Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Ramenbars: ze schieten als shiitake uit de grond

Foodnews

Ramenbars: ze schieten als shiitake uit de grond

Nee, we hebben het niet over de rechthoekige kaders waardoor je naar buiten kijkt. Wel over het Japanse gerecht "ramen": tarwe- of boekweitnoedels in een bouillon van vlees, vis of groenten, aangevuld met stukjes vlees, vis of groenten. Ramenbars zijn een populair en goedkoop eetconcept in Japan, en kennen nu in westerse steden een groeiend succes.

Het concept is afkomstig uit de Aziatische streetfood-cultuur. Of het in China of  Japan ontstaan is, daarover zijn historici het niet eens. Sommigen zeggen dat het Japanse woord "ramen" afkomstig is van de Chinese woorden voor "trekken" (la) en "noedel" (mian), omdat Chinese noedels manueel "getrokken" worden uit deeg. In elk geval zou het gerecht dateren uit de achttiende eeuw. Het succes ervan kwam in een stroomversnelling met de uitvinding van de instantnoedels in 1958, waar een zakje met bouillon in poeder aan toevoegd werd. Vanaf nu had je dus alleen nog kokend water nodig. Ramen werd zo een massaproduct.

Gelukkig vind je nog bars waar de noedels en bouillon versbereid worden. Elke regio in Japan heeft zijn eigen variant van ramen: er zijn vele honderden variaties mogelijk, zowel qua vorm van de noedels, de bereiding van de bouillon als de toevoegde ingrediënten. Vandaar dat het zo boeiend is om verschillende ramen te proeven. Het is trouwens goedkoop: één kom ramen is een volwaardige maaltijd en kost, afhankelijk van de samenstelling, tussen 10 en 15 euro.

Bij ons zie je nu ook de eerste ramenbars opduiken, hieronder een aantal adressen.

Brussel

- Samouraï Ramen, Wolvengracht 28, 1000 Brussel, www.facebook.com/Samourai.ramen. Ramenbar van het befaamde Japanse restaurant Samouraï.

- Yamato, Francartstraat 11, 1050 Elsene, tel. 02/502.28.93. Superkleine ramenbar, vooral bezocht door Japanners, met slechts tien plaatsen aan de toog en twee banken om je beurt af te wachten.

- Umamido, Vleurgatsesteenweg 1, 1050 Brussel, tel. 02/588.13.91, www.umamido.be. Eerste ramenbar van een Vlaming die in Japan gefascineerd raakte door dit concept en van een keten droomt. Binnenkort twee nieuwe vestigingen in Antwerpen.

- Kokuban, Vilain XIII-straat 53-55, 1000 Brussel, tel. 02/611.06.22, www.kokuban.be. Grote en mooie ramenbar met ook andere Japanse gerechten.

Gent:

- Ramen, Oudburg 51, 9000 Gent, tel. 0472/33.72.36, www.eetramen.be. De Vlaming Tom  Vandenberghe woonde lang in Bangkok van waaruit hij culinaire reizen verzorgde; terug thuis miste hij de street food en begon hij zelf met een ramenbar.

Antwerpen:

- Wagamama, De Keyserlei 15, 2018 Antwerpen, tel. 03/234.99.80, www.wagamama.be. Een grote fastfood-ramenbar, die deel uitmaakt van een internationale keten en intussen ook andere Japans geïnspireerde gerechten aanbiedt.

 toegevoegd op 15.11.2014