ons land, maar ging nadien in Frankrijk in de leer bij legendarische chefs als Gaston Lenôtre en Alain Senderens. Nadien opende hij zijn restaurant L'Essentiel in Namen, waar hij bekroond werd met een Michelinster.

Maar hij zag het groter. In de Citadel van Namen renoveerde hij een oude boerderij, met behoud van de authentieke sfeer, tot een schitterend hotel met welness en restaurant. En vlakbij opende hij, op een ongeëvenaard mooie plek langs de Maas, de maritieme brasserie La Plage d'Amée.

Gersdorff is vandaag meer ondernemer dan kok, maar hij heeft een neus voor talent in de keuken. Waardoor je in beide restaurants altijd voortreffelijk eet en drinkt, ook als de meester zelve niet achter het fornuis staat.

Ne5t is echter alleen op reservatie open voor groepen van 8 tot 16 personen. Bereik je dat aantal niet, dan kan je een overnachting in Ne5t combineren met een etentje in La Plage d'Amée, op slechts 7 kilometer van de Citadel. Je geniet er van een overweldigend vakantiegevoel, met zicht op het water en de rotsen van Namen.


- NE5T Hotel & Spa, Allée de Menton 26, 5000 Namur, tel. 081/58.88.88, www.ne5t.com, mogelijkheid tot overnachting ter plaatse

- La Plage d'Amée, rue des Peupliers 2, 5100 Jambes (Namur), tel. 081/30.93.39, www.laplagedamee.be (op 7 km van het hotel)

 

La Barrière de Transinne

Halverwege tussen Namen en Aarlen, op enkele kilometers van de E411, ligt al meer dan honderd jaar een tolhuis dat dienst deed als restaurant en hotel. Maar het was dringend aan renovatie toe. Een chef uit Brugge, Paul Fourier, durfde dit avontuur aan, financieel ondersteund door enkele investeerders. Het hotel is nu aangepast aan de moderne noden, met een welness, vergaderzalen en een goed restaurant.

Fourier heeft als kok een rijke ervaring. Hij werkte in gereputeerde huizen als L'Oasis, La Cravache d'Or, L'Ecailler du Palais Royal en Château d'Hassonville. Dat wijst op een culinaire visie die zich laat inspireren door de klassieke Franse keuken. Maar Fourier voert ze wel uit zoals het hoort.

Uitgestrekte bossen in de omgeving lenen zich tot lange wandelingen en tochten met de mountainbike. Dit is ook de streek van de Lesse en de Semois, zodat watersporten als kano en rafting hier populair zijn. De bekende steden Bouillon en Bastogne liggen op respectievelijk 30 en 50 km.


- La Barrière de Transinne, rue de la Barrière 4, 6890 Transinne, tel. 061/65.50.37, www.barrieredetransinne.be, mogelijkheid tot overnachting ter plaatse

 

D'Eugénie à Emilie

Voor liefhebbers van de klassieke Franse keuken is dit het paradijs. Eugénie was de grootmoeder van de eigenaar en kok Eric Fernez, Emilie is zijn dochter. Dat staat voor zijn culinaire visie: de beste keuken is deze die voortleeft van de vorige generaties in de volgende.

Je voelt dat Fernez zelf graag tafelt. Hij weet de juiste sfeer te creëren, met een perfecte bediening, elegante wijnglazen op smetteloos witte tafels, stoelen met armleuningen, relaxte jazz op de achtergrond. De wijnkaart is fantastisch met uitsluitend de beste Franse domeinen. Hier kan je nog "la sole Fernand Point" eten, een legendarisch gerecht van de even legendarische chef, overleden in 1955.  

D'Eugénie à Emilie lokt veel Fransen uit de omgeving van Valenciennes, en dat verwondert niet. Dit is de verzorgde klassiek-Franse keuken zoals ze die in hun eigen streek niet meer vinden.

Eric Fernez heeft het kleine centrum van Baudour, tussen Mons en de Franse grens, helemaal ingepalmd met zijn gastronomisch restaurant (dat dit jaar zijn tweede ster kreeg), zijn brasserie Le Faitout en zijn "atelier du pain". Nu gaat hij er ook een chic hotel openen.

 

- D'Eugénie à Emilie, place de la Résistance 1, 7331 Baudour, tel. 065/61.31.70, www.eugenie-emilie.be

- In afwachting van zijn hotel op hetzelfde plein, kan je overnachten in Auberge Le XIXème in Thulin, op 12 km van het restaurant (www.aubergethulin.be) of in het splinternieuwe Congres Hotel in Mons, op 10 km (www.hotelmons.eu).

 

La Menuiserie

Op de grens met onze Duitstalige gemeenschap, in een piepklein dorpje met de lyrische naam Champagne, bevindt zich een restaurant dat pas open ging in 2013, en al snel met een Michelinster werd bekroond. De jonge kok Thomas Troupin (27) is dan ook een natuurtalent. Hij werkte vroeger bij Sang Hoon Degeimbre in L'Air du Temps, maar raakte in deze uithoek van ons land verzeild omdat zijn echtgenote er geboren is. Haar grootvader had een schrijnwerkerij, dat door het jonge koppel werd omgebouwd tot een restaurant (vandaar de naam La Menuiserie).

Troupins keuken is resoluut streek- en seizoensgebonden, met dus af en toe een Duits accent. Hij bouwt zijn gerechten op rond één hoofdingrediënt, en beperkt het aantal gerechten op de kaart, wat hem toelaat zoveel mogelijk à la minute te werken.

La Menuiserie ligt op slechts 10 km van het natuurpark van de Hoge Venen, het hoogst gelegen gebied van ons land, met het befaamde Signal de Botrange als hoogste punt. De grens met Duitsland ligt op 30 km.

 

- La Menuiserie, Champagne 12, 4950 Waimes, tel. 080/44.44.85, www.lamenuiserie.eu

- Aanbevolen overnachting in Le Vieux Moulin, een gerenoveerde watermolen uit de 19de eeuw, op 3 km van het restaurant: www.levieuxmoulin.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 toegevoegd op 27.02.2016