Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant L.E.S.S.

L.E.S.S.

Mijn ideale plek om uit eten te gaan? Ik kan vlakbij parkeren. Bij het binnenkomen voel ik meteen de positieve vibes: door het personeel, de muziek, het interieur, de sfeer. Ik ben in Brugge, maar het had net zo goed Londen of New York kunnen zijn. Of Tokio, want het meubilair is Japans geïnspireerd, net zoals de grote open keuken met centraal een Japanse robatagrill op houtskool, en rondom een lange doorlopende toog zoals in een eigentijdse sushibar.

Al snel parelt er een uitmuntende huischampagne in een mooi glas. De wijn- en drankenkaart doet verlangen naar meer. En met enkele "bites" krijg ik een eerste impressie van de hoge kwaliteit die in de keuken wordt nagestreefd: een lichte luchtige "air pistolet", met binnenin een smaakbom van gemarineerde tomaat en pancetta Iberico, gepaneerde stukjes kip met pindasaus, pittig gekruide inktvis. Van het focacciabrood, in huis gemaakt en op de robata gegrild, zou ik blijven eten.

Dan duik ik in de hoogst verleidelijke lijst van "starters", ik zou wel alles willen nemen, maar ik beperk mij met ijzeren discipline tot gelakte aubergine met miso en sesam, dim sum van varkensvlees en gamba, en een gestoomde bun met buikspek, hoisinsaus en kimchi. Ik weet nu al: ik ga spijt hebben als dit feest voorbij is.

Ik schakel over naar de "mains", naar een wervelende crispy duck salad, samengesteld uit verschillende soorten bladsla en groene kruiden, snippers rode ajuin, partjes pomelo, pijnboom- en granaatappelpitten, en dan die verrukkelijk knisperende en toch sappige stukjes van de eendenbout (met stip te noteren op uw culinaire bucketlist).

Dan leer ik een runderras kennen waarvan ik nog nooit had gehoord, Freygaard uit Finland, een revelatie: strak van textuur en toch mals en sappig, met een zuivere, diepe, fijne smaak, en meesterlijk gegrild op de robata. Twee Chinese bijgerechten zijn verslavend lekker: gebakken rijst met snippers knisperend kippenvel, en een verrassende salade van judasoor.

Dit is een eetconcept van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan, recht in het hart van de tijdsgeest, weg van de gastronomische eetttempels en bijhorende tafelrituelen. Maar met behoud van de creativiteit en kwaliteit waarvoor dit duo al een hele tijd bekend staat.  
 

 


Gegevens
L.E.S.S.
't Zand 21
8000 Brugge
tel. 050/69.93.69
www.l-e-s-s.be