Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Jonge Israëlische kokkin vermengt culinaire culturen in Brussel

Foodnews

Jonge Israëlische kokkin vermengt culinaire culturen in Brussel

Als je hier binnenkomt, weet je niet zeker waar je bent beland. In een grootkeuken, een kantine, een self-service restaurant? Het interieur is een eigenzinnige mix van vintage, ruwbouw, planten en etnische accenten. De tafels en stoelen lijken uit een schoolrefter te komen, de tafelkleden zijn van papier. En helemaal in het midden staat een grote open keuken, waar een jonge vrouw en twee Afrikaanse mannen in de weer zijn. Zij is de chef, ze geeft rustig maar kordaat instructies. Wie is zij? Yaël Trivus, afkomstig uit Tel Aviv. Voordien kookte ze in het Marokkaanse eethuis Kif-Kif, waar ze Noord-Afrikaanse, Joodse en Arabische culinaire invloeden met elkaar vermengde. Dat doet ze nu ook, nog meer doorgedreven, in haar eerste eigen eethuis.

Dat levert heel bijzondere gerechten op. Het hele gebied ten zuiden van de Middellandse Zee waaruit ze haar inspiratie put - van Marokko in het westen tot Libanon in het oosten - is trouwens een van de culinaire topregio's van deze planeet. Maar politiek en religieus is het een conflictzone. Vandaar dat Yaël Trivus met haar keuken ook een maatschappelijke boodschap wil overbrengen: dat je de verschillen tussen culturen kan overbruggen. En dat er uit de vermenging iets nieuws en moois kan ontstaan. In haar geval: iets lekkers, iets dat je nog nooit geproefd hebt.

De "klassieker" van het huis is een waaier van acht verschillende vegetarische gerechten, opgediend in kommetjes rond een schaal met pittabrood: gemarineerde wortelen, taboulé, houmous, tahin, gemarineerde witte kool met granaatappel, bittere paardenbloem, gepekelde bloemkoolroosjes ... Een feest van geuren en smaken, ruim voldoende voor een lunch voor twee personen. En het kost je slechts 18,5 €.

Daarnaast zijn er gerechten die enige uitleg vergen, want Yaël maakt verrassende combinaties. Zo maakt ze van "knafé" - eigenlijk een Midden-Oosters nagerecht in een nestje van filodeeg - een hartig gerecht met rog en biet, opgefrist met yoghurt en fijngesneden komkommer (15 €). "Vitello tonnato" bereidt ze niet met de traditionele tonijnsaus maar met tahin, pasta van sesamzaad (17 €). En in alle gerechten zit er altijd wel een groente, kruid of ander ingrediënt uit Noord-Afrika, Israël of het Midden-Oosten, zodat je verrassende smaakaccenten krijgt.

In Rutabaga heerst de hippe sfeer die je ook in Tel Aviv in vele eethuizen aantreft, weg van het traditionele restaurantconcept. Klanten lopen af en aan, reservaties zijn niet nodig, het is doorlopend open, alle wijnen zijn per glas verkrijgbaar (vanaf 4 €), en je bent er ook welkom voor een klein gerechtje. Het is eens wat anders dan een menu in vijf gangen.

Rutabaga, Waterloosesteenweg 393, 1050 Brussel, tel. 02/343.47.74, www.rutabagakantine.com, elke dag open van 11 tot 18 u. en van 19 tot 22.30 u., zondag brunch van 10 tot 16 u.toegevoegd op 22.12.2013