Feestelijke combinaties aan tafel
Het eindejaar komt dichterbij, tijd om de wijnen af te stemmen op feestgerechten.
Bij schaal- en schelpdieren
Oesters en champagne: een gekende combinatie. Maar in het algemeen passen frisse, minerale schuim- en witte wijnen perfect bij de geïodeerde fraîcheur van zeevruchten.
- Pol Roger, Champagne - vanaf € 47 - châteauxvini.be Deze lievelingschampagne van Winston Churchill behoort bij de absolute top van Champagne, met een loepzuivere expressie en precisie, en een fijne romige mousse
- Domaine Gérard Fiou, Sancerre 2018 - € 17,73 - dulst.be. Familiaal domein van 10 hectare, dat nu in handen is gekomen van de familie Bourgeois, bekend en gereputeerd voor zijn uitmuntende wijnen van Sancerre
- Weingut Christ, Wenen 2018 - € 15,35 - start2taste.be. Rainer Christ maakt deze verrassende mix van vergeten Oostenrijkse druiven uit de oudste biowijngaard van de stad, gelegen op de legendarische Bisamberg
Bij gevogelte
Het fijne, zachte vlees van gevogelte is gebaat bij fijne, elegante wijnen die het gerecht niet overdonderen. Zelfs witte wijn, met voldoende body, is een goede keuze.
- Clos de l'Elu, Anjou 2017 - € 19,85 - oenologic.be. Complexe witte wijn van chenin blanc uit de Loirestreek, met verrukkelijke aroma's van gekonfijte citrus, perfect voor een gastronomisch gerecht met gevogelte.
- Domaine Boisseau, Mâcon-Bray 2017 - € 17 - oenologic.be. Een toonbeeld van elegantie en finesse is deze wijn van gamay, afkomstig van een biodynamisch domein in het zuiden van Bourgogne
- Weingut Franz Keller, Baden 2016 - € 17,90 - start2taste.be. Het hoeft niet altijd Franse pinot noir te zijn: dit wijndomein bewijst dat ook de Duitse versie (spätburgunder) een schitterend resultaat kan opleveren in het glas
- Tenuta Carretta, Barbaresco 2014 - € 23,29 - dulst.be. De familie Miroglio, eigenaar van een textielgroep, bezit ook dit wijndomein waar deze mooie wijn van nebbiolo wordt gemaakt, net zoals pinot noir ideaal bij gevogelte
Bij rood vlees en wild
Door hun volle en krachtige smaak vragen rood vlees en wild om zuiderse wijnen die even vol en krachtig zijn doordat de druiven meer zon hebben gehad.
- Clos Centeilles, Minervois 2014 - vanaf € 10 - start2taste.be. Het domein van Patricia Boyer-Domergue is de referentie van de streek geworden, ze maakt wijnen van liefst 23 Zuid-Franse druiven, stuk voor stuk uitmuntend
- Tagaro, Manduria 2017 - € 16,99 - vinesse.be. De primitivo uit het zuiden van Italië is een druif die wel gemaakt lijkt voor rood vlees en wild: vol, rijk en kruidig, met een lange afdronk.
- Anne Gros & Jean-Paul Tollot, Languedoc 2016 - € 18 - vinesse.be. Deze wijn van de zeldzame marselandruif, een kruising tussen cabernet sauvignon en grenache, werd gemaakt door twee topwijnbouwers uit Bourgogne, en dat proef je.
- Atlas Wine, Sierra Foothills, Californië 2017 - € 19,99 - vinesse.be. Verras je genodigden eens met deze volle Californische wijn van zinfandel, barbera en syrah: met zijn aroma's van braambes, kers en chocolade ideaal bij wild