Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

10 goede restaurants waar je kan overnachten

Foodnews

10 goede restaurants waar je kan overnachten

Bevindt het restaurant zich ver van je woonplaats? Wil niemand zich opofferen om veilig met de auto naar huis te rijden? Slaap dan waar je eet.

Niet alle restaurants waar je naartoe wil, bevinden zich vlakbij je woonplaats. Heen en terug op dezelfde avond is dan een hele expeditie, zeker bij slecht weer.
Maar zelfs in restaurants die niet zo veraf zijn, willen alle tafelgenoten wel eens uitgebreid van spijs en drank genieten, zonder dat één iemand zich moet opofferen om veilig met de auto naar huis te rijden. Uit eten gaan wordt ook steeds vaker opgenomen in een totaalprogramma, waarbij een overnachting, een wandeling in de streek en/of enkele bezienswaardigheden deel uitmaken van het pakket.
Vandaar deze selectie van restaurants waar je niet alleen voortreffelijk eet, maar nadien ook comfortabel kan overnachten. In hetzelfde gebouw bovendien, zodat je de auto helemaal niet meer in hoeft.
De rangschikking is louter alfabetisch.

1. Le Cor de Chasse, Wéris

De eigenaar en kok van dit hotel-restaurant, Mario Elias, is een Vlaming. Hij woonde in Oostende tot hij acht was en verhuisde dan met zijn ouders naar de Ardennen. Zeventig procent van zijn clientèle bestaat uit Vlamingen. Ondanks de naam (die "De Jachthoorn" betekent) kan je hier ook van de gastronomie genieten in de zomer. Zeker omdat Le Cor de Chasse een mooi terras heeft.
Het restaurant werd bekroond met een Michelinster, maar hanteert desondanks schappelijke prijzen.

 Le Cor de Chasse, rue des Combattants 16-18, 6940 Wéris, tel. 086/21.14.98, www.lecordechasse.be

 
2. Les Eleveurs, Halle

Sinds ze Lady Chef of the Year werd, stond de jonge Sofie Dumont al vaak in de belangstelling. Naast haar staat iemand die minder bekend is: Andy De Brouwer, telg van de vierde generatie die dit familiale hotel-restaurant uitbaat. Hij is een verwoed wijnliefhebber, wat uit de wijnkaart blijkt. Beiden hebben het familiale etablissement (dat al ruim 110 jaar bestaat) de moderne tijd binnengeloodst. De naam van het restaurant duidt op de beroemde fokkers van Brabantse trekpaarden, die hier vroeger vaak verbleven. Tegenwoordig overnachten hier ook zakenlui uit de Halse industriezones, waar nogal wat filialen van multinationals zijn gevestigd.

Les Eleveurs, Basiliekstraat 136, 1500 Halle, tel. 02/361.13.40, www.les-eleveurs.be, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

 
3. The Glorious, Antwerpen

Toen het prestigieuze Kasteel Withof de deuren sloot, keerde directeur Jurgen Lijcops terug naar zijn roots als sommelier. Hij opende een trendy bistro-wijnbar in hartje Antwerpen, waar je verzorgde gerechten kan eten èn schitterende wijnen kan drinken, waarvan vele per glas. Sinds de komst van chef Johan Van Raes zijn de gerechten nog verbeterd en verfijnd. Achteraf kan je aan de bar even blijven hangen voor een cognac of whisky, of een laatste glas champagne. Je hoeft immers niet meer de baan op, want The Glorious heeft sinds kort drie "Fashion Suites" ter beschikking, ingericht door interieurarchitect Will Eerens.

The Glorious, De Burburestraat 4A, 2000 Antwerpen, tel. 03/237.06.13, www.theglorious.be, elke dag doorlopend open van 10 tot 02 u, zondag van 13 tot 18 u,  gesloten op maandag

 
4. La Grappe d'Or, Torgny

Dit hotel-restaurant ligt in het uiterste zuiden van ons land, vlakbij de grens met Frankrijk, in het charmante dorpje Torgny. Hier heerst een mild microklimaat zodat zelfs wijnbouw mogelijk is. De streek is prachtig en leent zich tot wandelingen en fietstochten. Eigenaar en kok Clément Petitjean, nog maar 27, trok na zijn studies naar Frankrijk, waar hij in de leer ging bij klassieke grootmeesters als Antoine Westermann, Guy Savoy en Guy Martin. Om vervolgens sous-chef te worden in het trendy Market. Hij is een briljante jonge kok die de culinaire vernieuwing combineert met de Franse traditie en met Waals-regionale producten. Aan de overzijde van de straat heeft hij een tweede hotel-restaurant overgenomen, L'Empreinte du Temps. Daar brengt hij een brasserieversie van zijn keuken.

 La Grappe d'Or, Rue de l'Ermitage 18,  6767 Torgny, tel. 063/57.70.56, www.lagrappedor.com, gesloten op zondagavond, maandag en dinsdagmiddag

 
5. De Kristalijn, Genk

Dit is het restaurant van het luxueuze hotel Stiemerheide in de Limburgse Kempen, eigendom van de familie Bullens (die ook het chique La Butte aux Bois in Lanaken bezit). Het biedt zeventig hotelkamers en suites, een binnenzwembad, solarium en sauna, een golfterrein, faciliteiten voor feesten en seminaries, en de verhuur van fietsen en mountainbikes om het aangrenzende natuurpark Hoge Kempen te verkennen. Voor een restaurant is het niet zo makkelijk om uit de schaduw van zo'n groot complex te treden. Maar Koen Somers, die hier al 12 jaar werkt, is een kok met vakkennis en talent. Hij brengt een delicate en verfijnde keuken, waarin hij vaak streekproducten verwerkt. De Kristalijn werd nu ondergebracht in een volledig nieuw gebouw, tegenover het hotel.

De Kristalijn, Wiemesmeerstraat 105, 3600 Genk, tel. 089/35.58.28, www.stiemerheide.be, alle dagen open.

 
6. Lemonnier, Lavaux-Sainte-Anne

Dit hotel-restaurant was het jachtpaviljoen van barones Lemonnier, de voormalige eigenares van het Château de Lavaux-Sainte-Anne. Het is goed gelegen en makkelijk bereikbaar, vlakbij de autosnelweg E411 tussen Brussel en Aarlen, op een dertigtal kilometer van Dinant. In het dorpje Lavaux-Sainte-Anne is van de drukte van de autosnelweg echter niets te merken. Pal in het centrum ervan brengen Eric Martin en zijn zoon Tristan een keuken met karakter en bezieling, waarin authentieke streekproducten en topingrediënten als langoustine, kalfszwezerik en truffel aan bod komen, gecombineerd met vernieuwende technieken.

Lemonnier, rue Baronne Lemonnier 82, 5580 Lavaux-Sainte-Anne, tel. 084/38.88.83, www.lemonnier.be, gesloten op dinsdag en woensdag

 
7. Pure C, Cadzand (Nederland)

Het ouderwetse Strandhotel in Cadzand  - het eerste Nederlandse badplaatsje na de Belgische grens - had iets nodig om weer aantrekkelijk te zijn. Wie kon dat beter waarmaken dan Sergio Herman van Oud Sluis? Hij is zonder meer de beste kok van de Benelux, en een van de beste ter wereld. Op de tweede verdieping van het hotel ontwikkelde hij het concept voor een restaurant-bar onder de naam Pure C ("pure sea"). Het is een magische plek van internationale klasse, badend in wit en in klanken van loungemusic, panoramisch uitkijkend over duinen en zee. Hier kan je een voorsmaakje krijgen van de keuken van Sergio Herman, maar ook eenvoudige vlees- en visgerechten, en gerechten met Oosterse en mediterrane toetsen. Twee vertrouwelingen van Sergio Herman leiden alles in goede banen.

Pure C, Boulevard de Wielingen 49, 4506 JK Cadzand-Bad, Nederland, tel. 0031 117 39 60 36, www.pure-c.nl, gesloten op maandag en dinsdag (voor hotelgasten elke dag open)

 
8. Sea Grill, Brussel

Yves Mattagne is niet alleen de beste viskok van ons land, hij is ook een begenadigd vakman, organisator en ondernemer, die zelfs grote diners voor honderden personen verzorgt en daarbij nog altijd garant staat voor culinaire kwaliteit. Die talenten hebben ongetwijfeld meegespeeld in zijn beslissing om dit jaar het restaurant Sea Grill over te nemen en te renoveren. Met dit restaurant, gevestigd in het Radisson Blu Royal Hotel in Brussel, maakte hij naam. Het decor was echter weinig inspirerend en voorbijgestreefd, en stond al lang niet meer op het niveau van de keuken. Omdat het hotel niet wilde investeren in de renovatie, besloot Mattagne het zelf te doen. Met vis en schaal- en schelpdieren beleef je hier nog altijd een memorabele culinaire ervaring, waarbij precisie en verfijning voorop staan.

Sea Grill, Wolvengracht 47, 1000 Brussel, tel. 02/212.08.00, www.seagrill.be, gesloten op zaterdag en zondag

 
9. La Table de Maxime, Our (Paliseul)

"Maxime Collard heeft alles in zich om een van de grote chefs van ons land te worden", schreef ik, "Ga er naartoe, want ik voorspel u nu al: de bekroningen zullen volgen en de prijzen zullen stijgen."
Het is zover: de eerste Michelinster is binnen. En dat verdient deze voormalige sous-chef van De Karmeliet (nog maar 25). Alle kenmerken van een eigentijdse topkeuken heeft hij reeds in de vingers: zuiverheid, beheersing, verfijning, lichtheid. Voor dit hotel-restaurant werd een oude boerderij in het Waalse dorpje Our grondig en prachtig gerenoveerd. Je merkt dat er financiële middelen voorhanden waren, het was dan ook een initiatief van de plaatselijke aannemer Thomas & Piron, een bouwbedrijf van meer dan duizend werknemers.

 La Table de Maxime, Our 23, 6852 Our (Paliseul), trel. 061/23.95.10, www.tabledemaxime.be, gesloten op maandagavond en dinsdag

 
10. In De Wulf, Heuvelland (Dranouter)

Spanje bracht ons verrassende technieken, combinaties en texturen. De nieuwe Scandinavische keuken koos voor de authentieke smaken van de eigen omgeving. De 30-jarige Kobe Desramaults brengt een boeiende synthese van beide. Hij sleept je mee in een gevarieerde, boeiende culinaire wandeling doorheen krachtige en delicate, zilte en zerpe, zachte en bittere smaken van de Noordzee, de polders en het Heuvelland: de terroirkeuken van de 21ste eeuw. Hijzelf en zijn jonge koks komen geregeld hun gerechten zelf voorstellen aan tafel: het zorgt voor persoonlijke momenten en een ongedwongen sfeer. De prachtig gerenoveerde hoeve is gelegen in een stil en mooi landschap, dat uitnodigt tot wandelingen en fietstochten. En tot het zoeken van de wilde planten en kruiden die Desramaults ook in zijn keuken gebruikt.

 In De Wulf, Wulvestraat 1, 8950 Heuvelland (Dranouter), tel. 057/44.55.67, www.indewulf.be, gesloten op zaterdagmiddag, maandag en dinsdagtoegevoegd op 23.09.2012