Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Clafoutis met kersen, stekelbessen of rabarber

Foodnews

Clafoutis met kersen, stekelbessen of rabarber

Al dat heerlijke fruit is elke keer weer een reden om naar de zomer uit te kijken. Door de zon is het rijp, sappig en zoet geworden. Maar laat ons het belang van zuur niet vergeten. Zonder zuren mist een vrucht frisheid, levendigheid en schakering in de smaak. Een vrucht die alleen zoet is, smaakt algauw monotoon, wee en wak.

Dat geldt ook voor nagerechten. Een van mijn favorieten voor de zomer is clafoutis, een typisch Frans nagerecht dat meestal met kersen wordt gemaakt. Maar omdat het beslag van clafoutis op zich al zoet is, gebruik ik er ook graag zurige vruchten voor, zoals rabarber (eigenlijk een groente, maar wel verrukkelijk in nagerechten) en stekelbes (die helaas steeds minder geteeld wordt). Je kan clafoutis ook met andere vruchten maken, al moeten ze wel enigszins stevig van textuur zijn (aardbeien en frambozen bijvoorbeeld zouden in de oven te plat worden).

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 2 eieren

- 80 gr bloem

- 80 gr boter, gesmolten en afgekoeld

- 60 gr kristalsuiker

- vanillemerg uit 1 vanillestokje

- 15 cl koude melk

- beetje boter om ovenschalen in te vetten

- voldoende vruchten om de bodem van de ovenschaal(tjes) te bedekken

Bereiding

- Maak het beslag. Klop het ei met een vork los in een kom en meng de bloem erdoor. Klop de gesmolten boter erdoor en dan langzaam de kristalsuiker, het vanillemerg en de melk.

- Verwarm de oven voor op 200°. Vet een ovenschaal (of verschillende kleine ovenschaaltjes) in met boter. Verdeel de vruchten op de bodem (rabarber in stukjes gesneden, kersen ontpit) en giet er het beslag over.

- Zet de schaal(tjes) in de hete oven en bak de clafoutis 10 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 180° en bak nog 25 minuten verder.

- De clafoutis is gaar als je er de punt van een mes in kan steken en terug proper en droog kan uithalen. Haal de clafoutis dan uit de oven en laat hem enkele minuten rusten. Serveer hem warm uit de schaal, eventueel bestrooid met wat kristal- of bloemsuiker, of beter nog: leg er een bolletje vanilleijs op, dat lichtjes gaat smelten door de warme clafoutis.

 toegevoegd op 25.06.2018