Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Les Terrasses de l'Our

Les Terrasses de l'Our

In 2009 verliet Maxime Collard De Karmeliet waar hij sous-chef was, om in het Ardense dorp Our, in zijn geboortestreek, La Table de Maxime te openen. Ik was er meteen lovend over, intussen heeft het een Michelinster. Je kan er overnachten, maar al snel waren bijkomende kamers nodig in andere gebouwen. Nu heeft Collard daar vlakbij een nog groter hotel met brasserie aan toegevoegd, in een volledig nieuw gebouw, mooi geïntegreerd in de omgeving en prachtig gelegen langs de oevers van de rivier die dezelfde naam draagt als het dorp. Om dat allemaal te realiseren, werkt hij samen met de plaatselijke aannemer Thomas & Piron, uitgegroeid tot een bouwbedrijf van meer dan duizend werknemers. Hij is de eigenaar van het vastgoed, Collard huurt het.

Er is een terras langs de rivier, maar ook binnenin is Les Terrasses de l'Our met smaak en stijl ingericht. Ik krijg een Luxemburgse schuimwijn, onder auspiciën van Collard gemaakt volgens de champagnemethode, en een plank met Ardense charcuterie: het is al feest aan tafel. De wijn- en spijskaart zijn aantrekkelijk, de prijzen redelijk. Achteraan staan de plaatselijke producenten opgelijst waar Collard zijn ingrediënten betrekt: een idee dat navolging verdient.

De vulling van de garnaalkroket is nogal vloeibaar, maar net door dat spaarzame gebruik van bloem is de smaak zuiverder en expressiever. Terrine van forel verrast door de combinatie met linzen en een gedurfd maar verrukkelijk slaatje van de schillen van courgette, doorgaans weggegooid terwijl ze eigenlijk de meeste smaak bevatten.

Ook de Ardense forel als hoofdgerecht is perfect: onberispelijk gebakken en elegant gepresenteerd met aardappel, trostomaat, ui en basilicum. Wat een goed idee om een "rôtissoire" in de keuken te plaatsen, zo kan ik mij ongeremd verlustigen aan een haantje met knisperend vel. De frieten zijn uitstekend, de "sauce diable" is fijn, het slaatje heeft karakter: Collard heeft niet alleen het talent maar ook de wil om alles goed te doen. De leiding van de keuken is trouwens in handen van zijn vroegere souschef in La Table de Maxime.

Dit kleine Ardense dorp telt nu een sterrenrestaurant, een brasserie en vier hotels met in totaal 29 kamers. Dat een jonge chef van 39 dit allemaal in goede banen leidt, met dit niveau van kwaliteit, is een sterke prestatie.

 

 


Gegevens
Les Terrasses de l'Our
rue de Lesse 1
6852 Our (Paliseul)
tel. 061/24.20.00
www.lesterrassesdelour.be