Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

El Celler de Can Roca gekroond tot beste restaurant ter wereld

Foodnews

El Celler de Can Roca gekroond tot beste restaurant ter wereld

Hof Van Cleve stijgt 17 plaatsen naar nr. 25, In De Wulf en Hertog Jan in Top 100

De lijst van The World's 50 Best Restaurants, ontstaan als marketingidee van een Brits horecavakblad, is snel een wereldwijde referentie geworden, waarnaar elk jaar wordt uitgekeken. Maar de exacte rangschikking is minder belangrijk dan de nieuwe culinaire tendenzen die gesignaleerd worden.

De nieuwe lijst werd maandagavond 29 april bekendgemaakt. De vraag die op ieders lippen brandde, was of het Deense restaurant Noma voor de vierde keer zou winnen. Maar het werd El Celler de Can Roca uit het Spaanse Girona, vorig jaar nog op nr. 2.

"The World's 50 Best Restaurants" is in 2002 ontstaan als een marketingidee van het Britse horecavakblad Restaurant, dat deel uitmaakt van William Reed Business Media, een grote uitgever van vakbladen en -websites in de sectoren van voeding, drank, geneesmiddelen en cosmetica. Enerzijds kon Restaurant er haar eigen bekendheid en imago mee verbeteren, anderzijds kon ze er belangrijke sponsors mee strikken. De hoofdsponsors werden San Pellegrino en Aqua Panna, de van oorsprong Italiaanse watermerken die nu internationaal bekend zijn geworden en graag op de tafels van de beste restaurants staan. De marketingdoelstellingen werden evenwel ruim overtroffen. De lijst werd snel een wereldwijde referentie voor restaurateurs, koks, culinaire journalisten en foodies.

Nochtans heerst er heel wat scepsis over de manier waarop de restaurants hun exacte plaats toebedeeld krijgen. De door Diners Club gesponsorde jury, die de prestigieuze naam van "Diners Club World's 50 Best Restaurants Academy" kreeg, zou ruim 900 leden omvatten, verdeeld over 26 regio's in de wereld. Elke regio heeft haar eigen panel, waarbij elk lid 7 restaurants kan aanduiden, waarvan minimum 3 buiten de eigen regio. Maar volgens welke criteria deze jury- en panelleden gekozen worden en stemmen, of ze moeten bewijzen dat ze in de betrokken restaurants gegeten èn betaald hebben, en vooral hoe de weging over de verschillende landen gebeurt, daar heerst veel onduidelijkheid over.

In het licht daarvan moet de exacte rangschikking met de nodige korrel zout genomen worden, al blijft ze wel de grote blikvanger. Veel interessanter is dat er nieuwe culinaire tendenzen in de grote wereldsteden gesignaleerd worden, en dat culinair minder bekende regio's een forum krijgen. Via deze lijst zijn we ook al te weten gekomen hoe bloeiend de culinaire scene in Scandinavië, Peru en Brazilië wel is. En ook het belang van de "emerging markets" van Azië werd onderkend, door het opstellen van een afzonderlijke lijst van Asia's 50 Best Restaurants. De website worlds50best.com is bovendien inhoudelijk sterk verbeterd, met veel boeiende informatie over de verkozen restaurants en uitleg over de culinaire cultuur waarin zij actief zijn.

Voor de volledige lijst: zie worlds50best.com


 

 

 toegevoegd op 26.04.2013