Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Hortense & Humus

Foodnews

Hortense & Humus

Eerst was er Hortense, ergens in een kelder onder de Zavel in Brussel. Een cocktailbar, geopend door Matthieu Chaumont (32), een Franse mixologist. De bouche à oreille deed snel zijn werk in het Brusselse branché milieu. Eind vorig jaar verhuisde Hortense naar een voormalig rococo theesalon in de buurt van het Flageyplein.

Dan was er Humus, ergens in een rijhuis in Jette. Een gastentafel, alleen op reservatie, waar de kok Nicolas Decloedt (39) uittestte of ons land rijp was voor zijn creatief-vegetarische keuken. Voordien werkte hij in toprestaurants (In De Wulf, Bon Bon) en stond hij zelfs een tijd aan het braadspit van een kippenrestaurant: ook vegetarische koks moeten hun rekeningen betalen.

Chaumont en Decloedt ontmoeten elkaar en stellen vast dat ze meer gemeen hebben dan hun hipsterbaard: Hortense & Humus is geboren. Chaumont kan zich nu uitleven in het associëren van alcoholvrije cocktails met de creatieve groentengerechten van Decloedt: nooit zal het zo makkelijk zijn om een Bob te vinden in uw gezelschap. Ik offer mij echter op om de natuurlijke wijnen te proeven (7 en 8 euro per glas), te beginnen met een prima schuimwijn van Domaine de l'Ocre Rouge uit het Franse zuiden, gemaakt door de champenois Aymeric Beaufort (10 euro per glas).

Ik zit op een wat ongemakkelijke stoel aan een kleine tweedehandse tafel en sla de aandoenlijk warrige organisatie en bediening gade, helemaal in lijn met de alternatieve spirit van de stichters die het vegetarisme koppelen aan ecologisch bewustzijn: niets gaat verloren, zelfs de groentenschillen worden gebruikt voor het bereiden van sauzen en cocktails. Je wordt ook verzocht je mes en vork de hele maaltijd lang bij te houden. Zijn we in een restaurant of op bezoek bij vrienden die meer mensen hebben uitgenodigd dan ze aankunnen? Geen mens die het zich afvraagt: de muziek is prima, de sfeer is cool, het kosmopolitische publiek verkeert in opperbeste stemming.

Dan treedt Decloedt in actie. Met slierten rauwe rode kool in "spring rolls", opgepept met appel en radijs, gevolgd door schijfjes smeltzachte rode biet, verwikkeld in iets teveel smeuïge notencrème. Dan demonstreert de kok hoe diep en aards schorseneren wel kunnen smaken, ze zijn vergezeld van ontkiemde gerst, shii-take en een sausje van melkwei. Het nagerecht klinkt boeiender dan het smaakt: "tarte tatin" van yacon (Zuid-Amerikaanse appelwortel) met ijs van citroentijm.

Hortense & Humus is een uniek en origineel concept, maar is nog op zoek naar een uitvoering die even goed is als de intenties. Je kan als klant wel meeprofiteren van het feit dat groenten goedkoper zijn dan vlees en vis: vier en zes gerechten kosten 32 en 45 euro, wat ver beneden het marktgemiddelde ligt. 

 

Hortense & Humus, de Vergniesstraat 2, 1050 Brussel (Elsene), tel. 0474/65 37 06, www.humusrestaurant.be, gesloten op maandag en dinsdagtoegevoegd op 01.05.2017