Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Marlu

Foodnews

Marlu

In deze Vlaamse faciliteitengemeente in de Brusselse zuidrand dook plots dit restaurant met deze merkwaardige naam op. Marlu verwijst naar de zonen van restaurateur Marc De Ridder die Marius en Lucien heten, en tegelijk ook naar zijn eigen voornaam en die van zijn vader Luc die recent overleed. Als familiaal eerbetoon kan dat tellen.

De chef heet dan weer Julien Van Den Neste, een naam die mij compleet onbekend is. Blijkbaar zijn hij en De Ridder jeugdvrienden, en hebben beiden al heel wat horeca-ervaring in en rond Brussel achter de kiezen.

Ondanks hun Vlaams klinkende namen is Vlaams hier niet de voertaal. Marlu ligt in het welgestelde deel van Sint-Genesius-Rode waar men eerder over Rhode-Saint-Genèse spreekt. De meeste klanten schijnen de uitbater - comment vas-tu Marc? - persoonlijk te kennen, waardoor al snel een ons-kent-ons-sfeertje over het pand neerdaalt.

Daardoor weet Marc allicht dat bemiddelde klanten nog niet zo happig zijn om veel uit te geven aan eten. Want de prijzen zijn hier verrassend scherp: 25 euro voor een lunch in twee gangen, 39 euro voor een avondmenu in drie gangen (met een extra dessert vanaf 9 euro). Op de wijnkaart met een dertigtal wijnen - uit Frankrijk évidemment - zijn de meeste flessen goedkoper dan 50 euro, terwijl je al een glas wijn hebt vanaf 6 euro.

Voor die prijzen kan Marc zich geen witte nappen op de tafels permitteren, wat ik als wittenappenliefhebber betreur maar ook begrijp. Daarnaast wordt op beide voorgerechten slim bespaard door slechts één bord voor twee aan te bieden: tegenwoordig kan je dat als "sharing" verkopen. Al wordt het wel een beetje ploeteren in elkaars bord als de gerechten - zoals hier - moeilijk deelbaar zijn: een mix van groene en witte asperges, net nog krokant, in een sausje van ei met amandelschilfers en sleedoorn, gevolgd door gerookte burratina met morieljes op een toast met daslook. Maar de combinaties zijn origineel en de smaken en texturen mooi uitgebalanceerd.

Dat geldt ook voor het hoofgerecht, waarvan we wel elk onze persoonlijke portie krijgen: sneetjes filet van lam, voorbeeldig in kwaliteit en cuisson, met aligot (puree van aardappel en kaas), wortel, erwtjes en gegrilde chayote (een groente uit de komkommerfamilie), opgepept door een salsa* van peterselie en oregano. Alweer een geschakeerd gerecht waarover goed is nagedacht en dat nadien ook goed werd uitgevoerd.

Vanillecustard met appel, rabarber en krokante meringue met hazelnoot is op zich een leuke combinatie, maar mocht een hartig gerecht even zout zijn als dit gerecht zoet is, dan zou u het allicht oneetbaar vinden. Ik heb echter al vaak gemerkt dat mensen minder kritisch zijn als het over zoet gaat. Ikzelf ben dan weer vergevingsgezinder als de prijzen zo laag zijn als hier.

 

Marlu, Onze-Lieve-Vrouw-Voorplein 3, 1640 Sint-Genesius-Rode, tel. 02/380.44.51, restaurantmarlu.be, 's middag en 's avonds open van dinsdag tot vrijdag


FOTO: KARMEN AYVAZYAN

 

* Salsa

Dit is het Spaanse woord voor "saus", meestal gebruikt voor toppings en dips uit Latijns-Amerika. Een salsa verschilt van een saus doordat ze bereid wordt met rauwe ingrediënten, minder vloeibaar en meestal pittig is. Bekend is guacamole, een mix van o.m. avocado, limoensap, look en chilipeper. Maar chefs kunnen van alle groenten, vruchten en kruiden een salsa maken. Salsa is ook een dans- en muziekstijl uit de Caraïben, allicht zo genoemd omdat ze, net als de saus, pittig en swingend is.