Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Reis rond de wereld in 20 uitzonderlijke restaurants

Foodnews

Reis rond de wereld in 20 uitzonderlijke restaurants

20 restaurants die zowel qua omgeving als qua eten uitzonderlijk zijn

Hertog Jan, Antwerpen, België, hertog-jan.com

Chef Gert De Mangeleer wordt geïnspireerd door de Japanse keuken, en dat merk je niet alleen aan zijn omakase-filosofie (je laat het aan de chef over wat je eet), maar ook aan het prachtige zen interieur met gepatineerde muren en verweerde houten vloer. Ook de gerechten op de kunstzinnige borden zijn uitgepuurd. Dit is topgastronomie die niet om show en overdaad draait, maar om evenwicht, dosering en precisie. Een totaalervaring voor lichaam en geest, nog versterkt door de uitzonderlijke locatie: in een apart gebouw van het vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary, een historische oase met botanische tuin in het hart van Antwerpen, op de voormalige plek van een 13de eeuws klooster en gasthuis.

 
Arden, Rochefort, België, chateaudevignee.be

Ondernemer Christian Teunissen van de beursgenoteerde groep Xior kocht en renoveerde het 18de-eeuwse Château de Vignée in een omgeving die zich leent voor natuurwandelingen. Voor het restaurant trok hij Marius Bosmans aan, de voormalige souschef van het tweesterrenrestaurant Nuance. Met zijn prachtige presentaties, technische precisie, intense smaken en opperste verfijning toont hij zich als een toptalent. In de wijnkelder liggen liefst 14.000 flessen uit de hele wereld. Vóór je aan tafel gaat kan je daaruit alvast een schuimwijn kiezen in de bijzonder sfeervolle bar. Na de maaltijd kan je overnachten in een van de gerenoveerde kamers van het historische kasteel.

 

La Villa in the Sky, Brussel, België, lavillainthesky.be

Het allermooiste uitzicht over de hoofdstad van Europa krijg je vanuit dit restaurant, gelegen in een glazen blok bovenop de 102 meter hoge IT Tower. Dit is een project van de zakenman en horeca-ondernemer Serge Litvine, die ook het legendarische Brusselse restaurant La Villa Lorraine nieuw leven inblies. Met La Villa in the Sky streeft hij dezelfde kwaliteit na, en trok daarom Alexandre Dionisio aan, een chef die zijn onmiskenbare talent koppelt aan een dosis eigenzinnigheid. Alles is er hier op gericht om u van begin tot eind te verwennen: voiturier aan de voet van de toren, prima wijnkaart, schitterende wijnglazen, verfijnde gerechten met topingrediënten. Het spectaculaire panorama over Brussel tilt alles nog, letterlijk en figuurlijk, een stuk hoger. 

 
De Kromme Watergang, Hoofdplaat, Nederland, krommewatergang.nl

Zeeuws Vlaanderen behoort officieel tot Nederland, maar de band met Vlaanderen is sterk. Chef Edwin Vinke is afkomstig uit Breskens, een Nederlands havenstadje aan de Westerschelde, maar volgde hotelschool in Koksijde. Samen met zijn echtgenote, ook uit de streek, opende hij in het polderlandschap tussen Breskens en Hoofdplaat, temidden van de koeien en schapen, met zicht op de duinen, zijn restaurant in een voormalig dorpsschooltje. Zijn specialiteit: vis en schaal- en schelpdieren. Zijn filosofie: een spartelvers product, zo puur mogelijk bereid. Alles is hier zo fijn, licht en precies, dat je na de maaltijd geen spoor van zwaarte of vermoeidheid voelt. Je kan achteraf trouwens terecht in een luxueuze suite, naast of vlakbij het restaurant. Indien gewenst, word je zelfs opgehaald en teruggebracht.


Le Cinq, Parijs, Frankrijk, fourseasons.com/paris/dining/restaurants/le_cinq/

In het hart van Parijs, vlakbij de Champs Elysées en de Arc de Triomphe, rijst het Four Seasons hotel George V op, gebouwd in art deco stijl in 1928. En daarin bevindt zich een van de mooiste en meest luxueuze restaurants van de Franse hoofdstad. Met zijn hoge zuilen, sierlijk lijstwerk, prachtige bloemboeketten en binnenvallend licht vanuit de binnentuin, voel je je hier in een andere tijd van koningen en prinsen. Maar Christian Le Squer is wel degelijk een eigentijdse chef die versheid, lichtheid en puurheid hoog in het vaandel draagt. Nooit ligt er een ingrediënt teveel op het bord, maar wat er ligt, is van de allerhoogste kwaliteit. Le Cinq werd dan ook met drie Michelinsterren bekroond. Een speciale vermelding verdient sommelier Eric Beaumard, die een wijnkelder van 50.000 flessen beheert.

 
Troisgros, Ouches, Frankrijk, troisgros.com

 Na bijna honderd jaar, waarvan de helft (!) met drie Michelinsterren, verhuisde het legendarische maison Troisgros vanuit Roanne naar het dorpje Ouches, op acht kilometer daar vandaan. Meer dan ooit loont het de moeite om daarvoor even van de Autoroute du Soleil af te wijken. Want met dit ultieme levenswerk van Michel Troisgros en zijn echtgenote is de volgende generatie Troisgros verzekerd van een magische plek om haar klanten te ontvangen: een schitterende confrontatie tussen een historisch landgoed en een splinternieuw hotel-restaurant, tussen hedendaagse kunst en de natuur rondom die in zijn oorspronkelijke staat werd gelaten. De culinaire stijl doet in geen enkel opzicht meer aan het verleden denken: uitgepuurd, delicaat, genuanceerd, ogenschijnlijk eenvoudig maar technisch meesterlijk.


Bras, Laguiole, Frankrijk, bras.fr

Je moet heel wat kilometers klimmen over bochtige wegen vooraleer je bij Bras geraakt, maar daarna beleef je een culinaire ervaring die je nooit meer vergeet. Alleen al de waarlijk grandioze architectuur van dit hotel-restaurant, als een artistiek statement middenin de barre hoogvlakte van Aubrac, is de trip waard. Vader Michel Bras is vooral bekend geworden door zijn kleurrijke culinaire creaties rond lokale groenten, bloemen en kruiden. Lang vóór het gebruik van producten uit de nabije omgeving een trend werd, was hij er al mee bezig. Nu heeft zijn zoon Sébastien de keuken overgenomen, met behoud van dezelfde filosofie. Blijven slapen is hier geen mogelijkheid, maar een must. Net zoals een wandeling door de ruige en ongerepte natuur rondom.


Le Coquillage, Saint-Méloir-des-Ondes (Bretagne), Frankrijk, maisons-de-bricourt.com

Olivier Roellinger is de eerste Franse kok die met oosterse kruiden werkte. Hij combineerde ze vooral met zeevruchten, en veroverde drie Michelinsterren. Die leverde hij in omdat hij een eenvoudiger keuken en minder prestige nastreefde. Maar zijn talent en vakkennis kon hij niet wegsteken: zijn nieuwe restaurant Le Coquillage, schitterend gelegen aan de baai van de Mont-Saint-Michel in een kasteelvilla van de jaren 20, veroverde snel weer een Michelinster. Zijn zoon Hugo zette zijn werk verder en voegde er in 2019 nog een ster aan toe. In 2022 riep Gault&Millau hem uit tot Chef van het Jaar in Frankrijk. Hij is zeer begaan met de bescherming van de natuur rondom, en werkt samen met lokale ambachtslui, vissers en kwekers. Maar oosterse kruiden blijft hij gebruiken, als een eerbetoon aan zijn vader.


Le Petit Nice, Marseille, Frankrijk, passedat.fr

De grootvader van chef Gérald Passedat opende dit restaurant in 1917 en wilde met de naam duidelijk maken dat je in Marseille ook de sfeer van de Côte d'Azur kon beleven. Het restaurant kan immers prat gaan op een van de meest wonderbaarlijke liggingen van alle restaurants ter wereld, hoog boven Marseille, uitkijkend over het azuurblauw van de Middellandse Zee. Vader Passedat breidde het uit tot een hotel en veroverde twee Michelinsterren, zijn zoon Gérald nam het over en voegde daar een derde ster aan toe. Hij veranderde ook de klassiek-Franse culinaire stijl van het huis en besloot alleen nog te werken met producten van zijn terroir: vissen en zeevruchten. Bovendien werd de eetzaal qua sfeer helemaal opgenomen in het adembenemende panorama van de zee, wat een extra emotie toevoegt als je de ultraverse producten uit diezelfde zee proeft.


Hélène Darroze à Villa La Coste, Le Puy-Sainte-Réparade, Frankrijk, villalacoste.com/restaurant-provence

In plaats van alleen wijnstokken plantte Patrick McKillen, een Ierse ondernemer in de hotel- en vastgoedsector, ook kunst neer in zijn Provençaalse wijngaard. Voor de gebouwen huurde hij wereldberoemde architecten in. Rond de wijngaarden nodigde hij wereldvermaarde kunstenaars uit om in deze natuurlijke omgeving een kusntwerk te creëren, waardoor een kunstparcours ontstond dat je kan bezoeken. Zo groeide Château La Coste uit tot een unicum in de wijnwereld, waar kunst en wijn met elkaar verenigd worden. Maar ook gastronomie is kunst voor McKillen. In een uithoek van het domein, bovenop een heuvel, werd het luxehotel Villa La Coste gebouwd, met buitenzwembad, fitness, welness, kamers met een prachtig uitzicht over de streek, en ... een toprestaurant onder de supervisie van een van de bekendste en beroemdste vrouwelijke chefs van Frankrijk, Hélène Darroze.


Casadelmar, Porto-Vecchio (Corsica), Frankrijk, casadelmar.fr

Alleen al omwille van de architectuur in hout en glas en de magnifieke ligging aan de rand van de zee, is het tweesterrenrestaurant van dit designhotel een bezoek waard. Voor liefhebbers van vis en zeevruchten is dit het mekka. Chef Fabio Bragagnolo laat zich daarbij zowel door Corsica als door Italië inspireren. De producten zijn spartelvers, de presentaties trefzeker en wondermooi, de smaken en texturen meesterlijk in elkaar vervlochten. Het panoramische zicht op de zee en op de weelderige tuin rondom maakt de culinaire ervaring nog intenser. Een overnachting in een kamer met zeezicht maakt het compleet. Corsica wordt ook wel "l'île de beauté" genoemd, en hier begrijp je waarom.


Lido 84, Gardone Riviera, Italië, ristorantelido84.com

Is Riccardo Camanini de beste chef van Italië? Zijn restaurant Lido 84, op de oever van het Gardameer, is in elk geval een van de topadressen in de wereld geworden: het staat op nr. 7 in de lijst van de World's 50 Best Restaurants. Dat heeft Camanini niet te danken aan spectaculaire culinaire vernieuwingen, integendeel, hij grijpt vaak terug naar de vroegste origines van Italiaanse recepten, en maakt daar zijn eigen versie van. Intussen wereldbekend is zijn versie van de traditionele Romeinse pasta rigatoni cacio e pepe (met kaas en peper). Die bereidt hij in een varkensblaas, waardoor de smaak zoveel meer intensiteit en diepgang verkrijgt. Lido betekent "strand" in het Italiaans, en verwijst naar de prachtige ligging vlak naast het Gardameer. In de zomer kan je hier op het terras langs het water dineren.


Reale, Castel di Sangro, Italië, ristorantereale.it

 In Castel di Sangro, 200 kilometer landinwaarts vanuit Rome, viel niets te beleven. Tot Niko Romito hier geboren werd. Op een heuvel boven het stadje restaureerde hij een 16de-eeuws klooster, in een sobere stijl met respect voor het verleden, om er zijn restaurant in onder te brengen. Er zijn ook kamers waar je kan overnachten, niet onnuttig in dit afgelegen oord. Romito houdt van de culinaire tradities van zijn streek, maar zoekt voortdurend naar manieren om vet te verminderen en smaak te versterken. Daarnaast blinken zijn gerechten uit door eenvoud en puurheid, zoals een lamsribbetje, moederziel alleen op het bord, maar zo diep en intens van smaak dat je er niets bij nodig hebt, tenzij wat geraspte truffel uit het bos vlakbij. Geen wonder dat hij op de 16de plaats staat in de lijst van de World's 50 Best Restaurants.


El Nacional, Barcelona, Spanje, elnacionalbcn.com

Dit moet je gezien hebben om het te geloven: een spectaculair ingerichte megabrasserie van 2.600 vierkante meter, in een 19de-eeuws industrieel gebouw in het hart van Barcelona, met vier aparte restaurantruimtes onder hetzelfde dak. Een is gewijd aan vlees, een staat in het teken van vis, een derde werkt rond tapa's en rijst, en ten slotte is er een "fast deli" voor lichte gerechten, sandwiches, kazen en charcuterie. Daarnaast zijn er vier bars: een wijnbar, een cavabar (met oesters), een bierbar, en een cocktailbar. Dat de keuken en de bediening het voor elkaar krijgen om zevenhonderd gasten hier in een gestadig ritme te voorzien van verrassend goede gerechten, is een krachttoer.


Dinner, London, Groot-Brittannië, dinnerbyheston.com

De oosterse luxehotelketen Mandarin Oriental kocht het Hyde Park Hotel in Londen, een typisch Brits instituut dat grondig werd gerenoveerd. Het voelt nog altijd Brits aan, het oosterse accent wordt gebracht door exotische bloemen en de zen-sfeer van het welnesscenter. Voor het restaurant werd niemand minder dan Heston Blumenthal binnengehaald, de trots van de Britse gastronomie, chef en eigenaar van The Fat Duck, drie sterren en meermaals uitgeroepen tot een van de beste restaurants ter wereld. Blumenthal is een culinaire vernieuwer, maar ontwikkelde hier een concept gebaseerd op historische recepten van de Britse gastronomie, waar hij zijn eigen hedendaagse versie van creëert. Een briljant idee, dat ook briljant wordt uitgevoerd. En perfect past in de omgeving van dit historische hotel.


Slipen, Stockholm, Zweden, slipen.se

Chef Magnus Ek had een schitterend restaurant op een magische plek in Zweden: het eiland Oaxen, 60 kilometer van Stockholm. Daar manifesteerde hij zich als een van de beste Scandinavische koks, met een uitgepuurde, intelligente, hoogst verfijnde keuken met authentiek Zweedse ingrediënten. Er was echter geen brug en je kon het eiland slechts met een veerboot bereiken. Vandaar dat hij verhuisde van Oaxen naar Stockholm, waar hij in een oude gerenoveerde loods aan het water het restaurant Slipen creëerde. Tegen het plafond hangen sloepen en boten, de hele sfeer ademt zee en visserij. In de zomer eet je op het buitenterras vlak naast het water. Voor de liefhebbers: het Abba Museum ligt op vijf minuutjes wandelen.


Neolokal, Istanbul, Turkije, neolokal.com

Turkije heeft geen grote gastronomische reputatie, maar dit restaurant verandert gegarandeerd uw idee over de Turkse keuken. Die is hier immers ronduit briljant, met gerechten die uitblinken in originaliteit, creativiteit, energie en verfijning. Vegetariërs en veganisten kunnen daar ook volop van genieten en worden niet als tweederangsgasten behandeld: groenten zijn altijd belangrijk geweest in de Turkse eetcultuur. De naam Neolokal weerspiegelt de visie van het restaurant: vernieuwing brengen met lokale ingrediënten. Dat wordt doorgetrokken tot in het wijnarrangement met alleen Turkse wijnen, die van verrassend hoog niveau zijn. De bediening laat geen steek vallen. En de sfeer, met een panoramisch uitzicht over Istanbul, is magisch. De prijzen liggen bovendien beduidend lager dan bij ons.

 
Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, Verenigde Staten, bluehillfarm.com

Toen lokale ingrediënten en de korte keten hier nog geen trend waren, kende men in de Verenigde Staten al het "farm-to-table"-concept. En geen restaurant nam dit zo letterlijk als Blue Hill at Stone Barns, gelegen langs de Hudson River, 50 kilometer ten noorden van New York. Het maakt immers integraal deel uit van het Stone Barns Center for Food and Agriculture, een non-profit boerderij die duurzame landbouw en lokale productie wil bevorderen. Aan alles - de architectuur, de inrichting, de renovatie, het onderhoud - is te zien dat hier kapitaal achter zit: de eigenaars zijn nazaten van de beroemde Rockefeller-familie. Zij vragen aan verschillende "chefs in residence" om hier te komen koken, en er wordt uitsluitend gewerkt met producten van kleine kwekers uit de nabije omgeving en van de Stone Barns boerderij zelf. Landelijkheid en luxe worden hier gecombineerd tot een unieke ervaring.

 
Pujol, Mexico City, Mexico, pujol.com.mx

Mexico City, megapool van 20 miljoen inwoners: bruisend en dreigend, straatarm en steenrijk, authentiek en hypermodern, eetstalletjes en gastronomische top. Tot die laatste categorie behoort Enrique Olvera, vandaag op nr. 13 in de World's 50 Best Restaurants. Zijn restaurant, een modernistische villa in zen-stijl in de chique wijk Polanco, wordt aan het oog onttrokken door een hek in tropisch hout waar een bewakingsagent naar je reservatie vraagt. Binnen is het levendig en druk, terwijl de uitgekiende verlichting een intieme, warme sfeer creëert. Olvera maakt er een erezaak van om Mexicaans street food, zoals taco's, op te tillen naar een gastronomisch niveau. Bereid je voor op lokale ingrediënten waarvan je nog nooit hebt gehoord. En bijgevolg op smaken en texturen die je nog nooit hebt geproefd.

 
Fyn, Cape Town, Zuid-Afrika, fynrestaurant.com

 Zuid-Afrika heeft zich opgewerkt tot het leidende wijnland van de Nieuwe Wereld. En dat ging gepaard met de ontwikkeling van een nieuwe boeiende eetcultuur. Chefs werkten zich op naar de internationale top met een heel eigen mix van in- en uitheemse invloeden. Dit hip-elegante restaurant was van bij de opening in 2019 the talk of Cape Town. Chef Peter Tempelhoff en zijn executive chef Ashley Moss brengen ingrediënten van Afrika, Azië en Europa samen in wervelende maar uitgebalanceerde gerechten die verrassen en verrukken. In een spectaculair mooi kader, hoog boven de drukke straten van Kaapstad. En met een prachtig zicht op de Tafelberg en de Leeuwenkop. 


 



toegevoegd op 16.07.2024