Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Als je honger hebt na een wandeling

Foodnews

Als je honger hebt na een wandeling

Ziehier een selectie van goede adressen waar je terecht kan na een wandeling in de natuur

VLAAMS- EN WAALS-BRABANT

L'Auberge des Maïeurs (vlak bij het Zoniënwoud)

Sarah Potvin en Jeremy Verhelst richtten twaalf jaar geleden een 100% biologische boerderij op. Vorig jaar openden ze in een nabijgelegen hoeve een restaurant, waar met de producten van hun boerderij gekookt wordt. From farm to table wordt dat genoemd, en hier is dat letterlijk zo. De chef is Dimitri Strasser, afkomstig uit een heel ander soort restaurant: La Maison du Cygne op de Grote Markt van Brussel. Maar het project van de jonge dertigers - een keuken op basis van verse, gezonde producten - sprak hem aan. Verwacht je hier aan gerechten met veel seizoensgroenten, maar zonder strikt vegetarisch te zijn. Er zijn twee zalen die afgehuurd kunnen worden voor groepen.

L'Auberge des Maïeurs, Sint-Pietersvoorplein 1, 1150 Sint-Pieters-Woluwe, tel. 02/850 40 57, laubergedesmaieurs.be


Brasserie de la Patinoire (in het Terkamerenbos)

Deze brasserie ligt middenin het Terkamerenbos. Vroeger kwamen kinderen hier voor de rolschaatsbaan, dan werd het oude theehuis door horeca-ondernemer Thierry Van Damme omgevormd tot een brasserie in Britse stijl. Weliswaar met Belgisch-Franse klassiekers op de kaart: garnaalkroketten, kalfshersenen, kalfsnieren in mosterdsaus, rundstartaar, vol au vent, balletjes in tomatensaus, zeetong meunière ... Daarvoor associeerde Van Damme zich met Adrien Schurgers, een oud-leerling van de hotelschool van Namen, die nadien werkte in sterrenzaken als Bruneau en La Maison du Boeuf. Zijn vakkennis merk je op het bord. Voor kinderen is er een apart hoofdstuk op de kaart met vijf gerechten.

Brasserie de la Patinoire, Gymnasiumweg 1, 1000 Brussel, tel. 02/649.70.02, brasseriedelapatinoire.be

 

LIMBURG

La Source (naast het natuurpark Hoge Kempen)

Vlakbij het natuurpark Hoge Kempen - met zijn slingerende weggetjes doorheen de bossen, steile hellingen, houten bruggen over rivieren en prachtige meren - ligt de chique hostellerie La Butte aux Bois, eigendom van de Nederlander Eric Bullens, en aangesloten bij de Relais & Châteaux-keten. Daarin bevindt zich het restaurant La Source, door Michelin bekroond met twee sterren. Verwacht je dus aan een prestigieuze omgeving en gerechten met dure topproducten: ganzenlever, truffel, kaviaar, kreeft, tarbot ... Chef Ralf Berendsen is ook een Nederlander, die ervaring opdeed in restaurants in Nederland en Duitsland. Zijn culinaire stijl steunt op een Franse basis, verrijkt met uitheemse accenten. Voor zijn signatuurgerecht met langoustine komen gasten speciaal terug.

La Source (Hostellerie La Butte aux Bois), Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken, tel. 089/73.97.70, labutteauxbois.be


De Kristalijn (naast het natuurpark Hoge Kempen)

Op amper vijftien kilometer van La Butte aux Bois ligt het hotel Stiemerheide van dezelfde eigenaar Eric Bullens. Het biedt zeventig hotelkamers en suites, een binnenzwembad, solarium en sauna, een golfterrein, faciliteiten voor feesten en seminaries, en de verhuur van fietsen en mountainbikes om het aangrenzende natuurpark Hoge Kempen te verkennen. Tegenover het hotel werd een strak en modern gebouw opgetrokken, waarin het restaurant De Kristalijn werd ondergebracht. Chef Koen Somers brengt daarin een keuken op Franse basis, maar uiterst delicaat en verfijnd, en met veel gevoel voor nuance en evenwicht. Er is ook een vegetarisch menu.

De Kristalijn, Wiemesmeerstraat 105, 3600 Genk, tel. 089/35.58.28, dekristalijn.be

 

WEST-VLAANDEREN

Brasserie Bristol (aan de kust)

Dit is een van de mooiste en beste brasserieën in ons land: hedendaags chic en strak, stijlvol gedekte tafels met zicht op het strand, een alerte en vriendelijke bediening. De naam werd ontleend aan het Hotel Bristol dat in 1927 zijn deuren opende en een overwegend Engels clientèle had. De eigenaarsfamilie besliste om het hotel te slopen en er een residentie op te trekken, met op het gelijkvloers een brasserie. Daar staat nu kleinzoon Christian Delacourt in de keuken, terwijl zijn echtgenote Ann Decuypere verantwoordelijk is voor de zaal. Zij schoolde zich bij tot sommelière, wat resulteert in een keuze van wijnen uit alle windstreken. De klassieke gerechten en meer avontuurlijke suggesties worden door de chef altijd onberispelijk bereid.  

Brasserie Bristol, Zeedijk 291, 8301 Knokke-Heist, tel. 050/51.21.12, brasseriebristol.be


De Kruidenmolen (aan de kust)

Is er één goede reden om naar de Belgische kust te gaan, zelfs als de zon niet schijnt? Zeer zeker: De Kruidenmolen in Klemskerke, vlak bij De Haan. Daar wordt een informele sfeer waarbij ook kinderen welkom zijn, gecombineerd met topkwaliteit op het bord èn redelijke prijzen. Chef Stijn Bauwens deed ervaring op in De Karmeliet op driesterrenniveau, en had er dus voor kunnen kiezen om zijn leermeester achterna te gaan. Hij hield het bij een eenvoudige taverne, maar zijn passie en talent kan hij niet wegsteken. De kaart is opgedeeld in klassiekers (garnaalkroketten, mergpijp, paté, varkenspoot, konijn in bier) en seizoensgebonden suggesties waarin de chef zijn creativiteit meer de vrije loop laat. Maar wat je ook kiest: alles is hier voortreffelijk.

De Kruidenmolen, Dorpsstraat 1, 8420 Klemskerke-De Haan, tel 059/23.51.78, kruidenmolen.be


Kromme Elleboog (aan de kust)

Uitgerekend in Middelkerke, waar zich een schrikwekkend aantal twijfelachtige tavernes bevindt, kan je even buiten het badgastencircuit terecht in een eethuis met een naam die kinderen op voorhand al doet glimlachen: Kromme Elleboog, zo genoemd naar de haakse bocht waarin het pand ligt. Als ze dan ook nog de sympathieke kok, Johan Desmet, in short of kleurrijk pantalon bezig zien achter het fornuis van zijn open keuken, dan kan het niet meer stuk. Zijn echtgenote Martine Deruytter zorgt voor de bediening. De gerechten zijn smakelijk-bourgondisch en genereus, met verse en goede producten. De chef is in het bijzonder trots op zijn krokant gebakken kalfszwezeriken en zeebaars in zoutkorst.  

Kromme Elleboog, Torhoutsesteenweg 11, 8432 Leffinge (Middelkerke), tel. 059/51.55.11, kromme-elleboog.be


Côte Belge (aan de kust)

De nostalgische tijd, toen onze kust "la côte belge" heette, waart nog rond in deze brasserie in koloniale stijl, met oude scheepslampen en een vloer uit oude treinwagons. Het Vlaamse koppel Joeri Huybs en Griet Broeckx - dat in Turnhout ook de bar-bistro Vin Perdu uitbaat - nam enkele jaren geleden een oud restaurant over dat gedurende 60 jaar De Palingpot heette. Ze verbouwden het grondig en behalve paling in 't groen op de kaart is er nu niets meer dat naar De Palingpot verwijst, tenzij de idyllische ligging langs het Leopoldkanaal. Er is een lange bar waar je barfood kan krijgen, daarnaast het restaurant met een overwegend Belgisch-Franse keuken.

Côte Belge, Sasstraat 53, 8301 Ramskapelle (Knokke-Heist), tel. 050/51.26.91, www.cotebelge.be

 

ARDENNEN

La Table de Maxime / Les Terrasses de l'Our (naast de Ardense bossen)

Tien jaar geleden, op 25-jarige leeftijd, verliet Maxime Collard De Karmeliet waar hij souschef was. In zijn geboortestreek opende hij La Table de Maxime in het kleine afgelegen dorpje Our, diep in de Ardennen, op 25 kilometer van de Franse grens. Hij ontpopte zich tot een groot talent, met veel gevoel voor evenwicht en verfijning. Al snel kreeg hij een Michelinster, vorig jaar een tweede. Je kan er ook overnachten. Daarna liet Collard in hetzelfde dorp een groter hotel bouwen, prachtig gelegen langs de rivier Our. Daarin bracht hij een brasserie onder, met eenvoudiger gerechten tegen lagere prijzen: charcuterie van de streek, garnaalkroketten, Ardense forel, haantje aan het spit, rundsvlees uit de Josper ... Beide zaken bevinden zich op wandelafstand van elkaar, zodat je de ene avond op sterrenniveau kan dineren, en de volgende middag of avond kan aanschuiven in de brasserie.

- La Table de Maxime, Our 23, 6852 Our (Paliseul), tel. 061/23.95.10, www.tabledemaxime.be

- Les Terrasses de l'Our,  rue de Lesse 1, 6852 Our (Paliseul), tel. 061/24.20.00, www.lesterrassesdelour.be


ZEELAND

AIRrepublic (aan de kust in Cadzand)

Na een wandeling langs de zee of in de duinen kan je hier in alle rust lekker eten bij een chef die zelden ontgoochelt. De ligging is bovendien uniek: op de pier van een jachthaven, omgeven door de zee. Hier draait het om eerder klassieke bereidingen van Zeeuwse producten met een hoofdrol voor vis en schaal- en schelpdieren. Maar Herman kan het niet laten om ook meer avontuurlijke bereidingen op de kaart te zetten. Weliswaar kookt hij hier niet zelf, de uitvoerende chef is Nicolas Misera die nog bij Wout Bru in Provence en Carcasse in Koksijde heeft gewerkt.
Naast Air Republic bevindt zich het AIRcafé waar je kan uitblazen met een goede croque monsieur of een pistolet met grijze garnaal. Of gewoon een glas bier of wijn.

Air Republic, Maritiem Plaza 1, 4506 KW Cadzand-Bad, Nederland, tel. +31 85 833 19 19, air-republic.com


De Kromme Watergang (vlak bij de Zeelandse kust)

Zeeuws-Vlaanderen is voor Vlamingen makkelijker bereikbaar dan voor de meeste Nederlanders. Gelukkig voor ons, want hier vind je de absolute top in vis en schaal- en schelpdieren. De Kromme Watergang is gehuisvest in een voormalig dorpsschooltje in het prachtige polderlandschap tussen Breskens en Hoofdplaat, temidden van de koeien en schapen, met zicht op de duinen. Alleen al die locatie typeert de filosofie van chef Edwin Vinke: die van de eenvoud. In de keuken vertaalt zich dat door spartelverse producten uit de zee zo licht en puur mogelijk te bereiden. Hij werd ervoor beloond met twee sterren. Dit jaar werd het restaurant volledig gerestyled. Vlakbij is er overnachting mogelijk in vier suites, met gratis taxiservice van en naar het restaurant.

De Kromme Watergang, Slijkplaat 6, 4513KK Hoofdplaat, Nederland, tel. +31 11 734 86 96, krommewatergang.nl


Meliefste (aan het Veerse Meer)

Alleen al door de lieflijke naam intrigeert dit restaurant. Maar Meliefste is gewoon de familienaam van het jonge koppel Anushka en Thijs. Het restaurant ligt aan het Veerse Meer waar altijd een vakantiesfeer hangt, versterkt door het zicht op een jachthaven. Het is niet de plek waar je een vernieuwende creatieve keuken verwacht, maar Thijs Meliefste heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een van de grote culinaire talenten van de Benelux. Hij brengt een boeiende, originele mix van lokale natuurkeuken en minimalistische avantgarde. Meliefste is op zich al een verplaatsing naar Zeeland waard

Meliefste, Wolphaartsdijkseveer 1, 4471ND Wolphaartsdijk, Nederland, tel. +31 113 581 326, restaurantmeliefste.nl

 

OPAALKUST

La Grenouillère (vlak bij de Côte d'Opale)

Vanaf de Franse grens in West-Vlaanderen, via de mooie kustroute van de Côte d'Opale, beland je  in het charmante dorpje La Madelaine-sous-Montreuil. Daar kookt de Franse chef Alexandre Gauthier, en kan je ook overnachten. Gauthier wordt in zijn land als een culinair wonderkind beschouwd, en werd met twee sterren bekroond. Ongewoon voor Michelin, want zijn keuken is alles behalve klassiek, soms ronduit experimenteel. De tafels zijn ongedekt, het menu staat op een verfrommeld papiertje, de gerechten zijn anders dan alles wat je al hebt geproefd. Ook de omgeving is anders dan wat je van een sterrenzaak verwacht: de tuin is prachtig wild, en je slaapt in houten hutten die je doen denken dat je op safari bent op het Franse platteland.

La Grenouillère, 19 rue de la Grenouillère, 62170 La Madelaine-sous-Montreuil, Frankrijk, tel. +33 3 21 06 07 22, lagrenouillere.fr

 

 

 

 toegevoegd op 23.11.2019