Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

De nieuwe bistro van Hertog Jan is open

Foodnews

De nieuwe bistro van Hertog Jan is open

In afwachting van de Grote Verhuis van Hertog Jan, hadden Gert De Mangeleer en Joachim Boudens een pop-up geopend onder de naam Yellow, geheel toevallig de kleur van het champagnemerk Veuve Clicquot dat als sponsor prominent aanwezig was. Nu hebben ze hun bistro, op de vroegere locatie van Hertog Jan, gekoppeld aan een importeur van wijn en voedingsproducten uit Spanje. Zakenlui zullen mij allicht de win-win-deal achter dergelijke constructies kunnen uitleggen. Ach, zolang de kwaliteit gegarandeerd blijft, gun ik ieder zijn voordeel. Al van jongsaf werd mij diets gemaakt dat geld niet aan de bomen groeit.

Terwijl De Mangeleer in Yellow nog uitpakte met inspirerende bistronomische creaties, kijk ik nu aan tegen een twintigtal tapas waarvan de meeste slechts een minimale of helemaal geen interventie van een kok behoeven, sommige belanden recht vanuit de verpakking of het blik op het bord. Die kok is overigens Bart Praet (26), voordien verantwoordelijk voor de groententuin van Hertog Jan.

Een charmante jonge dienster raadt 4 à 5 tapas per persoon aan, maar opgelet: de factuur kan snel oplopen. Toast met tomaat kost € 3, één gegrilde grote garnaal € 13,5. De prijs van de meeste andere tapas bevindt zich daartussen, zoals een tiental schijfjes "salchichón Ibérico" voor € 5 en drie ansjovisfilets in een blik voor € 10.

De hoofdgerechten staan gerangschikt onder het hoofdstuk "compartir", de Spaanse term voor "delen", een culinaire trend die opgang maakt in diverse wereldsteden: Brugge kon niet achterblijven. Zo kan je met vieren samen smikkelen van een verrukkelijke grote zeebaars in zoutkorst (€ 50 voor 1 kg), vergezeld van rauwe venkelsla. Ook de op houtskool gegrilde faux filet van Holsteinrund is van onberispelijke kwaliteit (€ 60 voor 500 gram), maar over de koude quinoasalade met kikkererwt en granaatappel kon je je de vraag stellen of dit wel de best passende garnituur is. Makkelijk op voorhand te bereiden, dat wel. Een stoofpotje van witte bonen, octopus en chorizo doet het meest denken aan wat De Mangeleer in Yellow presenteerde (€ 22,5).

Verwacht hier dus geen bistroversie van de keuken van Hertog Jan. Hebben De Mangeleer en Boudens bij de uitvoering van hun plannen ontdekt dat tijd en geld niet onbeperkt voorradig zijn? Voor wie het mocht vergeten zijn: ze hebben binnenkort een nieuw driesterrenrestaurant te runnen. Maar de producten zijn wel van uitstekende kwaliteit, zoals we van dit ambitieuze duo mogen verwachten.

Overigens staat de naam L.E.S.S. niet voor "minder", wel voor "Love Eat Share Smile". Eten als onderdeel van een positieve levenshouding: breekt daar alweer een trend door?

 

L.E.S.S., Torhoutsesteenweg 479, 8200 Brugge, tel. 050/69.93.69, www.l-e-s-s.be, gesloten op zaterdag en zondagtoegevoegd op 15.07.2014