Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Best of Antwerp

Foodnews

Best of Antwerp

Ik vraag me af hoeveel koks en restaurateurs in de toekomst nog alleen zullen inzetten op het eeuwenoude restaurantconcept waarbij mensen in een zaal gelijktijdig maaltijden verorberen. Een aantal onder hen zal wellicht geneigd zijn om het risico te spreiden met eetconcepten die geen samenscholing vergen. Take-away en delivery zijn daarvan de meest evidente voorbeelden. Maar menig restaurateur heeft nu gemerkt dat dit niet in één-twee-drie op poten wordt gezet: het vergt een andere organisatie, een andere logistiek, een andere communicatie. Het is, kortom, een andere business.

Tweesterrenchef Viki Geunes van 't Zilte heeft dat begrepen, en samen met hem twee andere foodpartners: Dim Dining, dit jaar uitgeroepen tot Beste Aziaat van het Jaar door Gault&Millau, en chocolatier Jitske. Zij hebben de handen in elkaar geslagen en een ambitieus afhaalconcept gelanceerd, inclusief een aparte website. "Best of Antwerp" heet het, en gezien de sterke reputatie van dit trio wekte dat mijn smaakpapillen weer tot leven. Zeker omdat de afhaalgerechten die ik sinds de lockdown heb geproefd, mij nog niet buitenmatig konden bekoren.

Op de website kan ik uit meerdere opties twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert kiezen voor 69 euro. Te upgraden met wijn, champagne en sake. Bekommerd om de cashpositie van mijn werkgever, en omdat ik toch thuis moet eten, besluit ik mijn eigen wijnkelder aan te spreken. Merkwaardig genoeg kan ik mijn gerechten niet online kiezen bij de bestelling: eerst moet ik betalen, nadien belt iemand op om het menu vast te leggen. Dat kan in digitale tijden efficiënter, me dunkt.

Van Viki Geunes kon je verwachten dat hij het niet al te simpel maakt: in één grote doos zitten allerhande potjes, schaaltjes en bakjes, online vind je per gerecht de uitleg over hoe je het moet samenstellen en afwerken. Dat vergt enig studiewerk vooraf, al zorgen kleurcodes ervoor dat je makkelijker ziet wat bij wat hoort. Het niet-afbreekbare wegwerpmateriaal hoort zeker niet bij het beste van Antwerpen.   

Verfijnde flan van ganzenlever met gerookte paling, en delicieuze shii-take bouillon met asperge en ravioli van kreeft, worden gevolgd door kabeljauw (lichtjes voorgebakken en perfect gaar na de aanbevolen tijd in de oven) met een saus van vin jaune en grijze garnaal, en een verrukkelijk dessert van chocolade met sesam en balsamico. In tegenstelling tot in menig restaurant, is het niet verplicht om voor de hele tafel hetzelfde menu te nemen, dus kan ik nog proeven van een heerlijk fris voorgerecht met inktvis in een jus van watermeloen met lavasolie, en een dessert met yoghurt, kumquat en amandel.

Dit afhaalmenu is het duurste, maar ook het beste dat ik tot nog toe in deze restaurantloze tijd heb gegeten.

 

Best of Antwerp, Vrijdagmarkt 7, 2000 Antwerpen, bestofantwerp.be, afhaling van donderdag tot zondag tussen 16 en 20 u.

 toegevoegd op 19.04.2020