Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Foodtrucks veroveren Vlaanderen

Foodnews

Foodtrucks veroveren Vlaanderen

Ze doken voor het eerst op in de Verenigde Staten en worden nu steeds vaker gesignaleerd bij ons: de foodtrucks. Er worden nu zelfs heuse festivals aan gewijd. In Oostende, Gent, Antwerpen en Brugge. Ik ging kijken en proeven.

In het Leopoldpark van Oostende, waar 24 mobiele keukens opgesteld staan, is het om één uur 's middags al over de koppen lopen. Overal staan wachtrijen aan de trucks, de sfeer doet aan een Vlaamse kermis denken. Foodtrucks worden uitgebaat door jonge horeca-ondernemers en avontuurlijke koks, die iets anders willen dan een klassiek restaurant. Ze passen in de algemene trend van nieuwe snellere eetconcepten, gericht op een publiek dat van eten houdt maar niet altijd een urenlang ritueel wil.

Tim Van den Heuvel van organisator Polé Polé: "Vorig jaar moesten we op zoek naar een nieuw idee toen ons bekende Beachfestival werd opgedoekt. We hadden op onze muziekfestivals altijd al originele foodstands, en zo groeide het idee om een foodfestival te organiseren. Maar we wilden iets origineels en kwamen zo uit bij de foodtrucks. Dat past wel bij onze ervaring met muziek, want foodtruckers zijn toch een beetje de rock 'n roll van de culinaire wereld."

Eerste valkuil van zo'n festival: je wil vanalles proeven en je eet teveel. Temeer omdat lichtheid en verfijning niet altijd op het appel zijn. Tweede gevaar: je eet alles door elkaar, zodat je niets meer proeft. Enige planning is dus aangewezen.

Een aperitief is alvast een goed begin. Om de ene of andere duistere reden zijn cocktails met gin een hype geworden en daarvoor kan je terecht in de mobiele Gin Bar, eigendom van een online ginshop die haar foodtruck als reclametruc gebruikt. Dat doet ook het merk Leffe, onderdeel van de biergigant AB InBev: aan een Leffe Food Truck krijg je "aperitiefbites", gecreëerd door David Martin (van de bekende brasserieën La Paix en Bozar). Andere hapjes zijn er bij Fishbar De Crevette waar mosselen, escargots, scampi en calamari op het menu staan.

Allemaal toch wel veilig, hoop ik? "Wees gerust", lacht Tim Van den Heuvel, "We willen geen enkel risico op het vlak van voedselhygiëne en brandveiligheid. Dat is allemaal contractueel bepaald". Ik merk alvast dat iedereen in de foodtrucks hygiënische handschoenen aan heeft. Tijd voor een voorgerecht van bij ons: een garnaalkroket van Bubba Kroketten. Een soepje uit De Kleinste Soepkraam kan er ook nog bij.

Foodtruckers zijn doorgaans creatief in het bedenken van namen. Deze springt eruit: "Of je Spaanse Worst Lust?" Het gaat om een truck van een groep Nederlandse vrienden die producten uit Spanje importeren. Ik ben nog in aperitiefmodus en bestel de "borrelplank" met manchegokaas, jamón ibérico, salchichón en chorizo.  Opmerkelijk trouwens hoeveel Nederlanders hier met een truck aanwezig zijn: ik verneem dat foodtrucks bij hen een nog groter succes zijn dan bij ons.  

Ondanks hun vermoedelijk forse uitstoot gaan heel wat foodtrucks de ecologische en vegetarische toer op. Maar de krekels, sprinkhanen en meelwormen van de Microbar, gespecialiseerd in snacks met insecten, laat ik aan mij voorbijgaan. Ik ben niet de enige: het is de truck waar het minste volk staat.

Even uitblazen. Ik zie een kids corner waar kinderen geschminkt worden en cup cakes versieren, er staat ook een springkasteel. "We willen er een familiegebeuren van maken", zegt Van den Heuvel.

Er zijn nogal wat foodtrucks die exotische gerechten aanbieden. Foodtrucks zijn immers gegroeid uit de "street food", eetstalletjes op straat die vooral populair zijn in Azië. Zo vind je hier Indische, Vietnamese en Koreaanse specialiteiten, naast ook Surinaamse en Mexicaanse.  

Ik ben toe aan verfrissing: Coco-Nuts! is een truck die water uit jonge kokosnoten aanbiedt. Dan ben je weer klaar voor het steviger werk. De succesvolle hamburgerketen Ellis Gourmet Burger, die al tien vestigingen telt in België en Nederland, is hier met een rijdende versie. Ze krijgen concurrentie van De BBQ Bazen, die vanuit een Citroën camionette uit 1961 hamburgers bakken in een Oklahoma Smoker. Bulls & Dogs prijst zijn "funky hotdogs" aan.

De Crêpes Company lijkt mij de ideale truck voor een dessert, al worden hier ook hartige pannenkoeken met kaas, vlees en groenten bereid. Ik houd het op een versie met suiker en kaneel.

Koffietje? Ekafe is een tot koffiebar omgebouwde Deux Chevaux. Alles wat eet- en drinkbaar is, is vandaag mogelijk in een foodtruck.


Mijn Top 5 van de meest originele foodtrucks op het festival: 

1. Crêpes Company: meisjes in roze outfit bakken in razendsnel tempo pannenkoeken met hartige en zoete vullingen

2. Bubba Kroketten: zowel de truck in de vorm van een vuurtoren als de kwaliteit van de gevulde kroketten torenen uit boven de rest

3. Ekafé: knalgroene Deux Chevaux omgebouwd tot een espressobar

4. De Kleinste Soepkraam: met zijn Vespacar meteen ook de kleinste foodtruck van het festival

5. Joeri Tandoeri: truck met een traditionele Indiase klei-oven waarin naanbroodjes en kip tandoori bereid worden.

 toegevoegd op 02.05.2015