Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Eethuizen met terras voor de zomer

Foodnews

Eethuizen met terras voor de zomer

Buiten eten: Vlamingen houden ervan. Maar alleen als de keuken goed is. Nu het mooie weer in aantocht is, en hopelijk ook het einde van de crisis, verblijden we u graag met dit lijstje.

Brussel


1. Harvest, Brussel-Centrum, harvestrestaurantbruxelles.be
Prima keuken, schitterende wijnkaart, redelijke prijzen, leuke sfeer, vriendelijke bediening: wat heeft een eethuis meer nodig? In het hart van de stad heeft Harvest zelfs een terras, deels overdekt. Ook de flexibele formule bevalt: voor een vast bedrag kies je uit meerdere voor-, hoofd- en nagerechten. De eigenaar en kok is Moh Timazrib, een landgenoot met Marokkaanse roots, die de Frans-Belgische keuken injecteert met creativiteit, moderniteit en lichtheid. Bij elk gerecht wordt een glas wijn aanbevolen, en daar mag u op vertrouwen: de sommelier en mede-eigenaar is al even getalenteerd als zijn vriend in de keuken.

2. Brasserie de la Patinoire, Elsene, brasseriedelapatinoire.be
Deze brasserie ligt middenin het Terkamerenbos: plaats genoeg voor een groot terras. Vroeger was het een theehuis, dat door horeca-ondernemer Thierry Van Damme omgevormd werd tot een brasserie in Britse stijl. Weliswaar met Belgisch-Franse klassiekers op de kaart: garnaalkroketten, kalfsniertjes in mosterdsaus, rundstartaar, vol au vent, balletjes in tomatensaus, zeetong meunière ... Daarvoor associeerde Van Damme zich met Adrien Schurgers, die werkte in sterrenzaken. Zijn vakkennis merk je op het bord. Voor kinderen is er een apart hoofdstuk op de kaart. En ook de rolschaatsbaan met speeltuin.

3. Le Chalet de la Forêt, Ukkel, lechaletdelaforet.be
Dit restaurant kreeg de prijs voor Mooiste Terras van het Jaar bij Gault&Millau. Maar er is meer dan het terras in de prachtige tuin, er is ook het talent en vakmanschap van Pascal Devalkeneer, die met twee Michelinsterren werd bekroond. De keuken is dominant Frans, met topingrediënten als langoustine, kreeft, kaviaar, kalfszwezerik en truffel. Maar de chef vult die klassieke basis telkens weer verrassend in met vernieuwende accenten. Daarnaast is hij een perfectionist, met oog voor elk detail. Het is zalig tafelen in en rond deze villa middenin het Zoniënwoud.

4. Bouchéry, Ukkel, bouchery-restaurant.be
Ruim tien jaar geleden arriveerde de Franse chef Damien Bouchery in Brussel, enkele jaren later opende hij er dit restaurant met een prachtige stadstuin, hoog boven de straat gelegen. Bouchery is een chef die koken ziet als een vorm van artistieke expressie, wat uitmondt in kunstige creaties. Daarbij maakt hij gebruik van producten van lokale leveranciers die een ethische code respecteren. Zijn vriendin Romina Büx is een gepassioneerde bakkerin van verrukkelijk biologisch desembrood. Elke middag is er een vegetarisch buffet voor 21 euro. Dat alles maakt van Bouchéry een van de meest originele eetadressen in Brussel.

5. Au Grand Forestier, Watermaal-Bosvoorde, augrandforestier.be
Deze mooie brasserie middenin het groen behoort toe aan twee telgen van de illustere Brusselse horecafamilie Niels, Albert-Jean en zijn zoon Frédéric, die ook het bekende Au Vieux Saint-Martin op de Brusselse Zavel bezitten. Het verwarmde terras is het hele jaar door open. De spijskaart bouwt voort op alle succesgerechten van de familie, waaronder haar fameuze "filet américain" van stichter Joseph Niels. Ook op andere klassiekers - garnaalkroketten, vol au vent, fish & chips, entrecôte béarnaise - valt niets aan te merken. En wie kan achteraf nog weerstaan aan een knisperende Brusselse wafel met aardbeien en slagroom?


Vlaams-Brabant

1. Popelier, Gooik, restaurantpopelier.be
"Meat & Wine" prijkt onder de naam van dit nieuwe restaurant middenin de velden van het Pajottenland, en daar draait het hier inderdaad hoofdzakelijk om. Een state-of-the-art houtskooloven staat klaar voor gerijpte steaks van de beste runderrassen: Holstein, Simmenthal, West-Vlaams Rood, Limousin, Hereford, Rubia Galega, Wagyu. Je moet alleen nog je saus en het type aardappel kiezen. Bij barbecueweer verhuist de grillactiviteit naar buiten. Kinderen zijn hier welkom voor kip met appelmoes, een mini-hamburger of balletjes in tomatensaus.

2. Fragma, Leuven, restaurantfragma.be
Zo'n mooie tuin - in verschillende niveaus en 40 meter diep - verwacht je niet achter dit restaurant in hartje Leuven, dat vroeger een bankkantoor was. Binnenin werd het ingericht als een hip Scandinavisch eethuis met design tafels en stoelen in hout. Eigenaar en chef Kevin Gijsembergt is afkomstig uit de stal van Jeroen Meus, nadien ontdekte hij in Het Land aan de Overkant de culinaire stijl die hem het meest inspireert: eerlijk en naturel, gericht op goede seizoensproducten. De wijnkaart is een feest voor de wijnliefhebber. 

3. Couvert Couvert, Heverlee, couvertcouvert.be
Dit restaurant, net buiten Leuven, wordt meestal geassocieerd met media- en sportondernemer Wouter Vandenhaute, die mede-aandeelhouder en eigenaar van het gebouw is. Maar de creatieve invulling gebeurt door de broers Laurent en Vincent Folmer, natuurtalenten die er al vele jaren voor zorgen dat alles hier van hoog niveau is:  het kader, de keuken, de wijnkaart, de bediening èn het terras achteraan. Tegelijk blijft de sfeer informeel en relaxt. Die combinatie heeft Couvert Couvert het succes bezorgd dat nog altijd blijft duren.  

4. Spaans Dak, Oud-Heverlee, spaansdak.be
De nieuwe generatie heeft het roer overgenomen in deze sinds 30 jaar gekende familiezaak, uitzonderlijk gelegen aan het Meerdaalwoud met zicht op de vijvers van het domein Zoet Water. De woning dateert van de 14de eeuw maar het interieur ziet er helemaal 21ste-eeuws uit. Ook de keuken werd aangepast aan de tijd en blijft weg van de Belgisch-Franse klassiekers, op een dame blanche na. Maar de blikvanger is toch wel het vorig jaar vernieuwde terras aan de rand van het water, waar verlichting, verwarming en grote parasols zorgen voor optimaal comfort en genot. 

5. Silo's, Boortmeerbeek, silos.be
Geen wonder dat deze brasserie zoveel succes kent. Ze heeft er alle troeven voor: de uitzonderlijke locatie in een vroegere mouterij, het spectaculaire interieur dat aan een industriële loft in New York doet denken, een ruime parking, een prima keuken met herkenbare smakelijke gerechten, een fantastische wijnkaart met glazen per glas uit een dispenser die beschermt tegen oxidatie, en een terras vooraan en achteraan. Vanop dit laatste kijk je  naar de voorbijvarende schepen op het kanaal Leuven-Mechelen, terwijl je ervan geniet dat alles hier goed is.

 

Antwerpen

1. Brabohoeve, Schilde, brabohoeve.be
Er zijn weinig plekken in en rond Antwerpen waar het zo aangenaam is om buiten te tafelen als hier. Deze brasserie werd opgericht door twee jonge dertigers, afgestudeerd aan dezelfde hotelschool waar ze zwoeren ooit samen iets te beginnen. Die kans deed zich voor toen de lokaal bekende Brabohoeve, na meer dan 30 jaar, failliet ging. De jonge kerels verbouwden de versleten afspanning en het resultaat is meer dan geslaagd: een eetzaal die de allure van een sterrenzaak heeft, een aparte ruimte met bar en hoge tafels, en een groot zomerterras. In de open keuken worden de klassiekers van ons culinaire erfgoed tot in de perfectie bereid.

 2. 't Korennaer, Nieuwkerken, korennaer.be
Edwin Van Goethem heeft lang moeten wachten op zijn eerste Michelinster, en dat is onbegrijpelijk. Hij is immers al langer dan vandaag een topchef, die met voortreffelijke en verse producten werkt, voor elk van die producten de juiste bereidingswijze en exacte gaartijd hanteert, en ze dan zoveel als mogelijk à la minute samenbrengt in harmonieuze en verfijnde gerechten. Als je daarvan kan genieten aan een tafel op het mooie terras in de tuin achteraan, dan wordt een maaltijd een belevenis. 

3. Burgerij, Antwerpen, burgerij.be
Het hoeft niet altijd gastronomie te zijn. De hamburgerketen van voormalig sportjournalist Robin Janssens wil de hamburger lekkerder en gezonder maken dan in fastfoodketens. En dat is geen loze belofte. Je bent bovendien niet aangewezen op selfservice: jonge leuke mensen bedienen vriendelijk en snel de overwegend jonge klanten. De mooiste locatie is deze vestiging recht tegenover het MAS, waar je ook buiten kan eten op een groot terras dat uitkijkt over het Eilandje. Er is een ruime keuze in burgers, wraps en salades.

4. Camino, Antwerpen, caminoantwerp.com
Deze Aziatisch geïnspireerde bistro beschikt op het gezellige Muntplein in Antwerpen over een groot terras, bezaaid met kleurrijke stoelen en tafels, waar makkelijk 40 tot 50 personen kunnen zitten. Bij mooi weer doet de sfeer aan een buitenlandse vakantie denken. Te meer omdat de chef, Ceriel Copmans, zich volledig gericht heeft op Aziatisch streetfood. Verwacht hier dus geen verfijning, hier kom je om te smullen van goedkope oosterse straatklassiekers als geglazuurd buikspek, Thaise worst, noedelsalade en rijstbowls. Leuk is dat in deze nonchalante context toch goede wijn wordt geschonken in elegante glazen.

5. Table Dance, Antwerpen, tabledance.be


Limburg

1. Le Bistrot, Lanaken, labutteauxbois.be/le-bistrot
Vlakbij het natuurpark Hoge Kempen ligt de chique hostellerie La Butte aux Bois, eigendom van de Nederlander Eric Bullens, en aangesloten bij de Relais & Châteaux-keten. Daarin bevindt zich het tweesterrenrestaurant La Source, maar ook een bistro die minder bekend is maar waar je bijzonder goed èn goedkoper kan eten, bij mooi weer op een elegant buitenterras. Klassieke en moderne bistrotgerechten worden hier perfect bereid. En je kan kiezen uit liefst 35 wijnen per glas.

2. Stiemerheide, Genk, stiemerheide.be/gastronomie/bar-terras
Het hotel Stiemerheide biedt zeventig kamers en suites, een binnenzwembad, solarium en sauna, een golfterrein, faciliteiten voor feesten en seminaries, en de verhuur van fietsen en mountainbikes om het aangrenzende natuurgebied te verkennen. Zeldzaam voor zo'n groot hotel worden ook eten en drinken hier met zorg en aandacht behandeld. Bij mooi weer kan dat op een ruim en luxueus terras, met zicht op de natuur rondom en beschermd tegen de zon door grote parasols.

3. Slagmolen, Opglabbeek, slagmolen.be
Reeds 25 jaar zweert chef Bert Meewis bij de klassieke Franse keuken. Al maakt hij ze frisser, moderner en lichter dan vroeger, in lijn met de tijdsgeest. Toch blijft een aantal kenmerken onveranderd: de voorkeur voor dure topproducten (kaviaar, kreeft, krab, ganzenlever, truffel), de dominantie van vlees en vis op het bord, de liefde voor sauzen. In deze vroegere watermolen is tafelen een feest, met een chef die alles meesterlijk en smakelijk bereidt. Zeker als bij mooi weer het terras in de tuin opengaat. En je nadien kan overnachten in een van de luxueuze kamers.

4. Magis, Tongeren, restaurantmagis.be
Ooit werkte hij in de verzekeringssector, vandaag behoort hij de beste koks van ons land. Dimitry Lysens begon klein, maar bracht zijn restaurant nadien onder in een uniek gebouw: het prachtige historische Biessenhuys in Tongeren, dat dateert van 1661. Daardoor is de totaalbeleving compleet: het interieur staat nu op hetzelfde hoge niveau als de keuken. Mis het terras in de stadstuin niet als het weer het toelaat: de ervaring wordt er nog magischer door.

5. Altermezzo, Riksingen (Tongeren), altermezzo.be
In deze voormalige gemeenteschool kookt Jo Grootaers: hij is het typevoorbeeld van wat men een natuurtalent noemt. Amper 19 was hij toen hij de keuken hier in handen kreeg, het restaurant was nog een brasserie. Vandaag kan hij prat gaan op een Michelinster. Jo Grootaers kookt eigentijds, creatief en expressief, zijn composities zijn altijd levendig en geschakeerd. De wijnkaart staat op hetzelfde niveau, met ook aandacht voor lokale Haspengouwse wijnen.

 

Oost-Vlaanderen

1. D'Oude Pastorie, Lochristi, doudepastorie.com
Dit charmante restaurant was vroeger de oude pastorij van Hijfte, een kleine deelgemeente van Lochristi. Jan Audenaert, de kok, en zijn vrouw Ann studeerden samen aan dezelfde hotelschool en begonnen in 2005 aan hun eigen avontuur. Het mooie terras in de tuin droeg bij aan het succes. Ann staat in voor de bediening en heeft een fraaie wijnkaart samengesteld,  Jan zorgt voor een seizoensgebonden keuken met verse producten in lichte en eigentijdse gerechten, tegen redelijke prijzen.

2. De Vijf Seizoenen, Brakel, devijfseizoenen.be
Sinds Jonas en Laurence Haegeman, broer en zus, het roer in de keuken hebben overgenomen, waait er een frisse wind door deze elegante familiezaak. Beiden zijn toptalenten in wording, met een gezonde visie op voeding en gastronomie. Ze introduceerden een extra menu dat volledig is opgebouwd rond groenten en kruiden, waarin ze de variatie in kleuren, vormen, geuren en smaken van de natuur ten volle benutten. Bij mooi weer komt het helemaal tot zijn recht op het ruime terras in de tuin. 

3. Raam, Lokeren, raamfood.be
Dit heb je wellicht nog nooit gezien: een restaurant in de voormalige directeurswoning van een KMO die ramen en deuren fabriceert. Je rijdt letterlijk binnen op het fabrieksterrein en ontdekt in het vroegere huis van de eigenaars een licht en eigentijds interieur, met een mooi terras rondom, uitkijkend op een tuin vol oude bomen. Hier werd een aangenaam en goed gerund eethuis van gemaakt, met vaak oosters getinte gerechten als Thai beef salad, Wagyu-burger en groentencurry. Ook de wijnkaart verrast door een originele selectie wijnen per glas uit Oostenrijk, Italië, Portugal en zelfs Rusland.

4. 't Keukentje, Deurle, restaurantkeukentje.be
In een charmant huisje op een idyllische plek vind je dit Keukentje met een traditioneel Frans-Belgische spijskaart die nooit verandert, en gelukkig ook de kwaliteit niet: toast champignon, garnaalkroketten, gerookte zalm, steak tartaar, piepkuiken met dragonsaus ... Het witte interieur is gezellig, net als het terras vooraan. Dit is een eenvoudig en eerlijk eethuis met goede producten, een correcte bereiding en redelijke prijzen. Je moet de tafel niet zelf dekken en afruimen, niet koken en afwassen, maar voor het overige lijkt het hier alsof je thuis eet.

5. Plein 25, Wortegem-Petegem, plein25.be
Elsegem, deelgemeente van Wortegem-Petegem, is een schilderachtig dorpje met een kleine, rustige dorpskern. Hier is Plein 25 gelegen, jawel, op het nummer 25 van het dorpsplein, in een voormalige brouwerswoning. De Belgisch-Franse keuken wordt hier in ere gehouden, met aandacht voor dagverse bereiding en verfijnde presentaties. Elke dag staat er iets anders op het krijtbord. De open keuken en warme kleuren van het interieur zorgen voor gezelligheid. Op zomerdagen is het heerlijk toeven op het terras in de tuin achteraan.

 

West-Vlaanderen

1. Le Coucou, Bellegem, lecoucou.be
Mathieu Vanneste was vijf jaar lang sommelier in Hof van Cleve. Nu is hij teruggekeerd naar zijn eerste liefde: koken. In een charmant eethuis dat hij opende in het al even charmante dorp Bellegem nabij Kortrijk. Een gezellig ingesloten terras maakt de charme compleet. Vanneste brengt een eerlijke vriendenkeuken met liefde voor productkwaliteit, versheid en smaak. Gebaseerd op de Franse keuken, maar telkens met een originele twist. De schitterende wijnkaart toont dat hij nog altijd een topsommelier is.

2. Boury, Roeselare, restaurantboury.be
Het verhaal van Tim Boury leest als de Flemish Dream, over een jongen die begon in een brasserie en nu een chic tweesterrenrestaurant heeft in een grote vrijstaande villa, met parking en tuin rondom. Er zijn ook drie gastenkamers om te overnachten. Boury is een harde werker en een zeldzaam talent, in zijn gerechten combineert hij techniek, verfijning en lichtheid. Hij kiest voor klassieke topingrediënten maar combineert die met meer volkse producten als raap, prei en aardpeer, en met Aziatische toetsen.

3. De Jonkman, Brugge, dejonkman.be
In de rand rond Brugge namen Filip Claeys en zijn echtgenote een klassiek restaurant over, en maakten er een gastronomische bestemming van, die inmiddels twee sterren waard is. Het interieur evolueerde mee met de kwaliteit in de keuken, en een ruim terras maakt het mogelijk om bij mooi weer buiten te eten. Claeys zet zich in voor de duurzame visserij, en voor de minder bekende vissen van de Noordzee. Met zijn talent toont hij aan dat je daar even hoogstaande gerechten mee kan bereiden. Hij is een topkok die verder kijkt dan zijn keuken.

4. 't Notarishuys, Diksmuide, notarishuys.be
Sinds 2004 timmeren chef Bert Boussemaere en zijn echtgenote stil en rustig aan hun culinaire weg in een prachtige notariswoning in het centrum van Diksmuide. Er is nu ook een hotel aan verbonden, waar je kan overnachten. Boussemaere zoekt het niet in ingewikkelde creaties: bij hem staan de versheid, kwaliteit en herkomst van de producten centraal, die hij beheerst en foutloos verwerkt in smakelijke gerechten. Een extra troef is het zomerterras in de schitterende tuin met een 200 jaar oude beuk.

5. Kromme Elleboog, Middelkerke, kromme-elleboog.be
Uitgerekend in Middelkerke, bekend voor zijn hoge aantal toeristische tavernes, kan je even buiten het badgastencircuit terecht in een uitstekend eethuis waarvan de naam op voorhand al doet glimlachen: Kromme Elleboog, zo genoemd naar de haakse bocht waarin het pand ligt. Als je dan ook nog de sympathieke kok, Johan Desmet, in short of kleurrijk pantalon bezig ziet achter het fornuis van zijn open keuken, dan kan het niet meer stuk. Op het terras achter het huis geniet je van smakelijk-bourgondische gerechten, bereid met verse en goede producten. De chef is in het bijzonder trots op zijn krokant gebakken kalfszwezeriken en zeebaars in zoutkorst. 

 

Tijdelijk tot september

L.E.S.S. Summer Eatery, Zedelgem, l-e-s-s.be (tot 30/8)
Gert De Mangeleer en Joachim Boudens hebben beslist om tijdens de zomermaanden hun bistro L.E.S.S. van het Brugse centrum te verhuizen naar hun gerenoveerde hoeve in Zedelgem, waar vroeger hun driesterrenrestaurant Hertog Jan gevestigd was. Daar kunnen ze voldoen aan de verplichting om anderhalve meter afstand te bewaren tussen de tafels. De Aziatische spirit van L.E.S.S. maakt tijdelijk plaats voor een creatieve zomerse keuken met vruchten en groenten uit de eigen tuin. 

Colette De Vijvers, restaurantcolette.be (tot 14/9)
De anderhalve-meter-afstandregel dwong ook chef Thijs Vervloet om voor zijn restaurant Colette, bekroond met een Michelinster, tijdelijk een andere plek te zoeken. Het werd een prachtig paviljoen aan de Vijvers van Averbode, waar hij 40 gasten kan ontvangen met een vast menu van vijf gangen, waarin hij opnieuw de actuele Franse keuken brengt die hij onder meer leerde kennen bij topchef Joël Rubuchon in Parijs. 

 toegevoegd op 19.06.2020