Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Een restaurant dat klinkt als de sirene van een brandweerwagen

Foodnews

Een restaurant dat klinkt als de sirene van een brandweerwagen

Waarom klinkt de naam van dit nieuwe restaurant als de sirene van een brandweerwagen? Omdat  het gevestigd is in een oude brandweerkazerne. Die dateert van 1863 en is gelegen middenin de Marollen, de volkswijk van Brussel, aan het plein waar elke dag de "vlooienmarkt" plaatsvindt, een markt van tweedehandsspullen. De kazerne is nu volledig gerenoveerd en Pin Pon kon zich installeren boven de ingang ervan: een unieke locatie.

De eigenaars zijn Thomas Carton (34), een jongeman met ervaring in de horeca, en Charles Reboulet (33), eigenaar van de bakkerij Charli in de Sint-Katelijnestraat. Dat laatste zorgt er alvast voor dat het brood hier van prima kwaliteit is. Philippe Emanuelli (vroeger sommelier in Café des Spores) en Philippe Renoux (eigenaar van het restaurant Orphyse Chaussette) superviseren de keuken. Voorwaar een fijn gezelschap dat van eten en drinken houdt, dus trok ik er hoopvol naartoe.

Pin Pon wil de hele dag doorlopend open zijn, een toe te juichen ambitie waar echter al heel wat horecazaken hun tanden op stuk gebeten hebben. Op de spijskaart geen klassieke indeling in voor- en hoofdgerechten, wel in ingrediënten en seizoenen. Uit het hoofdstuk "sint-jakobsschelp" vis ik een voorgerecht met schijfjes van dit schelpdier op gegrilde aardpeer in de pel, beide te koud om lekker te zijn (12 €). Het andere voorgerecht - onder de titel "varkensvlees" - kan meer bekoren: een energieke mengeling van sneetjes varkensgebraad, gedroogde tonijn en delicieuze kleine zwarte olijven (9 €). Daarna volgen een gepocheerd ei met kastanje en eekhoorntjesbrood in een smeuïge saus van Brie (6 €) en een lauwe vegetarische salade waarvan de ingrediënten (aardappel, rode biet, wortel, pastinaak en Cheddar) nogal slordig bijeengeroefeld zijn (10 €).

Heeft u de prijzen opgemerkt? Wellicht kan je daarvoor geen culinaire mirakels verwachten, en die voltrekken zich dan ook niet. Nu begrijp ik best dat in de Marollen geen haute cuisine thuishoort, maar enige zorg en verfijning in de bereiding zijn al bij al een kleine moeite die niet meer hoeft te kosten. Kijk naar de wijnkaart: daar ligt het niveau hoger, terwijl de prijzen even laag blijven. Een glas champagne Drappier die elders algauw de kaap van 10 € overschrijdt, krijg je hier voor 8 €. Een fles Côtes du Rhône van het uitstekende domein Gramenon kost 25 €. De prijs van andere goede wijnen schommelt tussen 18 en 28 €.

De citroentaart is het beste dat ik voorgeschoteld krijg (7 €), vermoedelijk omdat ze niet bereid werd in de open keuken waar twee jongelui amper kunnen verbergen dat ze niet overlopen van culinair talent. Voorlopig is Pin Pon iets voor wie lage prijzen en ambiance belangrijker vindt dan de inhoud van het bord.

 

Pin Pon, Kaatsspelplein 62, 1000 Brussel, tel. 02/540.89.99, doorlopend open van 8 tot 23 u., gesloten op maandag en dinsdag

 toegevoegd op 07.12.2013