Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Welkom in het winkelrestaurant

Foodnews

Welkom in het winkelrestaurant

Stel dat je een voedingswinkel hebt: lijkt het je dan geen goed idee om je klanten eens te laten zien en proeven wat je met die producten in de keuken kan doen? Je huurt dus een chef in en vraagt hem of haar om gerechten klaar te maken met de producten die je verkoopt. Niet alleen kan dat bijdragen tot meerverkoop in je winkel, je creëert tegelijk een tweede bron van inkomsten.

Het is dan ook verwonderlijk dat het zo lang geduurd heeft vooraleer de eerste goede voorbeelden van zo'n "winkelrestaurant" in ons land geopend werden. Eén succesverhaal kan echter volstaan opdat andere zouden volgen. Topslager Hendrik Dierendonck - bekend om zijn gerijpt rundsvlees van verschillende hoogwaardige runderrassen - opende dit jaar een vleesbistro naast zijn slagerij in Koksijde en trok een jonge Britse chef aan: Michael Yates, ooit nog de rechterhand van Sergio Herman in Oud Sluis. Daar leerde hij trouwens zijn Vlaams lief kennen, waardoor hij in Vlaanderen bleef. Topproducten in de handen van een toptalent: van bij de start was Carcasse een groot succes.

Dat bracht de al even bekende vishandel Mare Nostrum in dezelfde kustgemeente op ideeën. Eigenaar Angus Wittevrongel (foto) opende afgelopen zomer een visbistro: Julia, zo genoemd naar zijn overgrootmoeder die met deze vishandel begon in 1919. Maar de klap op de vuurpijl moest nog komen: chef Michael Yates verhuisde prompt van Carcasse naar Julia, dat bovendien recht tegenover Carcasse gelegen is. Yates houdt het daar eenvoudiger en klassieker dan in Carcasse. De producten uit de zee zijn er sowieso al uitmuntend, en aan oesters en plateaus met zeevruchten kan je als chef nu eenmaal weinig toegevoegde waarde leveren. Integendeel: hoe beter de producten, hoe minder interventie van een chef er nodig is. 

Intussen zitten andere vlees- en viswinkels niet stil. De Ierse "rock 'n' roll butcher" Jack O'Shea die naar Brussel verhuisde, heeft in de straat van zijn winkel ook een vleesbistro geopend. Slager Luc De Laet kwam al eerder op dat idee: zijn bistro ligt pal naast zijn slagerij-traiteurwinkel in Hove. En laten we de Waalse Nathalie Tihon niet vergeten, die naast haar vis- en wijnhandel in Huy al vele jaren een restaurant heeft waar ze bovendien zelf kookt. Zij is in Vlaanderen minder bekend maar is een pionier van dit concept in ons land.

 Enkele adressen van winkelrestaurants:

- Julia, Arthur Vanhouttelaan 2, 8670 Koksijde, tel. 058/62.66.65,

www.julia-baaldje.be ("Baaldje" is hoe de inwoners van Sint-Idesbald hun gemeente noemen)

- Carcasse, Henri Christiaenlaan 5, 8670 Koksijde, tel. 058/51.72.49, www.carcasse.be

- Jack O'Shea Chophouse, Sint-Katelijnestraat 32, 1000 Brussel, tel. 02/503.36.61, www.jackoshea.com

- Bistro De Laet & Van Haver, Kapelstraat 102, 2540 Hove, tel. 03/455.63.71, www.delaet-vanhaver.com

- La Bouteille à la Mer, Rue des Rôtisseurs 4, 4500 Huy, tel. 085/23.60.02, www.labouteillealamer.be

 toegevoegd op 24.08.2015