Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Leuk om te (w)eten in Genève

Foodnews

Leuk om te (w)eten in Genève

Genève is de meest westelijke stad van Zwitserland, vlak aan de grens met Frankrijk gelegen, op de plek waar het Meer van Genève (Lac Léman in het Frans) opnieuw de rivier Rhône wordt. De stad staat bekend voor zijn hoofdkwartieren van grote bedrijven en de zetel van de UNO. Toch is het al bij al een kleine stad, met slechts 500.000 inwoners. Elke dag steken 100.000 Fransen de grens over om er te komen werken. Ook culinair heeft Genève heel wat te bieden, hier zijn enkele restaurants die ik er bezocht.


- Kiosque des Bastions

Deze ruime brasserie in een grote glazen serre in het Parc des Bastions is heel centraal gelegen. Interessant is de Sea Bar, waar heel wat gerechten met rauwe vis bereid worden, zoals een delicieuze carpaccio van gambero rosso. Ook de met het mes gehakte tartaar van rundsvlees is hier geliefd. Of nog de zeebaars à la planche met witte bonen.


- Buvette des Bains des Pâquis
Een unieke legendarische kantine aan het water waar mensen van alle leeftijden en sociale klassen zonder reservatie binnenvallen om er een dagschotel of kaasfondue te eten tegen superlage prijzen. Je moet zelf je eten bestellen en dan meenemen naar je tafel, behalve de kaasfondue die gebracht wordt (hij wordt bereid met crémant waardoor hij lekker licht en luchtig is). Wijn wordt gedronken in plastic bekertjes. Afruimen doe je nadien zelf.


- Les Armures
Dit traditionele etablissement in het hart van de oude stad is naar verluidt een geliefde plek voor ambtenaren en politici. Zij komen voor de verse vis uit het meer (zoals snoek en fera), de kalfslapjes "op de wijze van Zürich" (in witte wijn met champignons en aardappelrösti), de kaasfondue met Zwitsere charcuterie, en de uitgebreide wijnkaart. Mis de kans niet om Zwitserse wijnen te drinken, ze zijn in andere landen moeilijk te vinden omdat slechts 2% van de Zwitserse wijnproductie geëxporteerd wordt, maar de beste behoren tot de top van Europa.  


- L'Auberge d'Hermance
Op zo'n 15 kilometer buiten het centrum van Genève, vlak naast het meer, ligt het charmante dorpje Hermance. Hier komt men voor de specialiteit van het huis: kip in zoutkorst. Door deze bereiding is de kip uitermate succulent. Maar ook andere gerechten zijn smakelijk en verzorgd, zoals een knisperende toast belegd met zomertruffel als voorgerecht.


- Sabi
Een voorbeeld van de Zwitserse bistronomie, gelegen in een van de leukste wijken van de stad, net buiten het centrum in Carouge, met hippe winkeltjes, wijnbars en bistrots. Hier kom je voor een creatieve keuken met Aziatische en Italiaanse accenten, en een prima wijnkaart met vooral  natuurlijke wijnen. De bereiding van blokjes aubergine, crispy aan de buitenkant en sappig binnenin, vielen zeer in de smaak, net zoals de tarbot met een zoet-zilt slaatje van appelslierten en zeekraal.


- Auberge du Cheval Blanc (niet te verwarren met Restaurant du Cheval Blanc)
Deze auberge, zo'n 10 kilometer buiten het centrum gelegen, heeft een prachtig terras, met een panoramisch zicht over de streek. Leuke en gevarieerde brasseriekaart, met ook gerechten voor kinderen. De filets van snoek met citroenboter zijn een aanrader. Men komt hier ook voor de vele artisanale ijsbereidingen.



toegevoegd op 15.09.2024