Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Boemvol

Foodnews

Boemvol

Ondanks de naam Boemvol (Brussels voor "overvol"), kan je in deze nieuwe Brusselse brasserie op den boef (Brussels voor "ongepland") binnenvallen en toch een plek vinden: er is een terras voor 60 personen, en binnenin twee verdiepingen voor 140 personen. En het is elke dag doorlopend open van 12 tot 23 uur. Crisis in de horeca? Niet voor de twee dertigers die dit ambitieuze project uit de grond hebben gestampt.

Ludovic Chevalier en Maxime Grell, beiden liefhebbers van de Belgische brasseriekeuken, zien het trouwens groter dan één enkele brasserie: ze richtten een heuse restaurantgroep op, Nonante Folies, waarmee ze op verschillende locaties zo'n brasserie willen openen, telkens onder een andere naam en met een aangepaste spijskaart in functie van de locatie. Het doet denken aan de restaurantgroep Big Mamma, die in verschillende steden onder verschillende namen een Italiaanse trattoria opende, zoals vorig jaar nog Barracuda in Brussel.

Voor alle zekerheid heb ik online gereserveerd, maar ik blijk zowat de enige te zijn, want voortdurend komen klanten zonder reservatie binnen, vaak toeristen. Gezien de ligging naast het Brusselse beursgebouw in het hart van de stad is dat geen toeval. De spijskaart werd dan ook in drie talen opgesteld, waaronder - jawel - het Vloms (Brussels voor "Vlaams").

En met welk gerecht krijg je meteen een idee van de kwaliteit van een brasserie? Garnaalkroketten! Ze komen vergezeld van een citroenpartje, gefrituurde peterselie, en zowaar desembrood waarmee men hier aantoont mee te zijn met de tijd. De korst van de kroketten is bros, de vulling tussen consistent en vloeibaar, ik tel weinig grijze garnalen maar proef wel de smaak ervan: geslaagd met voldoening (€ 21). Aan de overzijde verschijnt gerookte forel uit Anderlecht met toast en een frisse dipsaus van slagroom, citroen en bieslook (€ 13).

Van de wijnkaart verwacht ik geen wonderen, maar over de Saumur-Champigny van Domaine des Sanzay voor 45 euro ben ik best tevreden. Bierliefhebbers komen ook aan hun trekken: een must voor een vaderlandse brasserie.

Uit de hoofdgerechten kies ik "ballekes in tomatensaus": zogezegd eenvoudig te bereiden, maar vaak verknoeid. Gelukkig hier niet: de tomatensaus heeft de fraîcheur van echte tomaat, de gehaktballetjes zijn smakelijk en sappig (€ 18). De frieten werden in plantaardige olie gebakken, en er staat een vegetarische vol-au-vent op de kaart: ondanks het nostalgische concept dringt de huidige tijdsgeest hier toch binnen.

Ik proef nog van gekorste boutjes van Mechelse koekoek in een saus van Gentse mosterd (€ 21). Opnieuw keurig en voorspelbaar geformatteerd, zoals elk gerecht hier, maar binnen dit grootschalige concept en deze scherpe prijzen best wel correct uitgevoerd. Helaas halen de Brusselse wafel (€ 12) en de dame blanche (€ 10) zelfs dat niveau niet.

In september staat een tweede brasserie gepland, in Elsene deze keer. Kzaain kerjuis (Brussels voor "ik ben benieuwd"). 

 

Boemvol, Henri Mausstraat 25, 1000 Brussel, 90folies.com