Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Bar Misera

Foodnews

Bar Misera

"Bar à vin et cuisine du marché" staat op de website. Wat heb je meer nodig om gelukkig te worden? Ik keek dan ook uit naar dit nieuwe informele eetconcept van chef Nicolas Misera, vlakbij zijn fine dining restaurant dat hij in 2022 opende.

De chef is hier de Sloveense Ana Boznar, vroeger zijn souschef in AIRRepublic in Cadzand, en daarna chef bij Camino in Antwerpen. Ze wordt bijgestaan door Thijs Baert, ooit nog souschef in Pure C, die nadien chef Syrco Bakker hielp bij de opstart van diens restaurant in Bali. En de sommelier is Trésor Vets, vroeger bij The Jane. Kortom: allemaal uit de vroegere entourage van Sergio Herman die vandaag liever de wereld rondtrekt dan in een keuken rondhangt.  

Bar Misera heeft alles van een Parijse bistro, inclusief de Franse chansons die hier weerklinken: de totaalervaring is er een van warmte en gezelligheid, nog versterkt door een attente bediening. En wat mij betreft ook door de sterke wijnkaart, wat ik wel verwacht had van een topsommelier als Vets. Er is ook een mooie selectie van wijnen per glas, stuk voor stuk ingeschonken in de mooiste wijnglazen ter wereld: die van Zalto. Het leven kan mooi zijn aan de tafel van een plek waar alles klopt.

Twee verrukkelijke gerookte sardienfilets (€ 7), met fantastisch desembrood (€ 5), wakkeren de vreugde verder aan: welk gerecht van een zoveelsterrenchef zou dit kunnen overtreffen? Dezelfde bedenking maak ik mij bij de "boerenpaté" uit de Jura met vin jaune en morieljes, veel verfijnder dan zijn benaming laat vermoeden, en vergezeld van een kraakvers slaatje en opgelegde augurk (€ 18). Dan komt er een perfecte schaaldierenkroket op de tafel: alleen al daarvoor zou ik terugkomen (€ 14).

Ik ben nog niet verder geraakt dan het hoofdstuk "Apéro", en acht de tijd nu rijp om naar het hoofdstuk "Plats" te verhuizen. Waar ik meteen de rijkelijke kookstijl van Nicolas Misera herken in een "Toast Mer du Nord", overvloedig belegd met tomaat, mosselen en andere schelpdieren, stukjes kreeft en zalmeitjes (€ 20). Ook de "solettes" (sliptongen*) werden, ondanks de tartaarsaus die erbij komt, rijkelijk in schuimende boter gewenteld (€ 38). Het strookt allicht niet met de trend naar meer lichtheid, maar het valt evenmin te ontkennen dat het verdraaid lekker is.

Van een bistro die zo profondément français is als deze, had ik uit de rijke Franse dessertcultuur een boeiender aanbod verwacht dan dame blanche en café glacé. Maar ik klaag niet en had toch al voldoende achter de kiezen.

Dit is een bistro waar het zalig eten en drinken is, tegen scherpe prijzen bovendien. Geen wonder dat het hier op een doordeweekse avond volledig vol zit.

 

Bar Misera, Jos Smolderenstraat 60, 2000 Antwerpen, tel. 03/777.99.10, barmisera.com, doorlopend open op woensdag en donderdag vanaf 16 u. en op vrijdag en zaterdag vanaf 12 u., walk-ins welkom


FOTO: KARMEN AYVAZYAN

 * Sliptong

Sliptongen ("solettes") zijn jonge zeetongen. Doordat ze kleiner zijn, "slippen" ze makkelijker door de mazen van het net, vandaar de naam. (De schrijfwijze "slibtong" komt ook voor, maar is onjuist.) Meestal wordt sliptong bereid zoals zeetong: in boter met citroen. Door hun kleine formaat kunnen ze ook in hun geheel gefrituurd worden. Sliptongen zijn goedkoper en hebben minder vast vlees dan hun grote broer. Maar dat maakt ze niet minder lekker.