Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Sum Sum / Steamy Windows

Foodnews

Sum Sum / Steamy Windows

Vanuit mijn nieuwe missie om deze crisis voor u op het culinaire vlak draaglijker te maken, bezocht ik deze keer twee adressen, gespecialiseerd in een hoogst actueel gerecht: dim sum. Deze fijne gestoomde deegflapjes, gevuld met gemalen vlees, garnaal, groenten of een combinatie daarvan, komen immers oorspronkelijk uit China. En waar is deze crisis ook alweer begonnen?

Alvorens u zich nu wapent met mondmasker, hygiënische handschoenen, ontsmettende handgel en bleekwater van Dr. Trump, kan ik u geruststellen: beide adressen bevinden zich niet nabij een Chinese wet market, maar in bekende uitgaansbuurten in Antwerpen en Gent, en worden gerund door jonge Vlamingen.

Raphael Helsmoortel (36) reisde in een vorig leven de wereld rond als trader van staal, en raakte in de ban van de Chinese keuken. In 2016 zette hij een dim sum-stalletje neer in de Antwerpse foodmarkt Mercado. Maar toen die vroegtijdig sloot, opende hij een kleine street food bar rond zijn geliefde hapjes. Dim sum leent zich uitstekend voor een mix-formule: 12 stuks met vullingen van onder meer kip-jalapeño-yuzu, rund-citroengras-munt en garnaal-varken-koriander (€ 18). Een vegetarische mix bevat ook gyoza, halve maanvormige flapjes die eerder Japans zijn, maar van Chinese origine (€ 18). De gyoza maakt Helsmoortel in huis, de dim sum haalt hij in het Antwerpse Chinatown. Hij levert ze kant-en-klaar gestoomd af, indien nodig kan je ze in 1 à 2 minuten terug warm stomen.

Steamy Windows werd vorig jaar opgericht door grafisch vormgeefster Lisa De Brouwere (30) en beeldend kunstenaar Manor Grunewald (34). Zij raakten in New York en San Francisco in de ban van dumplings, zoals dim sum daar genoemd worden. En wie creatief is in andere domeinen, is dat vaak ook in de keuken. Lisa en Manor hebben zich de nobele kunst van dim sum eigen gemaakt, en het resultaat is geslaagd, zowel technisch als in smaak en textuur. Ook zij bieden een mix aan: 30 stuks met 5 verschillende vullingen (€ 28), voor veganisten met één vulling van shiitake, tofu, paksoi en gember (€ 18). Lisa en Manor ondervonden dat ze hun dim sum het best diepgevroren afleveren, die je dan thuis kan klaarstomen in 8 minuten.

Takeaway is in Azië veel meer ingeburgerd dan hier. Maar onze vaderlandse koks hoeven niet te wanhopen, heel wat gerechten uit onze Belgisch-Franse keuken zijn ook geschikt voor afhaling: garnaal- en kaaskroketten, stoverij, kalfsblanquette, witloof in hesp, konijn met pruimen, balletjes in tomatensaus, vol-au-vent, waterzooi ... Allemaal volledig voor te bereiden en bestand tegen opwarming. Het kan nog van pas komen.

 

- Sum Sum, Leopold de Waelstraat 3, 2000 Antwerpen, tel. 03/291.51.63, sumsum.be, bestelling via telefoon, mail of website, levering in regio Antwerpen, afhaling elke dag van 18 tot 20.30 u.

- Steamy Windows, Hoogpoort 9, 9000 Gent, steamywindows.be, bestelling via mail of website, levering in regio Gent, afhaling na afspraak in Jakob Van Caeneghemstraat 1.toegevoegd op 16.05.2020