Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Brots

Foodnews

Brots

Wat bezielt een beloftevolle jonge Vlaamse kok om een restaurant te openen in een afgelegen dorp van amper 300 inwoners in het ruige binnenland van Spanje, 140 kilometer ten westen van Barcelona? Er is maar één manier om dat te weten te komen: er naartoe gaan.

Pieter Truyts (38) werkte in ons land in verschillende sterrenrestaurants alvorens twaalf jaar geleden naar Spanje te verhuizen om er souschef te worden in het met één ster bekroonde Can Bosch in Cambrils, aan de Costa Dorada. Het was de liefde voor een Spaanse wijnbouwster, Silvia Puig, die hem nadien naar Poboleda bracht. Dit onooglijke dorpje, met steile smalle straten waar je met je auto niet in durft, ligt immers middenin de bergachtige wijnstreek Priorat, waar Puig haar bodega heeft. "Brots" is trouwens Catalaans voor de jonge scheuten van de wijnstok.

Ik heb in het plaatselijke Hostal Populetus een kamer gereserveerd, voorzien van stromend water en electriciteit. Gelukkig maar: de wegen van en naar Poboleda zijn 's nachts pikdonker en slingeren zich langs diepe ravijnen. Doe ons dus maar een fles cava, Pedro! We zijn met vier en kunnen dat aan, zeker gezien de belachelijk lage prijs (€ 20 voor een goede "brut nature" van Llopart, omgerekend 2,5 euro per glas). Van de menuprijzen zouden chefs in België schaterlachend achterover vallen: 27 en 29 euro voor drie en vier gangen. De prijzen op de wijnkaart zouden dan weer hilariteit veroorzaken onder onze sommeliers: vanaf 18 euro vind je hier een prima wijn van Priorat of Montsant, de twee "appellations" van de streek.   

Truyts bereidt alles zelf en doet in de keuken alles alleen. We proeven de zalm die hij rookt, en de charcuterie die hij maakt: uitstekend. Ik bestel er nog enkele smakelijke kroketjes van ossenstaart bij (9 euro voor 6 stuks). In een lange sliert werden wortel en bloemkool vermengd met varkenstong en coquille: nogal copieus om mee te beginnen, en enthousiast gezouten. Octopus van goede kwaliteit en cuisson ligt vervolgens verzonken in te veel crème van aardpeer met gebakken sucrine (kleine kropsla). Met het hoofdgerecht kan je hier de winter door: lamsnek met risotto van Spaanse bombarijst en eekhoorntjesbrood, op een stokje ernaast krokante lamszwezerik. Het nagerecht verrast en bekoort: ijs van dragon met gemarineerde ananas en pikante peper.

"Ik kom haast nooit uit mijn dorp", zegt Truyts, en dat merk je in zijn gerechten: de trend van lichtheid en frisheid is aan hem voorbijgegaan, dit is een rustieke keuken passend bij het berglandschap rondom. Weinig verfijning dus, maar wel een belevenis.

's Nachts in het doodstille dorp laat de klok van de plaatselijke kerk om het half uur weten dat aan Zijn Alomtegenwoordigheid niet te ontsnappen valt.

 

Brots, Carrer Nou 45, Poboleda, Spanje, tel. +34 977 827 328, www.brotsrestaurant.com, gesloten op maandagavond en dinsdagtoegevoegd op 08.05.2017