Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Boek eens een thuiskok

Foodnews

Boek eens een thuiskok

Een nieuw eetconcept dat de wind in de zeilen heeft, is het koken aan huis. Hoe kan het ook anders? Het restaurant komt naar jou toe in plaats van omgekeerd: wat een luxe! Je hoeft niet in de file te staan. Je moet zelf geen voorbereidingen treffen als je genodigden hebt, en je hebt evenmin opruimwerk achteraf. Je moet niet opletten met alcohol want je moet nadien niet meer de baan op. Je hoeft geen wijnen te bestellen die, zoals in de meeste restaurants, te jong en te duur zijn: je kan rustig enkele mooie flessen uit je eigen wijnkelder opdiepen. Merkwaardig dat niet meer jonge koks voor dit concept kiezen. Niek Ducheyne en zijn vrouw Liesje De Cocker (beiden 28 jaar) deden dat wel.

Niek begon vrij laat aan zijn koksopleiding, pas na zijn middelbare studies en twee jaar communicatiewetenschappen. Maar zijn passie voor het koken was te groot. Tijdens zijn opleiding ontmoette hij Liesje, samen deden ze werkervaring op bij Wout Bru. Nadien ging Niek nog in de leer bij topchef Danny Horseele. In 2011 installeerde hij zich als thuiskok.

Is dat makkelijker dan een kok die een eigen restaurant moet runnen? Allerminst. Niek en Liesje hebben evenzeer een professionele keuken nodig om de nodige voorbereidingen te treffen. Daarna moeten ze alles transporteren, vaak door weer en wind. Voor hun kindje moeten ze telkens een babysit voorzien. Ze moeten zich voortdurend aan andere keukens aanpassen, en dringen binnen in de privésfeer van mensen. Dus moeten ze tegelijk discreet zijn, en toch voldoende assertief om alles vlot en professioneel te laten verlopen. Ik kon zelf ervaren dat beiden uit het goede hout zijn gesneden voor dit veeleisende concept.

Liesje beheerst de kunst van de efficiënte bediening, zonder dat je het eigenlijk opmerkt. Niek beheerst de klassieke basis van het koken maar vult die aan met creatieve accenten, die zijn gerechten energiek en boeiend maken. Zoals een cannelloni van rundstartaar die hij peps geeft met frisse sucrinesla en truffel. Of een schouder van ree die hij combineert met vergeten groenten als pastinaak en spitskool. Het nagerecht was een wervelende, geschakeerde compositie van mandarijn, ananas, granaatappel en witte chocolade. Menu's in drie en vier gangen heb je vanaf 58 en 62 € (plus 25 € per uur). Voor je eigen wijnen wordt geen kurkgeld aangerekend.

Door het groeiende succes hebben ze in hun eigen woning nu een "thuisrestaurant" opgestart waar je alleen op afspraak komt eten. Je hebt de ruimte dan helemaal voor jou alleen. Zodat je bijvoorbeeld vertrouwelijke gesprekken kan voeren. Of een familiefeest kan houden zonder anderen te storen.

"Als thuiskok heb je meer afwisseling", zegt Niek, "En ook een intenser contact met de mensen waarvoor je kookt." Als dat de creativiteit niet stimuleert!

 

Niek Ducheyne, Scheepsdalelaan 69, 8000 Brugge, tel. 0474/99.31.79, www.niek-ducheyne.be

 toegevoegd op 25.01.2014