Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Meteen twee sterren voor het nieuwe Hof van Cleve

Foodnews

Meteen twee sterren voor het nieuwe Hof van Cleve

Iedereen keek uit naar wat Michelin voor Hof van Cleve in petto had. Pas sinds 10 januari staat daar een nieuwe eigenaar en chef aan het roer: Floris Van Der Veken. Maar Michelin geeft hem meteen twee sterren. Het feit dat Van Der Veken al tien jaar lang de rechterhand van Peter Goossens was, is daar niet vreemd aan.

Toen Peter Goossens zelf op het podium werd geroepen om de nieuwe restaurants met twee sterren aan te kondigen, was het voor iedereen duidelijk: het nieuwe Hof van Cleve, onder leiding van Floris Van Der Veken, zou twee sterren krijgen. Eigenlijk was dat geen verrassing: niemand ging er vooraf van uit dat Van Der Veken geen enkele ster zou krijgen. Ten slotte is hij tien jaar lang de rechterhand geweest van een chef die al sinds 2005 drie sterren had. Toch toonde Van Der Veken zich blij verrast: "We zijn nog maar acht weken bezig, ik wist niet dat Michelin al was langs geweest." Dat twee sterren in één keer uitgereikt worden, is echter geen uitzondering meer bij Michelin: het overkwam in de afgelopen jaren ook Bart Desmidt van Bartholomeus, Gert De Mangeleer van Hertog Jan, Yves Mattagne van La Villa Lorraine en Thijs Vervloet van Colette De Vijvers.

Sterren of geen sterren voor Hof van Cleve, het publiek heeft daar niet op gewacht. Sinds de heropening op 10 januari is het elke dag volgeboekt tot eind mei. Geen wonder gezien het feit dat de prijs van het zevengangenmenu gedaald is van 490 naar 195 euro, terwijl dat menu nog altijd bereid wordt door dezelfde operationele chef, en ook de rest van de equipe nagenoeg dezelfde is gebleven. Van Der Veken maakte het zelfs mogelijk om een vijfgangenmenu te krijgen voor 165 euro, wat goedkoper is dan tweesterrenzaken als Bozar, La Villa Lorraine en le Chalet de la Forêt. De vraag is nu of die prijzen zullen stand houden na de uitreiking van de twee sterren. Op 1 maart gaan alvast de boekingen open voor juni.

Iets minder nieuwswaardig voor het brede publiek was de vraag hoeveel sterren Christophe Hardiquest zou krijgen voor zijn nieuwe eetconcept Menssa, nadat hij zijn tweesterrenrestaurant Bon Bon had gesloten. Meestal is Michelin wat minder gul met sterren als het klassieke comfort van een gastronomisch restaurant ingeruild wordt voor een eettoog, zoals Hardiquest heeft gedaan. En dat bleek ook: Menssa krijgt slechts één ster, terwijl de kwaliteit in se niet veranderd is, en de creativiteit zelfs hoger ligt. "Maar ik werk niet meer voor sterren", zegt Hardiquest, "ik heb me bevrijd van dat soort ambities." Hij werkt ook minder met dure producten, wat voor Michelin vaak een reden is om strenger te zijn.

Een verrassing is wel de bekroning van het restaurant Sir Kwinten in het landelijke Sint-Kwintens-Lennik, al waren goed geïnformeerde foodies al op de hoogte van de grote kwalitatieve sprong die chef Glenn Verhasselt, nog altijd maar een jonge dertiger, had gemaakt. Dat wordt nu ook, geheel terecht, door Michelin erkend.

Beduidend minder Belgische restaurants dan vorig jaar werden met één ster bekroond: acht (tegenover vijftien vorig jaar). Opvallende afwezige: het restaurant La Rigue in Knokke, waar Peter Goossens de leiding over de keuken heeft. Eén van de nieuwe restaurants met één ster (Neon in Lier) krijgt daarnaast ook een "groene ster", sinds 2020 een nieuwe bekroning van Michelin voor restaurants die zich inzetten voor ecologie, duurzaamheid en ethiek. Dit jaar werd er maar één groene ster uitgereikt, vorig jaar waren dat er nog vier.

In navolging van Gault&Millau heeft Michelin ook de aantrekkingskracht van thematische awards ontdekt, niet in het minst voor potentiële sponsors. De Jonge Chef van het Jaar is Julien Malaisse van het restaurant Pré De Chez Vous in Bouge, dat nog maar twee jaar open is. Het restaurant kreeg ook zijn eerste ster.

De Sommelier Award gaat, enigszins voorspelbaar, naar Mathieu Vanneste, een sommelier uit het driesterrensegment (vroeger in Hof van Cleve, nu in Boury).

Wat vaak gezien wordt als een opstapje naar een ster, is de Bib Gourmand, een prijs voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dit jaar werd die uitgereikt aan vijftien nieuwe restaurants: zes in Brussel, vijf in Wallonië en vier in Vlaanderen. In totaal zijn er nu 131 restaurants met een Bib Gourmand in ons land, een voorlopig record. 

 

De bekroningen

Eén ster:

- L'Impératif d'Eole, Quévy-le-Grand (chef Benoit Neusy)

- Hoeve De Bies, Sint-Martens-Voeren (chef Maurice Huynen)

- Menssa, Sint-Pieters-Woluwe (chef Christophe Hardiquest)

- La Roseraie, Modave (chef Marie Trignon)

- Julien, Lovendegem (chef Davy Devlieghere)

- Pont Neuf, Antwerpen (chef Tommy Bocklandt)

- Neon, Lier (chef Nils Proost)

- Pré De Chez Vous, Bouge (chef Julien Malaisse)

- Luxemburg: Apdikt, Steinfort (chef Mathieu van Wetteren)


Twee sterren:

- Sir Kwinten, Sint-Kwintens-Lennik (chef Glenn Verhasselt)

- Hof van Cleve, Kruishoutem (chef Floris Van Der Veken)


Groene ster:

- Neon, Lier (chef Nils Proost)


Bib Gourmand

- Brussel: Kline in Brussel, L'Epicerie Nomad en Le Variétés in Elsene, Anju in Sint-Gillis, St Kilda in Ukkel

- Wallonië: Enoteca en Magma in Liège, Garde Manger in Gesves, Au Phil des Saveurs in Bois-de-Villers, Le Confessionnal in Dinant

- Vlaanderen: Onslow en Quatre Vins in Brugge, Furbetto in Heverlee en Mona Lisa in Ieper


Young Chef Award:

- Julien Malaisse van Pré De Chez Vous in Bouge


Sommelier Award:

- Matthieu Vanneste van Boury in Roeselare

 

 

 

 

 



toegevoegd op 06.03.2024