Op zijn 33ste al Chef van het Jaar
Deze keer heeft Gault&Millau geen gevestigde naam als Chef van het Jaar bekroond, maar een jonge dertiger die zich in de luwte van een landelijke gemeente heeft ontwikkeld als een van de grote talenten van dit land: Glenn Verhasselt. "Ik had gehoopt hier binnen tien jaar te staan, het is een beetje vroeger geworden."
Vorig jaar was de Chef van het Jaar Maxime Collard uit Wallonië, de kans was dus groot dat het dit jaar een Vlaming zou worden. Gault&Millau hecht bij deze opperste bekroning belang aan het evenwicht tussen Vlamingen en Franstaligen.
Toch is het geen voorspelbare keuze geworden: een 33-jarige chef uit de landelijke regio Pajottenland, ver van de grote steden, nog niet zo bekend bij het grote publiek. Maar de laatste jaren had Glenn Verhasselt van het restaurant Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik de aandacht getrokken door een opmerkelijke kwalitatieve sprong voorwaarts. Eerder dit jaar werd hij daarvoor al door Michelin, de grote concurrent van Gault&Millau, bekroond met een tweede ster.
“Zonder twijfel is hij een van de primussen van zijn generatie", zegt Marc Declerck, CEO van Gault&Millau. "Hij kookt klassiek maar elegant en is op zijn jonge leeftijd al een van onze fijnste sauciers. We waarderen bovendien dat je in Sir Kwinten, naast een scherp geprijsd menu, ook à la carte kan eten. Die keuzevrijheid is vandaag verre van evident voor een chef op dat niveau.”
Sir Kwinten werd in 2005 als brasserie geopend door Frank Dehandschutter en zijn echtgenote Karine Limbourg, een bekend horecakoppel in het Pajottenland. Hun zoon Yanick neemt na zijn studies als sommelier de zaak over. Hij is vast van plan het culinaire niveau te verhogen, en vraagt een toen piepjonge kok, die als klant in Sir Kwinten kwam, om zijn chef te worden: Glenn Verhasselt. Die was op dat moment souschef in 't Stoveke in Strombeek-Bever, dat één ster had. Sir Kwinten was voor hem zijn eerste job als chef, hij begon er in 2013. Vier jaar later won hij de jaarlijkse wedstrijd "Eerste Kok van België". En dit jaar wordt hij dus Chef van het Jaar bij Gault&Millau. "Ik had gehoopt deze titel over tien jaar te krijgen", reageerde hij, "maar het is een beetje vroeger geworden."
Hoewel Verhasselt zelf nog jong is, heeft Gault&Millau ook een aparte categorie "Jonge Chefs van het Jaar". Voor Vlaanderen is dat dit jaar Alex Verhoeven die drie restaurants runt (Hert in Turnhout, Seir in Kasterlee en Bink in Turnhout). Voor Wallonië wordt het François-Xavier Simon van Bistrot Blaise in Marche-en-Famenne, en voor Brussel Elliott Van de Velde met zijn hoofdzakelijk plantaardige restaurant Entropy. Daarmee bevestigt Gault&Millau dat het ook de plantaardige keuken als een volwaardige keuken beschouwt.
Michelin reikt sterren uit, Gault&Millau punten en koksmutsen. De hoogste nieuwkomer in Vlaanderen is het restaurant Haut in Oostende, spectaculair gelegen op de bovenste (28ste) verdieping van een van de nieuwe Sky Towers. De chef is er Dimitri Proost, ook een jonge dertiger die overloopt van talent. Haut krijgt meteen een score van 15,5/20 en 3 op 5 koksmutsen. Le Beau Rivage in het schilderachtige dorpje Dave vlakbij Namen is de hoogste nieuwkomer in Wallonië. Chef Curtis Maquet, nog maar 23, was de vroegere rechterhand van Maxime Collard (de vorige Chef van het Jaar), en krijgt een score van 14/20 en 2 koksmutsen. Het nieuwe restaurant Quartz in Brussel van de Waalse chef David-Alexandre Bruno (onlangs nog goed voor een topscore in deze krant) komt binnen met 14/20 en 2 koksmutsen.
Het was ook uitkijken naar de score van Hof van Cleve, nu Peter Goossens zijn zaak verkocht heeft aan zijn chef Floris Van Der Veken. Hij krijgt meteen een score van 18/20 en 4 koksmutsen (Goossens had 19,5/20 en 5 koksmutsen).
Andere belangrijke stijgers zijn Bozar in Brussel (van de in Georgië geboren chef Karen Torosyan), het nieuwe toogconcept Menssa van Christophe Hardiquest in Brussel, het nieuwe concept van Cuines33 in Knokke-Heist, Oak in Gent (van chef Marcelo Ballardin, bekend van de televisie), Colette in Averbode (net nu chef Thijs Vervloet zijn restaurant binnenkort verhuist), Willem Hiele in Oudenburg (die daarmee een wat woelige periode achter zich laat), Eed in Leuven, Nebo in Antwerpen en Arden in Rochefort.
Een interessant apart cahier binnen de gids van Gault&Millau heet H!P en bundelt een aantal trendy restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar de kwaliteit van eten en drinken toch voldoet aan de normen van Gault&Millau. Binnen dit cahier werden drie winnaars gekozen: Paroles Paroles in Oostende, Batch in Brussel en Cagette in Namen.
Opmerkelijk is dat in deze digitale tijd de gedrukte gids van Gault&Millau populair blijft, zo zegt CEO Marc Declerck. De voorverkoop van 32.500 exemplaren, bijna 10% meer dan vorig jaar, onderstreept dat. De nieuwe gids ligt in de boekhandel en is ook te bestellen via de website.
Gault&Millau en Michelin: bijna geen verschil aan de top
Als we de hoogste scores bij Gault&Millau (vanaf 17,5 punten) vergelijken met die bij Michelin (vanaf 2 sterren), dan valt het op dat bijna alle restaurants dezelfde zijn. Alleen Comme Chez Soi, Le Coq aux Champs en Arabelle Meirlaen scoren hoger bij Gault&Millau, al halen ze bij Michelin toch nog één ster. Colette, Castor, La Villa Lorraine en La Durée scoren dan weer hoger bij Michelin, maar ook daar is het verschil klein: bij Gault&Millau halen de drie eerstgenoemde 17 punten, La Durée 15,5. Ten slotte staan bij Gault&Millau Boury en L'Air du Temps helemaal bovenaan, bij Michelin Boury en Zilte.
De hoogste scores bij Gault&Millau:
19 punten:
Boury, Roeselare
L'Air du Temps, Liernu
18,5 punten:
Zilte, Antwerpen
The Jane, Antwerpen
18 punten:
Arabelle Meirlaen, Marchin
Bartholomeus, Knokke-Heist
De Jonkman, Brugge
Hertog Jan, Antwerpen
Hof van Cleve, Kruisem
Nuance, Duffel
Ralf Berendsen, Lanaken
Slagmolen, Oudsbergen
17,5 punten:
Bozar, Brussel
Comme Chez Soi, Brussel
Le Chalet de la Forêt, Brussel
La Paix, Brussel
Vrijmoed, Gent
Cuchara, Lommel
Sir Kwinten, Sint-Kwintens-Lennik
Le Coq aux Champs, Soheit-Tinlot
L'Eau Vive, Profondeville
D'Eugénie à Emilie, Baudour
La Table de Maxime, Paliseul
De hoogste scores bij Michelin;
3 sterren:
Boury, Roeselare
Zilte, Antwerpen
2 sterren:
L'Air du Temps, Liernu
The Jane, Antwerpen
Bartholomeus, Knokke-Heist
De Jonkman, Brugge
Hertog Jan, Antwerpen
Hof van Cleve, Kruisem
Nuance, Duffel
Ralf Berendsen, Lanaken
Slagmolen, Oudsbergen
Bozar, Brussel
Le Chalet de la Forêt, Brussel
La Paix, Brussel
Vrijmoed, Gent
Cuchara, Lommel
Sir Kwinten, Sint-Kwintens-Lennik
L'Eau Vive, Profondeville
D'Eugénie à Emilie, Baudour
La Table de Maxime, Paliseul
Colette, Averbode
La Villa Lorraine, Brussel
Castor, Beveren-Leie
La Durée, Izegem
Naast het puntenklassement reikt Gault&Millau elk jaar prijzen uit binnen een aantal thematische categorieën.
- Gastheer van het Jaar: Peter Van den Driesschen (Kelderman, Aalst)
- Prijs-plezierverhouding van het Jaar: Maison D (Ronse) voor Vlaanderen, Au Repos de la Montagne voor Brussel, Pluriel (Libin) voor Wallonië.
- Italiaans Restaurant van het Jaar: l’Angelo Rosso (Sint-Truiden)
- Aziatisch Restaurant van het Jaar: Maïnoï (Braine-l’Alleud)
- Het mooiste terras: La Rigue (Knokke-Heist)
- Het mooiste restaurantdesign: Stable (Edegem)
- Brasserie van het Jaar: La Table du Tribeca (Gerpinnes)
- Sommelier van het Jaar: Nicolas Campus (Les Gribaumonts, Mons)
- Dessert van het Jaar: Marie Trignon (La Roseraie, Modave)
- Gastro-bistro van het Jaar: Elders (Gent)
- Groentenmenu van het Jaar: Cécila By Mélanie Englebin (Ottignies)
- Wijnkaart van het Jaar – Belgische wijnen: Merlijn (Zonnebeke)
- Wijnkaart van het Jaar: Le Grand Verre (Durbuy)
- Cocktailbar van het Jaar: Fugazi (Gent)
- Ambachtsman van het Jaar: Bert Jan Michielsen (The Butcher’s Son, Antwerpen)
- Ontdekkingen van het Jaar: Jean-Philippe (Ingelmunster) voor Vlaanderen, Babam voor Brussel, Maison - Lieu de Partage (Jodoigne) voor Wallonië.
- Kaas Experience van het Jaar: Attablez-vous (Namur)
- Lifetime Achievement Award: Jean-Pierre Bruneau