Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Jacqueline

Foodnews

Jacqueline

In een voormalige slagerij in Boechout staat sinds kort een jongedame te koken achter de vintage koeltoog, naast een grote oude weegschaal en een snijmachine. Ze heet Evelien Swiers, is 26 jaar en afkomstig uit een horeca-familie. Op het raam staat "Jacqueline", de naam van haar grootmoeder zaliger. En achter deze nostalgische keuken-in-de-winkel bevindt zich een ietwat kaal maar sympathiek zaaltje waar je kan eten onder de klanken van ontspannen jazz. De vriend van Evelien, Raf Rombouts (28), verzorgt er de bediening. Hij volgde na de hotelschool een bijscholing als sommelier, wat te merken is aan de originele wijnkaart waaruit een voorkeur voor fijne en elegante wijnen blijkt. Alsmede het voornemen om klanten niet te bestelen met veel te hoge marges. Een glas uitstekende schuimwijn uit Vouvray van Vincent Carême brengt mij meteen in de stemming (€ 8).

Er staan maar twee voor-, twee hoofd- en twee nagerechten op de spijskaart. Daar hou ik wel van: je kan met twee gewoon alles bestellen. En het bespaart je een hoop getwijfel van tafelgenoten die maar niet kunnen beslissen wat ze willen eten. Doorgaans duidt zo'n beperkt aanbod ook op verse ingrediënten en korte wachttijden. Al valt dat laatste tegen. Want Evelien en Raf doen alles alleen. En ze willen het zo ongelooflijk goed doen. Dat blijkt al uit hun keuze voor uitstekende producten. Onder meer op een bord vol verrukkelijke charcuterie: mortadella, salami met venkelzaad, Toscaanse ham, droge worst uit Baskenland, paté van het nobele chianina-rund (€ 16). Aan de overzijde van de tafel is het ook feest met friszurige burrata, openspattende gele en rode kerstomaatjes en compote van groene tomaat (€ 15). Gezien de royale porties zou je hiermee al verder kunnen. Maar op culinair vlak ben ik een doorzetter.

Laat die nieuwste sensatie voor carnivoren dus maar komen: Txogitxu! Een leverancier van uitmuntend vlees van uitgezochte Baskische runderen, waarvan een ribeye met het nodige respect door Evelien werd behandeld. Minder zorg besteedde ze aan de garnituur van jonge wortel, crème van wortel en van rode biet (€ 32). Zelfde scenario bij de kabeljauw: voortreffelijke kwaliteit en perfecte gaartijd, maar wat slordig omringd door gebakken tomaatjes, compote van aubergine en saus van parmezaan (€ 24).

De nagerechten zijn een domper: uitgedroogde cake van peer met ijs van anijs (€ 9) en zware compacte terrine van chocolade met ijs van hazelnoot (€ 10).

De keuken en de bediening missen hier nog wat professionele schwung. Maar de inzet is groot, en de kwaliteit van de ingrediënten en wijnen is hoog. Dat is al meer dan wat je van vele andere eethuizen kan zeggen.

 

Jacqueline, Van Colenstraat 8, 2530 Boechout, tel. 03/284.30.33, www.restaurantjacqueline.be, gesloten op maandag, dinsdag, woensdagmiddag en zaterdagmiddagtoegevoegd op 03.10.2015