Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

De pizza is terug

Foodnews

De pizza is terug

Of hoe een volks gerecht weer trendy werd.

Heel wat gerechten stammen uit de tijd dat mensen niet zoveel te eten hadden als vandaag. Ze konden het zich niet permitteren om restjes van een maaltijd weg te gooien, en gingen op zoek naar creatieve ideeën om die te hergebruiken. Vele salades, stoofschotels, eiergerechten, wokgerechten en pasta's zijn daaruit ontstaan. Een van de bekendste vondsten, die de wereld heeft veroverd, is de pizza. Afkomstig uit de arme buurten van Napels.

Pizzeria's zijn er vandaag overal, helaas niet altijd even goed. Maar nu is er een trend om de authentieke pizza in ere te herstellen. Die wordt gemaakt op het moment zelf, met verse en goede ingrediënten. De garnituur is niet rijkelijk, een echte pizzabakker houdt het eenvoudig. Dat behoort trouwens tot de algemene traditie van de Italiaanse keuken: met een minimum aan ingrediënten een maximum aan smaak bereiken.

De meeste pizza's vertrekken van enkele oerklassiekers, zoals de Marinara (met tomaat, look en oregano) en Margherita (met tomaat, mozzarella en basilicum). Daarvan worden dan variaties gemaakt, waarbij andere ingrediënten worden toegevoegd. Dat beschouwen koks wel eens als een vrijbrief om werkelijk àlles op een pizzabodem te leggen: vers en minder vers, zout, zoet en zuur door elkaar, zonder smaakharmonie. Met als dieptepunt de pizza Hawaï met ananas.

Het deeg is van het hoogste belang voor een pizza. De authentieke pizzabodem is van gekneed deeg dat een tijd gerust heeft alvorens naar de oven te verhuizen. Een  Napolitaanse pizzabakker gebruikt daarvoor een houtgestookte oven, maar er zijn ook moderne versies zonder hout op de markt. Pizza's worden gebakken op zeer hoge temperatuur (die kan oplopen tot 400 graden) en zijn dan ook snel klaar. Alleen zo krijg je een pizza die zacht in het midden is, en licht knapperig aan de rand. Sommige ingrediënten die in de oven zouden verschroeien, worden pas toegevoegd als de pizza uit de oven komt, zodat ze gewoon even worden opgewarmd door de hitte van de pizza.

Een van de bijzonderste pizzeria's in ons land is Bottega della Pizza in Brussel, je waant je in een volksbuurt in hartje Napels. De rockmuziek dreunt doorheen de kleine ruimte, maar de pizza's zijn voortreffelijk. Hier tref je klanten uit alle lagen van de bevolking aan, waaronder ... heel wat Italianen. Altijd een goed teken.

Bottega della Pizza, Ducpétiauxlaan 39, 1060 Brussel, tel. 0487/78.00.52, gesloten op maandag en dinsdag


Andere goede pizzeria's: 

Brussel

- Mamma Roma, meerdere vestigingen in Brussel, www.mammaroma.com

Vlaams-Brabant

- La Veccia Napoli, Pensstraat 6, 3000 Leuven tel. 016/29.29.00, www.lavecchianapoli.be

Antwerpen

- Bar Italia, Graaf van Egmontstraat 59, 2000 Antwerpen, tel. 03/216.17.48, www.restobaritalia.be

Limburg

- Il Proverbio, Noordlaan 24 b1, 3600 Genk, tel. 089/30.67.50, www.ilproverbio.be

Oost-Vlaanderen

- Eat Love Pizza, Ajuinlei 10a, 9000 Gent, tel. 0479/87.93.87, www.eatlove.be

West-Vlaanderen

- Carlito's Piazza, Gistelse Steenweg 483, 8200 Sint-Andries, tel. 050/71.74.71, www.carlitos.be

 

 

 

 

 toegevoegd op 15.02.2015