Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant August Wijnbar

August Wijnbar

Er zijn weinig restaurants die in zo'n gezellige en authentieke ruimte werden ondergebracht. August Wijnbar - ondanks de naam een volwaardig restaurant - is dan ook gelegen naast de historische wijnhandel Huis Vossen, opgericht in 1860 door ene August Vossen in een woning die vandaag een beschermd monument is.

Er zijn ook weinig chefs die met zoveel passie en werklust hun vak beoefenen als Sam Verstuyf. Hij is een man die van geen ophouden weet als het op het verwennen van zijn klanten aankomt. Zo zijn in de menu's steevast een hele reeks "one-bites" inbegrepen, die veel verder gaan dan de klassieke hapjes vooraf: echte mini-gerechtjes zijn het, verfijnd en doordacht, zoals gepekelde wortel, op de barbecue gerookte aubergine, gravad lax met chartreuse, gerookte paling, eekhoorntjesbrood met bergamot en zout, vitello tonnato met daslook. Je zou haast denken dat je al aan het menu begonnen bent.

Maar dat is niet zo. Het jonge enthousiaste team dat Verstuyf omringt, komt dan pas echt in actie. Met gerechten rond topproducten en verrassende combinaties, zoals een "wafel" van Holstein rundsvlees met stracciatella en watermeloen, wilde gamba in een ceviche met appel en tempura van garnaal, jonge prei op de Japanse barbecue met makreel, Bressekip met Mexicaanse chipotle (gerookte chilipeper) en een kroket van parmezaan. Om te eindigen met een nagerecht rond framboos, jus van vlierbes, sake uit Japan en kriekbier van het Pajottenland.

Door dat laatste ingrediënt herinner je je weer dat je in hartje Pajottenland bent, en niet in een internationale stad. Telkens weer vroeg ik mij af waar de chef zijn ideeën blijft halen, en hoe hij erin slaagt ze allemaal tegelijk uit te voeren.


Credits fotografie: Lies Verhulst


Gegevens
August Wijnbar
Alfred Algoetstraat 2B
1750 Lennik
tel. 02 532 42 20
info@augustwijnbar.be
www.augustwijnbar.be