Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant De Jonkman

De Jonkman

Filip Claeys, die jarenlang aan de zijde van Sergio Herman kookte, heeft helemaal zijn eigen stijl gevonden. Hij kookt steeds puurder en lichter. Alle overbodige ingrediëntjes en garnituurtjes heeft hij overboord gegooid, zodat hij niets dan de essentie in het bord overhoudt. Maar het is telkens raak. Mede door de twee Michelinsterren die hij verdiend heeft, is hij duidelijk zelfzekerder geworden. En dat vertaalt zich in het bord. Tegelijk zijn het restaurant en de keuken grondig vernieuwd. Claeys en zijn equipe hebben daardoor meer werkcomfort, wat de kwaliteit en vlotte service ten goede komt. Vooral de eetzaal met zicht op de tuin is schitterend geworden.

Hij profileert zich ook steeds nadrukkelijker als een kok die graag met producten van de streek werkt, meer bepaald van de Noordzee. Niets liever doet hij dan met minder bekende vissen werken, zoals sprot, zwemkrab, zeekat, bot, heek, steenbolk, pieterman, pladijs ... Andere koks halen hun neus op voor deze vissen, Claeys ging de uitdaging aan om er creatieve gerechten mee te maken, op het niveau van een sterrenrestaurant. Hij slaagt daarin met brio.

Rond deze passie van hem heeft hij een nieuw idee gelanceerd: elke laatste vrijdag van de maand heeft hij uitgeroepen tot visdag in zijn restaurant. Dan brengt hij een speciaal Noordzeemenu, helemaal in het teken van deze ondergewaardeerde vissen. Zijn vriend en voormalig visser Danny, een man met een onwaarschijnlijke kennis over de visserij, geeft bij elk gerecht uitleg. Als je zo'n vrijdag wil meemaken, moet je op voorhand inschrijven.

Filip Claeys en zijn echtgenote Sandra hebben een mooi succesverhaal geschreven, en blijven zeker niet op hun lauweren rusten.

 

 


Gegevens
De Jonkman
Maalsesteenweg 438
8310 Sint-Kruis (Brugge)
050/36.07.67
www.dejonkman.be