Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Michelin 2025: geen derde driesterrenrestaurant voor ons land

Foodnews

Michelin 2025: geen derde driesterrenrestaurant voor ons land

Er werd vooraf druk gespeculeerd over welke chef een derde ster zou krijgen, maar het aantal driesterrenrestaurants in ons land blijft ongewijzigd: Boury en Zilte. Het aantal tweesterrenrestaurants vermindert zelfs: La Villa Lorraine verliest een ster. Is de nieuwe hoofdinspecteur strenger dan de vorige?

Net zoals vorig jaar was ook dit jaar Antwerpen de gaststad voor de ceremonie rond de uitreiking van de nieuwe Michelinsterren. Steden hebben voor dergelijke evenementen een budget veil, omdat ze zich als culinaire bestemming kunnen profileren. Wat in drie talen benadrukt werd door de nieuwe burgemeester Els van Doesburg die op het podium verscheen. Tegelijk vormt zo'n partnership een bron van inkomsten voor Michelin, dat door de digitalisering en de weggevallen verkoop van papieren gidsen op zoek moest naar een nieuw businessmodel.


Na 17 jaar onder leiding van Werner Loens, was dit voor de nieuwe hoofdinspecteur van Michelin in ons land de eerste keer dat sterren onder zijn leiding werden uitgereikt. Maar terwijl journalisten en chefs Loens vroeger af en toe persoonlijk konden spreken, heeft Michelin de regels verstrengd en krijgt niemand de hoofdinspecteur te zien. Zelfs de naam wordt niet bekendgemaakt. "Door de digitalisering is het alsmaar moeilijker geworden om anonimiteit te garanderen", luidt de verklaring.

Is deze nieuwe hoofdsinspecteur strenger dan de vorige? Een nieuwe derde ster is er in elk geval niet gekomen: Boury en Zilte blijven de enige twee driesterrenrestaurants in ons land.

Wat de categorie van de twee sterren betreft, is er slechts één Belgisch restaurant, Maison Colette in Westerlo, dat met twee sterren wordt bekroond. Maar eigenlijk is dit slechts een bevestiging van de twee sterren die chef Thijs Vervloet reeds had op zijn vorige locatie. Een nieuw restaurant met twee sterren is er dus eigenlijk niet gekomen, er is zelfs een tweesterrenrestaurant dat een ster werd ontnomen: La Villa Lorraine by Yves Mattagne uit Brussel.  

In Luxemburg kwam er wel een nieuw tweesterrenrestaurant bij: Léa Linster, de godmother van de Luxemburgse gastronomie die dit jaar 70 wordt, gaf de teugels van het restaurant, dat haar naam draagt, in handen van haar zoon Louis, die toonde dat hij het niveau van zijn moeder aankan.

De oogst van de nieuwe restaurants met één ster is iets genereuzer dan vorig jaar, toen er acht restaurants in ons land bekroond werden: dit jaar zijn er tien. Daarbij zijn er enkele die nog maar sinds vorig jaar open zijn. Eliane is het nieuwe Brusselse restaurant van Kobe Desramaults. Met Haut, het hoogst gelegen restaurant in ons land in Oostende, wordt chef Dimitri Proost terecht bekroond. In Le Beau Rivage by Curtis kookt Curtis Maquet, pas 24, en vroeger de souschef van tweesterrenchef Maxime Collard. En chef Wouter Van Tichelen trok vorig jaar vanuit Antwerpen naar het restaurant Mémoire van het Hotel De Tuilerieën in Brugge.

Het toont aan dat het criterium "consistentie in de tijd" voor Michelin minder belangrijk is geworden, vooral omdat de digitalisering elke gids verplicht om korter op de bal te spelen. Daarentegen bestaat het Italiaanse restaurant La Botte in Genk al 45 jaar, en krijgt het nu pas zijn eerste ster. Vincenzo Giacomazza, nu 71, richtte het op in 1980, en werd opgevolgd door zijn zonen Peppe, de chef, en sommelier Gaspare, de sommelier. "Het is hier vandaag een flipperkast", zegt een emotionele Gaspare aan de telefoon. 

In navolging van Gault&Millau heeft Michelin de aantrekkingskracht van thematische awards ontdekt, met het bijkomende voordeel dat je er sponsors mee kunt aantrekken. De Jonge Chef van het Jaar is de 27-jarige Quentin Gallopyn van het restaurant Vicomté, gelegen in het historische en gerenoveerde Château d'Arondeau in Roucourt. De Sommelier Award werd een voor Michelin verrassende, maar zeer terechte keuze: Laurenz Dierickx van Les Frères Louise in Ellezelles, een eigenzinnige maar gepassioneerde sommelier, die graag de begane Franse wijnpaden verlaat en een voorliefde heeft voor Duitse wijnen.

Een nieuwe award is de Service Award, een uitstekend idee om het grote belang van de bediening in een restaurant te benadrukken. De award gaat naar het volledige zaalteam van het restaurant Bozar in Brussel.

Ook relatief nieuw is de groene ster, een bekroning voor restaurants die duurzaamheid, ecologie en gezondheid hoog in het vaandel dragen. De bekende chef Seppe Nobels wordt ermee beloond en bekroond voor zijn verdienstelijke werk met vluchtelingen die hij opleidt met het oog op werk in de horeca.

Vaak gezien als een opstapje naar een ster is de Bib Gourmand, een prijs voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dit jaar werd die uitgereikt aan vijftien nieuwe restaurants in ons land: vijf in Vlaanderen, zeven in Wallonië en drie in Brussel. Opvallend is dat er drie Thaise restaurants bij zijn, een teken dat deze van oorsprong Franse gids ook aandacht begint te krijgen voor andere etnische keukens.

Waarom vinden zoveel chefs en restaurateurs deze Michelinsterren zo belangrijk? Omdat geen enkel andere bekroning, al meer dan honderd jaar lang, zo'n grote impact heeft. Die impact is niet alleen symbolisch, maar ook economisch: restaurants krijgen er meer klanten door en kunnen hun prijzen verhogen. Al is het niet zeker of dat in deze tijd zo makkelijk als vroeger zal gaan.

 
De nieuwe culinaire sterren van ons land en Luxemburg

Twee sterren

- Maison Colette, Westerlo

- Léa Linster, Frisange (Luxemburg)


Eén ster

Vlaanderen:

- Mémoire, Brugge

- Haut, Oostende

- La Botte, Genk

- Le Julien, Lotenhulle

- Modest, Opglabbeek

Brussel:

- Eliane, Brussel

Wallonië:

- Vicomté, Roucourt

- Un Max de Goût, Comblain-au-Pont

- Le Beau Rivage by Curtis, Dave (Namur)

- Bistrot Blaise, Marche-en-Famenne

Luxemburg:

- Grünewald Chef's Table, Luxemburg

- Fields by René Mathieu, Findel

- Archibald de Prince, Lauterborn


Groene ster

- 't Gasthuis by Instroomart, Mechelen

- Sophie et Nicolas, Comblain-la-Tour

- Fields by René Mathieu, Findel (Luxemburg)


15 nieuwe Bibs Gourmands (beste prijs-kwaliteitverhouding)

Vlaanderen:

- and/or, Antwerpen

- eppo, Berchem

- Jacobin, Brugge

- Taberna Bask, Ledeberg

- The Fox, Oudenaarde

Wallonië:

- Wan Thai Food, Châtelet

- La Maison Thai, Ouffet

- Table et Vin, Mont-sur-Marchienne

- La Petite Gayole, Thuillies

- Emulsion, Floriffoux

- Sébastian, Luik

- Bagù, Thuin

Brussel:

- Babam, Watermaal-Bosvoorde

- Au Repos de la Montagne, Ukkel

- Lune Siamoise, Elsene