Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Ode aan de grijze garnaal

Foodnews

Ode aan de grijze garnaal

Auteur Katrien Vervaele en biologe Nancy Fockedey hebben een boek volledig gewijd aan de "kaviaar van de Noordzee", de grijze garnaal.
Naast een aantal obligate recepten met garnaal wordt er veel aandacht besteed aan hoe er gevist wordt op garnalen, en hoe ze nadien verkocht worden op markten.
De laatste paardenvissers komen aan bod, al zijn die vandaag vooral een attractie voor toeristen.
Een hoofdstuk wordt gewijd aan het sorteren en het pellen van de garnalen, dat vandaag vaak in Marokko gebeurt.
Interessant is de geschiedenis van de grijze garnaal. Vroeger was er blijkbaar niet zo veel vraag naar en werd ze beschouwd als armemensenkost. Pas later werd de grijze garnaal gezien als een luxeproduct en steeg de vraag ernaar.
Chef Filip Claeys van restaurant De Jonkman (2 sterren), bekend van zijn voorliefde voor producten uit de Noordzee, werkt vaak met levende garnaal in zijn keuken. Niet dat hij ze levend serveert, maar hij kookt ze wel op het moment zelf.
Heikki Verdurme heeft gezorgd voor foto's die de sfeer van de Noordzee goed weergeven.

Het boek "Garnalen - Verhalen en recepten van vroeger en nu" werd uitgegeven bij Lannoo.



toegevoegd op 28.12.2012