Nieuwe foodmarkt in Antwerpen: tweede keer, goede keer?
De foodmarkt Mercado op de Groenplaats in Antwerpen moest na anderhalf jaar weer dicht. Nu waagt de groep achter de Brusselse foodmarkt Wolf zich aan een nieuw avontuur, in het historische Felix Pakhuis op 't Eilandje. "En deze keer zal het wél lukken."
Het is 26 december, de dag na Kerstmis. Vele restaurants zijn vandaag gesloten, net zoals in de gehele feestperiode. Maar de nieuwe foodmarkt in Antwerpen is open, zowel 's middags als 's avonds. En dat zal het komende jaar elke dag het geval zijn in dit historische pakhuis.
Amper een kwartier na de avondopening zit het pand - met een capaciteit van ruim 500 gasten - stampvol. Lange rijen vormen zich aan de 10 foodstands, die samen 271 gerechten aanbieden. 150 medewerkers van 25 verschillende nationaliteiten leiden alles in goede banen, zowel in de foodstands als in de centrale bars, maar ook om de foodmarkt in zijn geheel administratief, technisch en praktisch dagelijks te laten draaien. Afruimen, afwassen, schoonmaken, bestellen, aanvullen, controleren, herstellen: het is een voltijdse bezigheid.
In een tijd van restaurants die niet voldoende personeel vinden en hun openingsuren alsmaar inkrimpen, is het een gedurfde zet om zo'n grootschalig eetconcept te lanceren. Te meer omdat er al eens zo'n foodmarkt in Antwerpen is geweest, ook op een toplocatie, en ook in een iconisch gebouw: het oude Postgebouw op de Groenplaats. In 2016 ging het open, anderhalf jaar later moest het de deuren sluiten.
Maar de CEO van deze nieuwe foodmarkt, Sebastiaan Van de Voorde, maakt zich sterk dat het deze keer wel zal lukken: "We hebben veel ervaring opgedaan in Brussel, met onze foodmarkt onder dezelfde naam Wolf. Die bestaat al sinds 2019 op een even iconische locatie: het oude en beschermde ASLK-gebouw in het centrum van de stad. En ze draait nog altijd volop. Ondanks de drie pandemiejaren die we gekend hebben."
Hij verwijst ook naar het feit dat deze foodmarkt een concessie op zeer lange termijn heeft verworven in dit Felix Pakhuis: "Dat was met de Mercado in Antwerpen niet het geval, zij hadden slechts een kortlopende concessie, en dat laat je niet toe om de nodige investeringen te doen voor een maximale beleving."
Die investeringen werden nu wel gedaan, mede doordat achter Wolf Brussel en Wolf Antwerpen een kapitaalkrachtige groep zit: de drankengroep Haelterman, met een sterk track record in de horeca. Van de Voorde is daar verantwoordelijk voor business development en reist al vele jaren de wereld rond op zoek naar nieuwe horecatrends. Voor deze foodmarkt wordt hij bijgestaan door de Antwerpse eventorganisator Michiel Nicolaï, en door Marco Ponente, een man met een carrière in het nachtleven, die de operationele leiding op zich neemt.
"In Brussel en in buitenlandse steden heeft het concept zijn succes al ruimschoots bewezen", zegt Van de Voorde. "En met zijn haven is Antwerpen toch een wereldstad? We zijn ervan overtuigd dat ook hier de tijdsgeest nu volledig rijp is voor een foodmarkt. We merken dat vooral jongere generaties op zoek zijn naar meer dynamische eetconcepten dan het klassieke restaurant. In een foodmarkt eet je gevarieerder en goedkoper, je hebt de keuze tussen verschillende culinaire stijlen, je bestelt wat je wil, op het ritme en in de volgorde die je wil, je beweegt je vrijer, je ontmoet er mensen, en dit alles in een uitzonderlijk kader."
Naast de foodmarkt loopt het befaamde overdekte "binnenstraatje" van het Felix Pakhuis, dat het Antwerpse stadscentrum verbindt met 't Eilandje. Bij beter weer zal het deels als terras fungeren, waardoor de capaciteit nog verhoogd wordt.
"Dit pakhuis werd gebouwd in de negentiende eeuw als opslagplaats voor bulkgoederen zoals graan, koffie, thee en wijn", vertelt Van de Voorde. "Na een brand en jaren van leegstand werd het grondig gerenoveerd en nam het Felix Archief er haar intrek, hier zit nu meer dan 38 kilometer aan archieven van de stad en het havenbedrijf. Met onze foodmarkt op het gelijkvloers stellen we dit historische pand opnieuw open voor heel Antwerpen. Iedereen kan hier nu een culinaire reis rond de wereld komen maken."
Wolf Antwerpen, Felix Pakhuis, Godefriduskaai 30, 2000 Antwerpen, wolf.be.
Elke dag open, het hele jaar door (behalve op sommige feestdagen):
- Van maandag tot vrijdag: 12 u. – 14.30 u. en 18 u. – 21.30 u. (op vrijdag tot 22 u.)
- Op zaterdag en zondag: doorlopend van 10 tot 21.30 u. (op zaterdag tot 22 u.)
Tien foodstands, twee drankenbars.
1. Kafei: Aziatische coffeeshop met desserts en brunch, en de nu al zeer gegeerde fluffy pancakes.
2. Curry Club: Indische soul food door het bekende Mission Massala dat reeds vier restaurants in ons land uitbaat.
3. Goro Goro: Japanse ramen (noedels in bouillon) van het Gentse restaurant Zuru Zuru.
4. 't Werftje: garnaalkroketten en andere maritieme gerechten van het iconische café-restaurant in Zeebrugge.
5. Lima Nikkei: Japans-Peruviaanse gerechten als sushi rolls en poké bowls.
6. Rambo: smashburgers (hamburgers met krokant geplet vlees) van het gelijknamige concept met al vier vestigingen in Brussel.
7. Finjan: pita en kebab van het Midden-Oosters restaurant dat al bijna dertig jaar bestaat in Antwerpen.
8. Carnivore Corner: topslager Luc De Laet en chef Matthijs Mannaerts serveren vleesgerechten als ribbetjes, stoofvlees en vol-au-vent.
9. Local Dealer: Mexicaanse taco's en andere streetsnacks.
10. La Pizza e Bella: Napolitaanse pizza's uit een authentieke pizza-oven van de gelijknamige pizzeria met vier locaties in Brussel en Antwerpen.
11&12. Drankenbars: tankbier van Cristal, bieren speciaal gebrouwen voor Wolf door de Antwerpse Brouw Compagnie, en wijnen geselecteerd door Trésor Vets, ex-sommelier van The Jane.