Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Na de verkiezingen: wat kan je op culinair vlak van Ninove verwachten?

Foodnews

Na de verkiezingen: wat kan je op culinair vlak van Ninove verwachten?

De Ninovieters zijn allicht benieuwd wat Guy D'haeseleer van Vlaams Belang als burgemeester gaat doen, ik ben vooral benieuwd naar de jonge chef Kevin Graf (34) die hier vorig jaar met een ster werd bekroond. Twaalf jaar geleden verraste hij mij al, toen hij samen met zijn partner Barbara Wantens kookte in het restaurant van Barbara's ouders in Moerbeke. Nu hebben ze hun eigen restaurant in een prestigieus pand, waar ze de taken verdeeld hebben: hij in de keuken, zij in de zaal.

De spijskaart maakt duidelijk dat ze culinair hoog mikken met topproducten als kreeft, langoustine, kaviaar, tarbot, zeetong en wagyu. De prijzen zijn navenant: een lunch in drie gangen voor 72 euro, een menu in vijf en zes gangen voor 119 en 138 euro, gerechten à la carte vanaf 46 euro. Ook de aandacht voor wijn is er in vergelijking met vroeger op vooruitgegaan, getuige daarvan de grote wijnkast in de eetzaal en de wijnkaart waarop het ene na het andere topdomein defileert, alweer tegen navenante prijzen: een fles onder 100 euro is moeilijk te vinden.

Ik kom er aan op een woensdagavond, tien minuten na openingstijd, en in de ruime eetzaal met een capaciteit tot vijftig personen gonst het al van de bedrijvigheid. Barbara Wantens regeert met evenveel charme als efficiëntie, geholpen door een uiterst professioneel team van twee kelners en een sommelier. Af en toe komt de chef uit zijn keuken om de bestelling op te nemen of een gerecht te serveren.

De huischampagne Gobillard van pinot noir is ronduit schitterend, genereus geschonken in een elegant glas, maar duur (€ 19). Vier hapjes vooraf, twee soorten brood en drie soorten boter zijn een voorbode van de algemene gulheid hier.

Ook de gerechten zijn royaal geportioneerd, waarbij de nadruk eerder ligt op smaak en smeuïgheid dan op verfijning en precisie. Zoals in een uit de kluiten gewassen kreeftenstaart, stevig gekruid en gegrild op de barbecue, met kimchi. Of in een moot pladijs op risotto met parmezaan omringd door schijfjes eekhoorntjesbrood* en kervelwortel. Het borstvlees van patrijs, klassiek gebraden in vijgenblad, krijgt het gezelschap van cannelloni van knolselder. Altijd weer komt daar een krachtige saus bij, en hier en daar een toefje uit de spuitzak. "Is dit wel nodig?" zou de chef zich af en toe moeten afvragen.

Chocomousse als nagerecht? Een specialiteit in Ninove naar het schijnt, sinds D'haeseleer het serveerde op een van zijn eetfestijnen. Maar het wordt een millefeuille van peer die zo zoet uitvalt dat de aangekondigde zoute karamel niet te proeven is. Gevolgd door een grote serveerplank vol zoetigheden voor de koffie of thee.

Wie hier met honger naar buiten gaat, moet zich laten onderzoeken. Dit jonge koppel lijkt wel geboren voor de horeca: geen inspanning is haar te veel om het iedereen naar de zin te maken.

 

De Bakermat, Leopoldlaan 95, 9400 Ninove, tel. 054/25.80.25, debakermatninove.be gesloten op donderdagmiddag, zaterdag en zondag

FOTO: Karmen Ayvazyan

 

*Eekhoorntjesbrood

In het Frans gekend als "cèpes", in het Italiaans als "porcini", is dit een eetbare wilde paddenstoel met een verfijnde, nootachtige smaak die als een delicatesse wordt beschouwd. De naam duidt erop dat hij ook door eekhoorns zeer geliefd is. Hij kan zowel rauw als gebakken, gegrild of gewokt gegeten worden. Het seizoen loopt van de zomer tot de eerste vorst, maar in gedroogde vorm is eekhoorntjesbrood het hele jaar door verkrijgbaar.



toegevoegd op 15.10.2024